Otizmde farkındalık şart – Kocatepe Gazetesi
2 Nisan Dünya Otizm Günü’nde otistik çocukların bazı farklılıkları olan eğitilebilir, tedavi edilebilir çocuklar olduğunu vurgulayan Halk Sağlığı Müdürü Dr. Lüfti Akgün, geç kalmadan, farkında ve destek olunmasının önemine değindi Halk Sağlığı Müdürü Dr. Lütfi Akgün, 2 Nisan Dünya Otizm Günü nedeniyle açıklama yaptı. Dr. Akgün, sosyal ve iletişim alanında belirgin yetersizliklerin, sınırlı, tekrarlayıcı davranışlar [&hellip]
2 Nisan Dünya Otizm Günü’nde otistik çocukların bazı farklılıkları olan eğitilebilir, tedavi edilebilir çocuklar olduğunu vurgulayan Halk Sağlığı Müdürü Dr. Lüfti Akgün, geç kalmadan, farkında ve destek olunmasının önemine değindi
Halk Sağlığı Müdürü Dr. Lütfi Akgün, 2 Nisan Dünya Otizm Günü nedeniyle açıklama yaptı. Dr. Akgün, sosyal ve iletişim alanında belirgin yetersizliklerin, sınırlı, tekrarlayıcı davranışlar ve ilgi alanları ile seyreden gelişim bozukluğu otizm belirtilerinin genellikle üç yaşından önce ortaya çıktığını belirtti.
İLK 3 YILDA
ORTAYA ÇIKIYOR
Otizimle ilgili olarak anne, babaların çocuklarındaki farklılığı genellikle iki yaşında fark ettlerini ifade eden Dr. Lütfi Akgün; “Doğuştan gelen, hayatın ilk üç yılında ortaya çıkan ve hayat boyu devam eden Otizm Spektrum Bozukluğu’nun erken belirtileri şöyledir: Çocuğa bakıldığında 1-2 saniyeden fazla göz teması kuramaması; adı ile seslenildiğinde duymuyormuş gibi davranması; yaşıtları gibi dil gelişiminin olmaması; katı yiyecekleri yemede sorun olması; 6. aylarda daha belirginleşen normal çocuklardan farklı beden duruşu; 12. aydan itibaren anlamsız sesler çıkartması; el, kol, baş hareketlerinin olmaması; 6.ayda tek sözcükleri söyleyememesi; 24. ayda kendiliğinden 2 sözcüklü cümleleri kuramaması; yüz ifadesinin olmaması, sanki duygusuzmuş gibi davranması; annesine ihtiyaç duymuyormuş izlenimi vermesi, bakım verenler tarafından anlaşılmaz ve rahatlatılamaz huzursuzluğunun olmasıdır.” dedi.
ÖZEL İLGİ ALANLARI
OLABİLİYOR
Otistik çocukların; etrafındakilerle iletişime geçmediği, diğer çocuklarla oynamadıkları, yalnız kalmayı tercih ettiklerinden söz eden Dr. Akgün; “Otistik çocuklar dönen nesnelere karşı ilgisinin olması; aşırı hareketli ya da hareketsiz olması; genellikle işaret parmağını kullanarak bir şeyleri göstermemesi ve parmakla gösterilen şeye dönüp bakmaması; seslere, kokulara, tatlara karşı aşırı tepki göstermesi; takıntılı ve tekrarlayıcı davranışların olması; ellerini kanat gibi çırpması, kendi çevresinde ya da eşyalar etrafında dönmesi, sallanması; bazı çocukların dil gelişiminde herhangi bir gerilik olmamakla beraber özel ilgi alanları olabilir.” ifadelerini kullandı.
YAPABİLECEKLERİN
SINIRI ÇİZİLMELİ
Otizm tanısı konulmuş çocukların her şeyden önce çocuk olduklarını, sınırlılık yaşadıkları alanların belli olduğunu kaydeden Dr. Lüfti Akgün; “Bu sınırlılıklar çocuğun yapabileceklerinin sınırını çizmemeli; çocuğa verilen eğitimler farklılıklarını olduğu gibi kabullenip, bu sınırlılıkları aşmaya yönelik olmalıdır. Bu çocuklar da her çocuk gibi oyun oynamalı, sosyalleşmeli ve her şeyi yaşayarak öğrenmelidir. Gerek aile içi, gerek eğitim merkezlerinde verilen eğitimler çocuğu pasifleştiren, ezbere dayalı olmamalı; çocuklar katılımcı, öğrenirken eğlenen ve öğrendiklerini gösterebilen bireyler olma yolunda destekleyici olmalıdır. Her çocuğun farklı özellikleri olduğu ve eğitimlerde bu temel özelliklerin göz önünde bulundurulması gerektiği de unutulmamalıdır.”
EĞİTİM ÖDENEKLE
DESTEKLENİYOR
Otizm konusunda farkındalığı arttırmak amacıyla 2 Nisan tarihinin Dünya Otizm Günü olarak belirlendiğini aktaran Dr. Akgün sözlerine şöyle devam etti: ” Bu vesileyle çocuklarında sıraladığımız farklılıkları fark eden ebeveynler aile hekimine, çocuk doktoruna ya da çocuk ve ergen ruh sağlığı uzmanına başvurup yardım alabilirler. Eğer çocuğa Otizm Spektrum Bozukluğu tanısı konduysa özel eğitim merkezlerinde çocuğun rehabilitasyonunun yapılması sağlanmalıdır. OSB’nun bugün için kabul edilen en önemli tedavi aracı özel eğitimdir. Özel eğitim merkezlerinden yararlanırken devletten destek alabilmek için ildeki Rehberlik Araştırma Merkezlerine (RAM) başvurulması gerekmektedir. RAM’lar tarafından düzenlenen Özel Eğitim Değerlendirme Kurul Raporu ile bireysel ve grup eğitimi için destek ödeneği alınabilmektedir. Farkında olup, geç kalmayıp, destek olmamız gerekiyor.” (Kocatepe Haber Merkezi)
Otizm paneli bugün
Dünya Otizm Günü nedeniyle toplumda farkındalık oluşturmak amacıyla düzenlenecek olan “Otizm” konulu panel bugün saat 10.30’da Afyon Lisesi yanında yer alan AKÜ AKM’de gerçekleştirilecek. (Kocatepe Haber Merkezi)