Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Yusuf İLGAR

OSMANLI DÖNEMİNDE ŞER‘Î MAHKEMEYE YANSIYAN AFYONKARAHİSAR ŞEHİTLERİ

Yusuf İLGAR 4 Ağustos 2017 Cuma 11:42:04
 

Şehit Tataroğlu Ali’nin üveyi oğlu Ali
Balkan Savaşı’nda Kırk Kilise civarında Kalos Muharebesi’nde şehit olanlardan birisi olan Gökçe Mahallesi’nden Tataroğlu Ali’nin üveyi oğlu Ali de 1912 yılında şehit olmuştur. Arkasında geçim sıkıntısı çeken bir eş ile bir oğul bırakmıştır. Şehit Ali’nin hanımı olan Arapmescid Mahallesi’nden Ömer kızı Ayşe Dudu mahkemeye başvurarak Hacı Abdurrahman Mahallesi’nden Evliyâ-zâde Ali Efendi ibn-i Mustafa huzurunda şöyle demiştir:
Eşim, Gökçe Mahallesi’nden Tataroğlu Ali’nin üveyi oğlu Ali bin Memiş bin Ali, asâkir-i şâhâne 2. ordu-yı Osmânî’ye mensûb 25. alayının 1. taburunun 2. bölüğünün 9. onbaşısı iken 9 Teşrîn-i evvel 1328/22 Ekim 1912 tarihinde ve Kırk Kilise civarında Kalos Muharebesi’nde şehîden vefat etmiştir.
Ben ve oğlu Ali’den başka mirasçısı beyan ederek, eşinin Evliyâ-zâde Ali’den kırk kuruş alacağı olup hissesine düşen beş kuruşun alınarak kendisine verilmesini talep etmiştir.
Hacı Alioğlu Mahallesi’nden ve ‘asâkir-i şâhâne alay ve tabur ve bölük ve takım-ı mezkûrun ikinci onbaşısı olup terhis olunan Fazlı-zâde Hafız Ahmet Efendi ibn-i Mehmet bin Abdullah ve Hacı Nasuh Mahallesi’nden, asâkir-i şâhânenin aynı alay, tabur, bölük ve takımının üçüncü onbaşısı olup terhis olunan İmamoğlu Ali bin Ömer bin Ali isimli kişiler şahit olarak dinlenmişlerdir. Bu hususla ilgili olarak Ayşe Dudu’nun eşi olan ‘asâkir-i şâhâne ikinci ordu-yı Osmânî’ye mensub 25. alayının 1.taburunun 2. Bölüğünün  9. onbaşısı olan Gökçe Mahallesi’nden Tataroğlu Ali’nin üveyi oğlu Ali bin Memiş bin Ali, 9 Teşrîn-i evvel 1328/1912 günü tarihinde ve Kırk Kilise civarında Kalos Muharebesi’nde şehîden vefat ettiğini biz gördük; şehit Ali’nin eşi Ayşe Dudu ve oğlu Ali’den başka mirasçıları yoktur. Biz bu hususa şâhidiz ve şahâdet dahi ederiz demişlerdir.
Ayrıca bu hususa Hacı Alioğlu Mahallesi imamı Osman Efendi ibn-i Ahmet bin Abdullah ve muhtarı Benli Mahmut oğlu Agâh bin Mehmet bin Mustafa ve Kâhil Mahallesi’nden İzmirlioğlu Yusuf bin Mustafa bin Mehmet Ali adlı kimselerle Hacı Eyüp Mahallesi’nden Hacıoğlu Âgah bin Mehmet bin Mustafa adlı kişiler de şahitlere şahitlik etmişlerdir.
Mahkemede kadı sonuç olarak Ayşe Dudu hanımın alacağının verilmesini 25 Şaban 1332/19 Temmuz 1914 tarihinde tescil etmiştir. (Başbakanlık Osmanlı Arşivi, Afyonkarahisar Şer‘iye Sicili (AŞS),nr. 648, s. 109/138), belgenin transkripti için bk. Ali Ateşçelik, 648 Numaralı Karahisar-ı SahibŞer’iyye Sicili, Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tarih Anabilim Dalı yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Afyon 2014.)

Şehit Tataroğlu Ali’nin üveyi oğlu Ali’nin şehitliği anlatılan ve mirası hususunda kayıt altına alınan mahkeme kadı.(AŞS,nr. 648, s. 109/138)

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER