Oruç tutarken bunlara dikkat edin

İl Sağlık Müdürü Necip Yemenici, orucu sağlıklı kişilerin tutması gerektiğini belirtti. Yemenici, oruç tutan kişilerin de sahura kalkmalarının vücut açısından faydası olduğunu vurguladı İl Sağlık Müdürü Necip Yemenici, oruç ibadetinin sağlık boyutuna ilişkin açıklama yaptı. Yemenici, 'Ramazan ayına da girdiğimiz bu günlerde yetersiz, bilinçsiz ve dengesiz beslenme çeşitli sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Yeterli ve dengeli [&hellip]

Oruç tutarken bunlara dikkat edin

İl Sağlık Müdürü Necip Yemenici, orucu sağlıklı kişilerin tutması gerektiğini belirtti. Yemenici, oruç tutan kişilerin de sahura kalkmalarının vücut açısından faydası olduğunu vurguladı

İl Sağlık Müdürü Necip Yemenici, oruç ibadetinin sağlık boyutuna ilişkin açıklama yaptı. Yemenici, “Ramazan ayına da girdiğimiz bu günlerde yetersiz, bilinçsiz ve dengesiz beslenme çeşitli sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Yeterli ve dengeli beslenme, dört ana besin grubunda bulunan besinlerin yeterli miktarda tüketilmesiyle sağlanır. Şeker hastaları, hamileler, emzikliler, 9 yaşın altındaki çocuklar, seyahatte olanlar, akli dengesi ve psikolojik durumu bozuk olanlar, çok yaşlı ve hasta olan insanlar, ağır kalp ve böbrek hastası olanlar, mide ülseri, safra kesesi iltihabı veya taşı olanlar, karaciğer yetmezliği olanlar, ağır enfeksiyon geçirenler doktorlarına danışmadan oruç tutmamalıdırlar” dedi.
Oruç tutan kişilerin sahura kalkması gerektiğini, su ihtiyacının da iftar ile sahur arasında giderilmesi gerektiğini belirten Yemenici, “Sahura kalkmamak, sahurda fazla miktarda yağlı besinler tüketmek, iftarda çok miktarda, çabuk ve çok çeşitte yemek yemek, kan şekerini hızla yükselten gıdaları ağırlıklı almak ve yeteri kadar sıvı tüketmemek ramazanda en çok yapılan beslenme hatalarıdır. İftarda azar azar su içmeye başlayarak sahura kadar mutlaka günlük su ihtiyacımızı tüketmeliyiz. Günde ortalama 2- 2,5 litre su içmeye, bununla birlikte enerji verirken sıvı ihtiyacımızı da karşılayacak ayran, komposto, taze sıkılmış meyve suları, soda, sebze suları vb. içmeye özen gösterilmeliyiz” diye konuştu.
Azar azar, iyi çiğnenerek yenilmeli
Çok hızlı yemek yemenin kilo almaya zemin hazırladığını kaydeden Yemenici, “Azar azar, iyi çiğneyerek ve sık aralıklarla yemek yenilmelidir. Ramazan ayında öğünler; sahur ve iftarda iki ana öğün ile iftardan sonra 1-1,5 saat aralıklarla iki ara öğün seklinde düzenlenmelidir. Sahur yemeğinde süt, yoğurt, peynir gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı yapılmalı ya da çorba, sebze ve zeytinyağlı yemeklerden oluşan bir öğün tercih edilmelidir. Tek seferde büyük porsiyonlar yerine, iftardan sonra birer saat ara ile her seferinde azar azar küçük porsiyonlar şeklinde beslenilmelidir” ifadelerini kullandı.
İftardan sonra hareket faydalı
Vatandaşların sağlıklarını koruyarak oruç tutmaları için bir dizi öneride bulunan Yemenici, şöyle devam etti:
“İftara peynir, domates, zeytin gibi kahvaltılıklar veya çorba gibi hafif yemeklerle başlanılması, 10-15 dakika sonra az yağlı et yemeği, sebze yemeği veya salatayla devam edilmesi uygundur. Yine enerji veren ancak kan şekerini dengeli bir biçimde yükselten besinler (beyaz ekmek, pirinç pilavı gibi glisemik indeksi yüksek olan gıdalar yerine bulgur pilavı, kepekli ekmek veya kepekli makarna gibi posalı besinler) tercih edilmelidir.
İftarda aşırı şerbetli, yağlı tatlılar yerine; sütlü tatlılar (sütlaç, güllaç, muhallebi vb.) veya meyve tatlıları tercih edilmelidir. Ramazan ayında yemeklerin pişirme yöntemleri de çok önemlidir. Özellikle ızgara, haşlama ve fırında yapılan yemekler tercih edilmeli, kavrulmuş, tütsülenmiş ve kızartılmış besinlerden uzak durulmalıdır. İftar yemeğinden hemen sonra televizyon veya bilgisayar karşısına geçmek, koltukta dinlenmek yerine biraz hareket etmek, kısa mesafeli yürüyüşler yapmak sindirime yardımcı olması açısından yararlı olmaktadır.” (Kocatepe)

Bakmadan Geçme