Osmanlı'nın Acımasız İlk Seri Katili!

Osmanlı döneminde ortaya çıkan ilk seri katilin hikayesini derledik.

 

Osmanlı'nın Acımasız İlk Seri Katili!

 

Osmanlı zamanında yaşamış olan ilk seri katil olarak bilinen Hrisantos, 1898 yılında İstanbul’da dünyaya geldi. İlerleyen zamanlarda eli kanlı bir seri katil olacak olan Hrisantos, çocukluk döneminde bir terzi yanında çıraklık yapıyordu. Suç işlemeye de yine çocukluk dönemlerinde başlamıştı. Tramvay duraklarındaki yolcuları gasp ediyor, yaşı ilerledikçe Beyoğlu’ndaki namlı hırsız olmaya başlıyordu. Suç dünyasındaki namı gittikçe artmaya başlayan Hrisantos, artık başında kendisinin oturduğu “Hrisantos Çetesi’ni” kurdu. O dönemde yaşayan ünlü haydutlar olan Zafiri, Fantoma Mehmet, Harito, Makarnacı Niko, Demirci Andon, ile birlikte Dolapdere, Sinanköy, Bülbülderesi ve Beyoğlu’nda çeşitli suçlar işlemeye başladılar.
Bir gün Boğazkesen’de bir muhallebici dükkanına giren çete, dükkan sahibi olan 65 yaşındaki Recep Usta isimli kişiyi feci şekilde katlettiler. Dükkanı soyduktan sonra kaçan çete üyeleri yakalandı. Bu cinayetin ardından yargılanan çete 15 yıl kürek cezasına çarptırıldı ve hapishaneye gönderildi. Ancak buradan da tünel kazarak kaçan çete üyeleri tekrar korkulu rüya olmaya devam edecekti. Hrisantos ve ete üyeleri hapisteyken İtilaf Devletleri ise İstanbul’u işgal etmişti. İstedikleri gibi bir ortam bulan Hrisantos ve çetesi işgal kuvvetlerinden para ve silah desteği de almaya başlamıştı. Gittikçe acımasızlaşan Hrisantos ve çetesi, sayısız cinayet ve suç işlerine bulaşmıştı. Katlettikleri çoğu insanın İstanbul’daki güvenlik güçleri olduğu biliniyordu.
Çete üyeleri bir gün Hrisantos ile birlikte İstanbul Taksim civarında bir yerde bir kadını gasp ederken, Taksi Polis Merkezi personeli Mehmet Efendi’de olay yerinden geçiyordu. Müdahale etmek isteyen Mehmet Efendiyi de öldüren çetenin peşine artık tüm İstanbul emniyet güçleri düşmüştü. Fahri Efendi isimli komiser tarafından başlatılan yakalama çalışmalarında Fahri Efendi ile yanındaki üç polis memurunu da katlettiler. Hrisantos ve çetesinin peşinde olan birçok polis görevlisi de çete tarafından öldürülüştü. Daha sonra İstanbul’da fazla duramayacağını anlayan Hrisantos, 1920 yılında Atina’ya kaçtı. Bir süre sonra aşina olmadığı bu topraklarda daha fazla yaşayamayan azılı seri katil İstanbul’a geri döndü. Gelir gelmez güvenlik güçleri ile yine çatışmaya giren katil, balıkçı Agaton’un evinde saklandı. Güvenlik güçlerinin detaylı çalışması sonucu balıkçının evi kuşatıldı. Hrisantos, son kez polislerle çatışmaya girdi ve Cafer Tayyar Efendi isimli bir polis memuru tarafından öldürüldü.

 

Osmanlı'nın Acımasız İlk Seri Katili!

 

Bakmadan Geçme