'Ortak karar olmadıkça bu iş çözülmez'
Oylama öncesi yaşanan uzun ve derin tartışmalar sırasında Trafik Komisyonu Başkanı AK Parti Meclis Üyesi M. Emin Birliktir, MHP Belediye Meclisi ve Trafik Komisyonu Üyeleri H. İbrahim Baykara, İbrahim Karataş, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban konuyu detaylarıyla müzakere etti. Ayrıca toplantıya kısa bir süre ara verilerek Çoban ve Baykara baş başa görüştü. MHP Grubu da konuyu [&hellip]
Oylama öncesi yaşanan uzun ve derin tartışmalar sırasında Trafik Komisyonu Başkanı AK Parti Meclis Üyesi M. Emin Birliktir, MHP Belediye Meclisi ve Trafik Komisyonu Üyeleri H. İbrahim Baykara, İbrahim Karataş, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban konuyu detaylarıyla müzakere etti. Ayrıca toplantıya kısa bir süre ara verilerek Çoban ve Baykara baş başa görüştü. MHP Grubu da konuyu aralarında ayrıca müzakere etti.
“GERÇEK İHTİYAÇ SAHİBİ UTANDIRILMAMALI”
Kocatepe Gazetesi sütunlarında dün ana hatlarıyla yer alan toplu taşıma müzakereleri kapsamında MHP Belediye Meclisi ve Trafik Komisyonu Üyesi H. İbrahim Baykara, yüzde 35 oranında ücretsiz taşımayı şoför esnafının kaldıramadığını bu noktada yerel yönetimin ücretsiz biniş hakkına sahip kişiler gerekli hizmeti vermesi gerektiğini savundu. Baykara, “Bir laf vardır. ‘Git Belediye baksın’ denilir. Belediye halka hizmet için vardır. Nasıl sporcuya, yoksula, yetime yardım ediliyorsa 65 yaş üzerindeki ücretsiz yolcu taşımasını Belediye’nin üstlenmesi gerektiğini düşünüyorum. Bunu 15 ya da 20 otobüs alıp ihtiyaç olan yerlere koymakla yapacak. Böylece ücretsiz binmek zorunda olan gerçek ihtiyaç sahipleri de utanmayacak. Çünkü dolu bir otobüste kimisi para vermeden geçince gerçekten ücret veremeyen insanlarımız yerin dibine geçiyorlar. Ben bunu öneriyorum. 70 yaşında bir bayan akrabamız geçenlerde 17 kişi oldukları bir otobüste tek ücreti ödeyenin kendisi olduğunu söylerken, ‘Ben de vermesem o otobüs ne kazanacak?’ diyerek durumu ortaya koydu.” dedi.
“ÖNCE ALKIŞLADILAR SONRA VAZGEÇTİLER”
Konu ile ilgili katkı ve değerlendirme de bulunan meclis üyelerine teşekkür eden Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, yakın geçmişte tartışılan ve konu hakkında toplantılar düzenledikleri “Kayseri modelini” hatırlattı. 2011 yılında otobüs-minibüs kavga, yaralama olayları sürerken Şoförler Odası yönetiminin kendisini ziyaret ederek “Başkanım Kayseri’deki model müthiş güzel bizi bir oraya gönder” talebinde bulunulduğunu kaydeden Çoban, “Dönemin Zabıta Müdürü ve ekipleri, Şoförler Odası’ndan yöneticileri Kayseri’ye gönderdik. O dönemin Kayseri Belediye Başkanımız şimdi ki Bakanımız Mehmet Özhaseki’yi aradık. Sağ olsun ilgi gösterdi. Sonrasında RAM Salonunda tüm minibüsçülerle toplantı yaptık. Projeyi Kayseri’den gelen Belediye ekipleri anlattılar. Tamam mıyız tamam. Ben de varım dedik herkes bizi alkışladı. Tüm minibüsçüler alkışladılar. Kayseri’deki aynı havuz sistemine geçecektik. Merkezi bir sistemde Belediye sadece hesapları denetleyecek bir sistem kuracaktık. Herkesin parasını da Belediye ödeyecekti. Minibüsçülerin içindeki bazı uyanıklar yüz binlerce lira para ödeyip İstanbul’dan avukat getirdiler. Kendilerine bir spor için 5 bin TL istiyoruz yüz TL vermiyorsunuz bir avukata 150 bin TL para ödüyorsunuz dedim. ‘Vay efendim şöyle olursa, böyle olursa’ v.s. düşünce ve yaklaşımlar sonucu o birlik dağıldı. Kavga gürültü devam etti. Minibüsler bir ara 50 kuruşa adam taşıdı. Bir minibüsçü gelip ‘Askerdeki çocuğuma vallahi billahi para gönderemiyorum’ diyerek ağladı. 50 kuruşluk taşımayla kim askerdekine para gönderebilir ki? Başka biri geldi kefalete kredi borcumu ödeyemedim icra takibine düştüm diye anlattı” diye konuştu.
ÇOBAN: KAVGA, SIKINTI BİTSİN PEŞİNDEYİM
İki minibüse bir otobüs vererek otobüsleşmeyi önerdiklerini hatırlatan Çoban şöyle konuştu: “Bir minibüsün 14 olan yolcu taşıma hakkına göre iki otobüs toplam 28 yolcu taşıyor. Otobüse döndüğünde tek şoförle 56 yolcu taşıyor. Yani 18 tane yolcu sayısı artıyor. Gelin otobüsleşelim dedik. Önce tamam denildi sonra yine vazgeçtiler. 2015 şartlarında havuz sistemine (Kayseri modeli) geçmediler. Otobüsleşin dedik otobüsleşmeye yanaşmadılar. Tartışılan işleri yapacaklarını kendileri söylediler. Tekirdağ ihale yaptı 20 milyon lira para aldı. Ben para pul peşinde değilim. Ben kavga, sıkıntı bitsin, Afyon bu işlerle anılmasının peşindeyim. Gelin öbür şirket batmış siz bir şeyler yapmaya çalışıyorsunuz gelin ihale yapmayalım diye biz söyledik. Biz ihale istemedik. Afyon’da otobüs şart oldu. Çünkü 65 yaş üstü ücretsiz taşıma diğer illerde başladığından herkes bize niye efendim Ankara’da biniyorum da Afyon’da binemiyorum diye geliyor.”
3 GÜN SONRA 362 MİNİBÜSÇÜ HAYIR DEDİ
“İnsanlara anlatamadık. Bir sürü dolap döndürdüler. Minibüsçünün birbirine attığı kazığı kimse atmaz. Birbirlerine karşı burada konuşulmayacak şeyler yaptılar” diyen Çoban, “Bizim ihalemiz 40 otobüstü. Kendileri 60 adet otobüse çıkartalım diye geldiler. Arkadaşlar buna ihtiyaç yok etmeyin dedik. İşte bu onları batırdı. Biz üç ayda belki üç kez minibüsçülerle toplantı yaptık. Arkamızdan ne deniliyor bilmem ama yüzümüze ‘Sayın Başkanım biz hiçbir zaman bu dönem olduğu gibi Belediye ile diyalog içinde çalışmadık. Sen sadece bizi değil tüm esnafı, odaları, güç odaklarını dinliyorsun ona göre karar veriyorsun’ dediler. Bu işin yürümeyeceği belli dedim. 13 minibüs Durak Başkanı, Şoförler Odası Başkanı, M. Emin Birliktir ve İbrahim bey de var. Otobüsleşin deyince 13 durağın hepsi tamam dediler. Ama duraklarına gidip anlatmak istediklerini söylediler. Üç gün sonra 363 minibüsçüden bir minibüsçü o da Hoca Ahmet Yesevi Mahalle Muhtarı Celal Akyol otobüsleşmeye evet dediğini söylerken, 362 kişi kesinlikle hayır dedi. Bir daha çağırıp teklif ettim arkadaşlara. Türkiye’de olmayan bir şey yapalım. Otobüs filan ihale etmeyelim. Pik saatlerde 65 yaş üstü taşınmıyor. Bazı belediyeler karar aldı. 65 yaş üstüne kart verip bir binişle sınırlandıralım dedim. 363 minibüs Afyon’un ihtiyaçlarını fevkalade gideriyor. Gelmediler biz aradık ne oldu diye? Arkadaşlar kabul etmiyor cevabını aldık. Ne yaparsınız? Zorlanınca da hemen mahkemeye gidiliyor sil baştan oluyor. Biz yapılması gereken herşeyi yaptık. 9 yıldan beri döneminde otobüs ve minibüsten para kazanmayan tek yerel yönetimiz. Zamanında yapılan ihale de Belediye’nin para ihtiyacını karşılamak için yapıldı. Belediye tarihinde olmayan bir şekilde on yıllık kira bedeli peşin alındı. Böyle bir kira yok. Bunlar bir araya gelmedikçe ortak karar verme yeteneğini kazanmadıkça bu sorun çözülmez” dedi. >> Burcu AYDIN’ın Haberi