'Osb'deki İtfaiye Meselesi'nin Tüm Detayları
Afyonkarahisar Organize Sanayi Bölgesi'nde yaşanan üzücü yangın faciasının ardından merak edilen soruların cevaplarını Afyonkarahisar Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Yeşilay ile Afyonkarahisar Organize Sanayi Bölgesi Müdürü Gökhan Kıl'a yönelttik
Kocatepe Gazetesi’nin konu hakkındaki sorularını cevaplandıran OSB Başkanı Bekir Yeşilay ile OSB Müdürü Gökhan Kıl ayrıntılı bilgi verdi.
İTFAİYE TEŞKİLATI İÇİN
20-25 KİŞİLİK PERSONEL GEREKİYOR
Kocatepe: Afyonkarahisar OSB Yönetimi neden itfaiye aracı almadı? OSB içinde yıllardır neden itfaiye yapılanmasına gidilmedi?
OSB Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Yeşilay: Afyonkarahisar Organize Sanayi Bölgesi ile şehir merkezinde bulunan Afyonkarahisar Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü arasındaki mesafe 2,5 kilometredir. Üzücü hadisenin ardından bazı kesimlerce konunun istismar edilmeye çalışıldığı üzüntü ile izliyoruz. Böylesine üzücü bir olayın yaşanmasını hiç kimse istemez. Ancak Afyonkarahisar Organize Sanayi Bölgesi yönetimi olarak hem şehrimizin menfaatlerini, hem OSB’deki sanayici ve işletmelerin faydalarını ve hem de çalışanlarımızın can güvenliğini düşünmek zorundayız. Afyonkarahisar OSB içerisinde bir itfaiye teşkilatı kurmak kadar o itfaiye teşkilatının her zaman göreve hazır halde olmasını da sağlamak gerekir. İş bir ya da birkaç itfaiye aracı almakla bitmiyor ne yazık ki. O araçlarda görevlendirilecek itfaiye personeli, 24 saat hazır halde olacak vardiya sistemi de düşünüldüğünde en az 20-25 kişilik personel varlığı olmalı. Afyonkarahisar OSB’nin bu yapılanmayı taşıyacak mali bir yapısı mevcut değildir.
OSB’NİN ŞU ANKİ YAPISI TAŞIYAMAZ
Kocatepe: Afyonkarahisar’ın tüm zenginlerinin faaliyette olduğu Organize Sanayi Bölgesi’nde itfaiye teşkilatını kurup hazır bekletecek bir mali güç olmadığını mı söylüyorsunuz?
Bekir Yeşilay: Evet ne yazık ki öyle. Afyonkarahisar Organize Sanayi Bölgesi, burada faaliyet gösteren fabrikaların aidatları ile belirli hizmetleri vermeye çalışıyor. Sanıldığı gibi dev bütçelere sahip bir yapımız yok. İtfaiye yapılanması için iş sadece bina yapmak ya da araç almakla bitecek olsa keşke. En az 20-25 kişilik personel varlığını OSB’nin şu anki yapısı taşıyamaz.
AFYON OSB, MERKEZE ÇOK YAKIN
Kocatepe: Başka illerin Organize Sanayi Bölgelerinde itfaiye teşkilatı nasıl çalışıyor? Onlar bu sistemi nasıl kurmuşlar ve çalıştırabiliyorlar? Afyon OSB’den farkları ne?
Bekir Yeşilay: Afyonkarahisar Organize Sanayi Bölgesi’nin şehir merkezine çok yakın noktada olması büyük avantaj. Bir örnek vermek gerekirse Uşak OSB şehir merkezinin 25 kilometre dışında. Orada bir yangın çıksa şehirden itfaiyenin gelmesi büyük zaman kaybı. Ama bizde öyle değil. İtfaiye garajı ile OSB arası 2,5 kilometre. Bugüne kadar OSB içinde 4 büyük yangın yaşadık. 2 kez Oruçoğlu Yağ’da, 1 kez Çiftçiler Yağ’da ve son olarak Çağlayan firmasında büyük yangın yaşandı. Tüm yangınlarda sağolsun Afyonkarahisar Belediyesi’nin itfaiyesi çok kısa sürede OSB’ye ulaştı ve yangınlara müdahalede bulundu. Sonuç itibariyle milli servet söz konusu. 2,5 kilometrelik mesafe içinde itfaiye yapılanması ne kadar faydalı olur iyi düşünmek lazım. Bir çok ilde OSB ya da diğer Sanayi Siteleri içerisinde Belediye’lerin itfaiye yapılanması mevcuttur. Biz de bu örneklerden yola çıkarak OSB içinde Belediye’ye bir itfaiye alanı ayırmayı planlamıştık.
BELEDİYE’YE TAHSİS YAPILDI MI?
Kocatepe: OSB içinde Belediye’ye itfaiye alanı ayırdınız mı, bunu Belediye’ye teklif ettiniz mi?
Bekir Yeşilay: 2014 yılında Afyonkarahisar Organize Sanayi Bölgesi’nin iç kısmındaki bir parselin itfaiye teşkilatı kurulmak üzere bedelsiz olarak Afyonkarahisar Belediyesi’ne tahsisine karar verdik yönetim olarak. Dönemin Belediye Başkanları olan hem Sayın Burhanettin Çoban hem de Sayın Mehmet Zeybek, Belediye’ye tahsis ettiğimiz bu parsel üzerinde itfaiye yapılanmasına gitmek üzere planlamalar yapmış olsalar da bu planlar ne yazık ki hayata geçirilememişti. O dönemde de Belediye Başkanlarımız olan hem Sayın Burhanettin Çoban’a, hem de Sayın Mehmet Zeybek’e itfaiye için ihtiyaç duyulan prefabrik bina yapımı ya da modern itfaiye aracı alımı konusunda taahhüdünde de bulunmuştuk. Ama nasip olmadı.
Kocatepe: Çoban ve Zeybek neden tahsis yapılan parselde itfaiye kurmadılar?
Bekir Yeşilay: Her iki başkanımız da bu yönde planlamalar yaptı ama dediğim gibi nasip olmadı. Bunun nedenlerini onlara sormak gerekir.
TAHSİS DURUYOR MU, KALDIRILDI MI?
Kocatepe: OSB olarak itfaiye için tahsis ettiğiniz parseli geri aldınız mı? Tahsisi kaldırdınız mı?
Bekir Yeşilay: Aradan geçen zaman içerisinde Afyonkarahisar Belediyesi tarafından tahsis edilen parsel üzerinde itfaiye yapılanmasına gidilemediği için Afyonkarahisar Organize Sanayi Bölgesi Yönetimi olarak söz konusu parselle ilgili tahsisin kaldırılmasına karar verdik, doğru. Ama buradaki amacımız itfaiye kurulması fikrinden vaz geçmek değil, daha uygun bir alan tespiti yapmaktı. OSB Yönetim Kurulumuz Afyonkarahisar Belediyesi ile yapılan görüşmeler sonrasında yeni bir parselin itfaiye alanı olarak tahsisini uygun gördü. Yeni belirlediğimiz itfaiye alanı Çevreyolu üzerinde bulunması nedeniyle itfaiye için daha verimli ve faydalı bir alan olarak değerlendirildi.
NEDEN YER DEĞİŞİKLİĞİNE İHTİYAÇ DUYULDU?
Kocatepe: Neden itfaiye için belirlediğiniz alanın değiştirilmesi gereği duydunuz?
Bekir Yeşilay: Daha önce belirlediğimiz itfaiye alanı OSB’nin iç kısmına doğru yer alıyordu. OSB içindeki benzinliğin yanında bir alan belirlenmişti. Daha sonra Afyonkarahisar Çevreyolu’na cepheli olarak, BOTAŞ Nehir Tekstil’in karşısında, OSB ile Şekercilerin arasında kalan 12 bin 414 metrekarelik parseli itfaiye alanı olarak daha uygun bulduk. Afyonkarahisar’ın fiziki yapılanmasının genişlemesi nedeniyle Çevreyolu üzerindeki bu parselin itfaiye için çok daha kullanışlı ve verimli olacağını düşünerek, şehirlerarası karayolundan giriş ve çıkışın kolaylığını göz önünde bulundurarak itfaiye alanı olarak burayı belirledik. İkinci Küçük Sanayi Sitesi, Erenler Bölgesi, Akcin ve yeni yapılanan sanayi bölgelerine ulaşım açısından büyük avantaj taşıyan Çevreyolu kenarındaki 12 bin 414 metrekarelik bu parselimizi itfaiye kurulması için 12 Ağustos 2024 tarihinde Afyonkarahisar Belediyesi’ne tahsis ettik.
O PARSELDE RANT MI VAR?
Kocatepe: Daha önceden itfaiye alanı olarak belirlediğiniz ve tahsisini iptal ettiğiniz parseli başka birine verdiniz mi? O parselden elde edilen bir rant var mı?
Bekir Yeşilay: Hayır kesinlikle öyle bir şey yok. Bahsi geçen parsel halen daha boş olarak duruyor. İtfaiye alanını değiştirmekteki tek maksadımız ulaşım kolaylığı, ana yola kolaylıkla çıkış yapılabilmesi ve itfaiyenin ulaşımda sağlayacağı avantajlardır. Tahsisi iptal edilen alanın birilerine verilmesi gibi bir durum söz konusu değildir. İsteyen gidip boş parseli yerinde görebilir.
AFYON BELEDİYESİ OSB’DE İTFAİYE KURACAK MI?
Kocatepe: Siz parseli tahsis ettikten sonra Afyonkarahisar Belediyesi İtfaiye kurulması için harekete geçti mi?
Bekir Yeşilay: Belediye Başkanımız Sayın Burcu Köksal da önceki başkanlarımız gibi OSB’de itfaiye kurmayı planladıklarını bize bildirdiler. Biz de önceki yönetimlere verdiğimiz sözü tekrarlayarak söz konusu alanda itfaiye yapılanmasına gidilmesi halinde OSB yönetimi olarak prefabrik itfaiye binasının yapımı ya da modern itfaiye aracı alımı konusunda OSB olarak taahhütte bulunmuştuk. Afyonkarahisar Belediyesi yönetiminin bu parselde itfaiye yapılanmasına gitmek için hazırlık aşamasında olduğunu biliyoruz. Ama ne yazık ki hazırlıklar devam ederken son üzücü hadise meydana geldi.
Kocatepe: Burcu Köksal Başkanlığı’ndaki Belediye yönetimine itfaiye binası yapımı ya da itfaiye aracı alımı için söz verdiniz mi?
Bekir Yeşilay: Evet. Sayın Burcu Köksal ve ekibine de önceki dönemlerde verdiğimiz sözün aynısını taahhüt ettik. Eğer Çevreyolu kenarındaki parselimizde itfaiye yapılanmasına gidilirse OSB olarak burada prefabrik bina yapımını ya da modern itfaiye aracı alımını üstleneceğimizi söyledik.
EKONOMİNİN VE PARANIN MERKEZİ OSB’DE NEDEN İTFAİYE YOK?
Kocatepe: Başa dönersek OSB’de neden itfaiye yok? Milyarlarca liraya hükmeden ve Afyon ekonomisinin merkezi olan OSB neden itfaiye kuramıyor?
