Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Yusuf İLGAR
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Şehit Hacı Alioğlu Abdurrahman’ın Ali (Çobanlar Köyü)

Şehit Hacı Alioğlu
Abdurrahman’ın Ali  (Çobanlar köyü)
Karahisar-ı Sahib’in Çobanlar Köyü’nden olan Hacı Alioğlu Abdurrahman’ın Ali, Osmanlı Ordusunda görev yaparken Karadağ Muharebesi’nde Usturuk? (Osturuk?) Boğazı’nda H. 1294 (M. 1877) yılında şehitlik mertebesine ulaşmıştır.
Ancak onun da şehit olmasından sonra eşinin, babası Abdullah’la oğlu İlyas’ın sıkıntılar içerisinde hayat sürdüğünü söyleyebiliriz. Bu bağlamdan olmak üzere eşi, Halime Hatun Bidayet Mahkemesi’ne başvurarak Haffaf Mustafa Ağa’yı mahkemeye vererek, onun yanında şunları söylemiştir:
Aynı köyden olan eşim Hacı Alioğlu Abdurrahman’ın Ali, Osmanlı Ordusunun 5. Alayın 1. Taburunun 4. Bölüğünde 1. onbaşının 3. neferiyken 11 Cemaziye’l-evvel 1294/24 Mayıs 1877 tarihinde Karadağ Muharebesi’nde Usturuk? (Osturuk?) Boğazı’nda düşman tarafından atılan kurşunun sağ böğrüne isabet etmesiyle şehîden vefat etmiştir. Mirasçısı eşi olarak ben Halime Hatun, babası Abdullah, oğlu İlyas bulunmaktadır. Eşim’e Haffaf Mustafa Ağa’nın savaştan önce cihet-i karzdan kırk kuruş borcu vardır. Bu paradan hisseme düşen beş kuruşun alınarak şahsıma verilmesini mahkemeden talep ederim demiştir.
Mustafa Ağa borcu olduğunu kabul etmiş, şehit Ali’nin mirasçısı olduğunu ispatlamaları halinde parayı vereceğini söylemiştir. Bunun üzerine Halime Hatun, eşinin asker arkadaşlarından orta boylu, ela gözlü ve kara sakallı Bekir oğlu Mehmet’le yine orta boylu, ela gözlü ve kumral sakallı Hacıoğlu Hacı Balı’yı şahit göstermiştir.
Şahitler kadı huzurunda, Halime Hatun’un eşi olan aynı köyden Hacı Alioğlu Abdurrahman’ın Ali, Osmanlı Ordusunun 5. Alayın 1. Taburunun 4. Bölüğünde 1. onbaşının 3. neferiyken 11 Cemaziye’l-evvel 1294/24 Mayıs 1877 tarihinde Karadağ Muharebesi’nde Usturuk? (Osturuk?) Boğazı’nda düşman tarafından atılan kurşunun sağ böğrüne isabet etmesiyle şehîden vefat etmiştir. Mirasçısı olarak eşi Halime Hatun, babası Abdullah, oğlu İlyas bulunmaktadır. Biz bu hususlara şahidiz, şahadet dahi ederiz demişlerdir.
Ancak davaya bakan kadı, şahitleri dinlemekle yetinmemiştir. Kadı daha önce gizli olarak Çobanlar köyü imamı ve muhtarından şahitlerin güvenilir ve doğru sözlü olup olmadığının bilgisini almıştır.
Sonuç olarak kadı, Ali’nin şehit olduğuna hükmederek, miras hakkının Halime Hatun’a verilmesini 12 Şaban 1297/20 Temmuz 1880 tarihinde karar vererek sonuç sicil kayıt defterine işlenmiştir. (Kaynak: Başbakanlık Osmanlı Arşivi, Afyonkarahisar Şer‘iye Sicili (AŞS), defter no: 607, s. 179/466).

 

 

Çobanlarlı Şehit Ali’nin terekesi ve mirasçıları hakkındaki mahkeme kaydı. (AŞS, defter no: 607, s. 179/466).

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER