- Haberler
- Faydalı Bilgiler
- Oruç İlk Ne Zaman Farz Kılındı?
Oruç İlk Ne Zaman Farz Kılındı?
Birçok İslam Âlim'inin bedenin zekâtı olarak adlandırdığı oruç Müslümanlara ne zaman farz olmuştur? Oruç tutmanın beden üzerindeki faydaları nelerdir?
Günümüzde yapılan araştırmalarla da birçok faydasının olduğu tespit edilen oruç, Allah’ın emir ve yasaklarında olduğu gibi kullarının iyiliği içindir. Allah’ın, yapılmasını istediği şeylerde kullar için büyük faydalar, yasakladığı şeylerde ise büyük zararlar olduğu inkar edilemez olması hakkında İslam bilginleri arasında görüş birliği vardır. İslam bilginleri çeşitli ibadetlerin yarar ve hikmetleri konusunda sürekli kafa yormuş, bunların kişisel pratik yararından çok, nefsin arındırılması ve yükseltilmesi yolunda fonksiyonel hale getirilmesine çalışmışlardır.
Temel amacı, insanları takvaya eriştirmek olan oruç Kur’an-ı Kerim’de, “Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakınmanız için oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de farz kılındı...” (Bakara, 2/183) şeklinde ifade edilmektedir. Oruç ibadeti ile, açlık çeken yoksulun durumunu anlar ve kanaat etmenin önemini daha iyi kavrarız. Kanaat etmek insanı israftan korur.
Oruç bedenin zekâtı olarak, vücutta birikmiş zararlı unsurların defi için metabolizmaya büyük bir imkân sağlar. İnsanın, vücudunu diğer canlılardan daha farklı olarak madde ve mananın sırlı ve ahenkli bir birleşimi olarak görmeye başladığı bu ayda vücutlar yenilenir. Allah Resulü’nün “Oruç tutunuz ki sıhhat bulasınız” (Taberani, Mu’cemu’l-Ev-sat, VIII, 174) sözünü teyit edercesine bedenlerimiz sağlık bulur.
Paylaşmanın önemini hatırlatan ve insanın nefsini körelterek huzur veren oruç, Kur’an-ı Kerim’de, "Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakınmanız için oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de farz kılındı..." (Bakara, 2/183) belirtildiği üzere İslam ümmetine farz kılınmıştır. Oruç, hicretin 2'nci yılında, Şaban ayında farz kılınmıştır. Ramazan orucunun farz kılınması, Kur'an-ı Kerim'deki bu ayetle açık bir şekilde ifade edilmiştir.