'Otizm Politika Belgesi Hazırlayacağız'

Ulusal Otizm Konfederasyonu Genel Başkanı ve Afyonkarahisar Otistik Çocuklar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Fatma Kilci Kavas, 'Otizm Politika Belgesi'ni hazırlama çalışmalarına devam ettiklerini açıkladı.

Ulusal Otizm Konfederasyonu Genel Başkanı ve Afyonkarahisar Otistik Çocuklar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Fatma Kilci Kavas, Dernek Başkan Yardımcısı Mine Olucak, gazeteniz Kocatepe’nin çalışanlarını ziyaret ederek Kocatepe’nin 60’ıncı kuruluş yıldönümünü kutladılar. 

'Otizm Politika Belgesi Hazırlayacağız'

“AFYON’DA OTİSTİK ÇOCUKLAR İÇİN 2009’DAN BERİ MÜCADELE EDİYORUZ”

Gazeteniz Kocatepe’nin tarafsız, gerçekçi yayıncılık yaptığını vurgulayan Ulusal Otizm Konfederasyonu Genel Başkanı ve Afyon Otizm Dernek Başkanı Fatma Kilci Kavas, federasyon ve dernek çalışmaları hakkında da bilgiler verdi. Afyonkarahisar’da otizmli çocuklarla ilgili mücadele ve çalışmalara 2009 yılında başladıklarını aktaran Başkan Kavas, “Afyonkarahisar’da otizimli çocuklarımızla ilgili çalışmalarımız ve mücadelelerimiz 2009 yıllarında başladı. Benim oğlumda otizmliydi ve o senelerde çocukları bu durumda olan insanlar bunu çok fazla dillendirmek istemiyorlardı. Normal görüntüye sahip oldukları için insanlar ilk etapta çocukların otizmli olduklarını anlamıyorlardı. Bu konuda yerleşmiş bir bilinçte yoktu. Sağlık personeli olduğum için oğlumun tanısını kabullenip ne yapabilirimi araştırmaya başladım. O dönem Afyonkarahisar’da otistik çocuklarla ilgili eğitim yeri yoktu. Konu ile tek başıma uğraşıyordum. Bir ilerleme sağlayamayınca dernek kurmaya karar verdik. Otizmli çocukların aileleri ile temasa geçtik. O dönem ciddi bir uğraş verdim. Gerçek anlamda kapı kapı gezdim. Dernek kurarak otistik çocuklar için bir şeyler yapmamız gerektiğini anlattım. Geldiğimiz noktada şu anda Afyonkarahisar'da ilkokullarda, ortaokullarda, liselerde otizmli öğrenciler için özel alt sınıflar var. Afyonkarahisar’da özel alt sınıf sayısı çok fazla. Afyonkarahisar’da otistik bir çocuğu götürebilecek bir okul bulabiliyorsunuz. Bizler bunun mücadelesine 2009 yılında başladık.” dedi. 

 

“HEDEFİMİZ 81 İLDE OTİZMİN SESİNİ DUYURMAK”

 

Afyonkarahisar Otistik Çocuklar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğinin yaklaşık 700 üyesi olduğunu belirten Kavas, şunları kaydetti: “Şu anda dernek olarak 700 civarında üyemiz mevcuttur. Dernek kurma aşamasında birkaç aileyi bulamazken artık biz kimseye gitme ihtiyacı duymuyoruz. Otistik çocuklarımızın aileleri derneğimize telefonla ulaşılarak kayıt yaptırıyorlar. Afyonkarahisar Otistik Çocuklar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği olarak Atatürk Caddesi üzerinde eski stadyumun karşısında ki binanın zemin katında faaliyetlerimizi yürütüyoruz. Otizmli çocuklarımızın spor ve sosyal hayatla ilgili sorunları devam ediyor. Bu yönde taleplerimiz var. Çocuklarımızın spor faaliyetleri yapabilecekleri geniş bir bina istiyoruz. Özellikle yaz döneminde ve okul sonrası dönemde, otizmli çocuklarımıza sosyal aktivite yaptırabilecek bir yer mevcut değil. Bu nedenle aileler bu konuda sıkıntı yaşıyorlar ve sürekli talepte bulunuyorlar. Bu ihtiyacın Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nca gündüzlü bakım evi şeklinde giderilmesi planlanmıştı. Ama bu çalışma daha başlamadı. Bu çalışma Afyonkarahisar için devam ediyor. Çalışma hayata geçirilirse bu konuda bir rahatlama sağlanacak. Otistik çocuklarımıza aktivite yaptırabilmek için binaya ihtiyacımız var. Bu taleplerimiz valilik ve belediye makamları aracılığıyla iletmeye devam ediyoruz. Otizm derneklerinde ki arkadaşlarımızla bir araya gelerek Türkiye genelinde bir oluşum yapmaya karar verdik. Önce Ege Otizm Federasyonu'nu kurduk. Genel Başkanlığını ben yürütüyorum. Bu federasyona;

Afyonkarahisar, Kütahya, Bursa ve Çanakkale illerimizden kayıtlar yaptık. Daha sonra İç Anadolu Otizm Federasyonunu kurduk. Bu federasyona da Ankara'dan bir arkadaşımızı başkan yaptık. Akdeniz Otizm Federasyonu'nu kurduk. Orada da yine Gaziantep'ten bir başkanımız var. Sonra bu federasyonlarımızı birleştirip konfederasyon kurduk. Konfederasyonumuzda her geçen gün yeni başvurular alıyoruz ve büyümeye devam ediyoruz. Hedefmiz 81 ilde otizmin sesini duyurmak. Konfederasyon olarak ilk toplantımızı Gazlıgöl beldesinde yapmıştık. İlk toplantımızda sivil toplum kuruluşlarını dinledik. İkinci toplantımızda da kamu kurum ve kuruluşları, bakanlıkların yetkilileriyle yapacağız. Bu toplantımızda ‘Otizm Politika’ belgesini hazırlamayı planlıyoruz.”
 

Bakmadan Geçme