Bekir Yeşilay: Biraz önce de bahsettik. Afyonkarahisar OSB olarak böyle bir imkanımız yok. Kurmak, bina yapmak, araç almak değil ki iş sadece… Asıl bu işi üstlenecek personel yapısını kurmak ve sürdürmek mesele. Afyonkarahisar’daki hiçbir OSB’de olmadığı gibi Merkez OSB’de de böyle bir maddi imkan yok. Biz yine sözümüzdeyiz. Kurulum için gereken bina gibi araç alımı gibi konularda işletme sahiplerimiz yükün altına girerler. Ama OSB’nin mevcut mali yapısı ile itfaiye teşkilatını ayakta tutmamız mümkün değil. Afyon OSB’nin öyle milyarlarca bütçesi yok. İşletmelerin kendi bütçeleri ayrı, OSB’nin bütçesi ayrı. Firmaların imkanlarının hepsinin OSB’ye ait olduğunu düşünemeyiz.
DİĞER İLLERDEKİ OSB’LERDE DURUM NASIL?
Kocatepe: Diğer iller bunu nasıl yapıyor?
OSB Müdürü Gökhan Kıl: Diğer illerdeki OSB’lerde de farklı bir durum yok. Onların da bütçeleri Afyonkarahisar ile aşağı-yukarı aynıdır. Şehir merkezinden uzak olan OSB’lerde itfaiye yapılanması kurulması zaruri bir ihtiyaç ve bunu genellikle yerel yönetimler üstleniyor. Ankara OSTİM’de bile Büyükşehir Belediyesi’nin itfaiye istasyonlarını görebilirsiniz. Başkanımızın da belirttiği gibi biz şehir merkezine ve itfaiye istasyonuna yakın konumdayız. Yaşadığımız yangınlarda itfaiye zamanında müdahalede bulundu ve gecikmeden kaynaklı büyük sorunlar yaşanmadı diyebiliriz.
Kocatepe: OSB içindeki okul ve yurtlar yangında büyük tehlike yaşadı mı? Son yaşanan yangın okullara ya da yurtlara sıçrayabilir miydi?
Gökhan Kıl: Böyle bir durum söz konusu olmadı. OSB içerisindeki okul binalarımız yangın mahallinden oldukça uzaktadır.
Kocatepe: Son yaşanan yangında OSB içindeki firmalardan destek alamadınız mı? Su hatları yetersiz miydi? Yangına müdahalede su temini konusunda sıkıntı yaşandı mı?
Bekir Yeşilay: Yangın sırasında Allah razı olsun tüm firmalarımız seferber oldu. Mesela beton mikserleri ile müdahale yangının büyümesini büyük ölçüde engelledi. Okul binalarımız, fabrikalarımız yangın anında lojistik olarak büyük katkı sağladılar. Kimisi yemek ve su sağlarken, kimisi akaryakıtı üstlendi. Tenekelerle köpük taşıyanlar da vardı, bedenen çaba gösterenler de vardı. Hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyoruz. Hepimizin bildiği gibi son yangın neredeyse 24 saat devam etti. Bu kadar uzun süren bir müdahalede su temininde sıkıntı yaşanması doğal karşılanabilir. Ama sonuç itibariyle gerekli su temini yapıldı ve yangına müdahalede bu konuda bir aksama yaşanmadı.
KAMU KURUMLARINA TEŞEKKÜR
Kocatepe: Kamu kurumları OSB'deki yangınlarda üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getirebildi mi?
Bekir Yeşilay: Başta Afyonkarahisar Valiliğimiz, AFAD, Belediye Başkanımız, Orman İşletme Müdürlüğümüz tüm kamu kurumlarımız gerekli özveriyi, gerekli yaklaşımı fazlasıyla gösterdiler. Hepsi ilk andan itibaren tüm birimleri ile birlikte olay yerindelerdi. Hepsine de teşekkürden başka bir şey söyleyemeyiz. Allah hepsinden razı olsun.
Kocatepe: Eklemek istediğiniz bir konu var mı?
Bekir Yeşilay: Duyarlı haberciliğinizden dolayı, tartışmalı konularda bizim de görüşümüzü aldığınız için sizlere teşekkür ediyoruz. Önümüzdeki günlerde çok daha kapsamlı bir şekilde basın mensuplarımız bir araya gelerek tüm konuları değerlendirmeyi planlıyoruz.