Ortadoğu dünyanın kalbi – Kocatepe Gazetesi

Ramazan'da İkindi Sohbetlerinin 12'ncisi 7 Haziran Çarşamba akşamı saat 18.00'de Gedik Ahmet Paşa Medresesi'nde (Taş Medrese) yapıldı. AKÜ Fen- Edebiyat Fakültesi'nden Yardımcı Doçent Dr. İbrahim Balık, 'İslam ve Ortadoğu'da Hâkimiyet Mücadeleleri' başlıklı sunum gerçekleştirdi. Sunum öncesi Halil Kaynak tarafından Kur'an-ı Kerim tilavetinde bulunuldu.TAŞ MEDRESE AMACINAUYGUN KULLANILIYORAKÜ Fen- Edebiyat Fakültesi'nden Yardımcı Doçent Dr. İbrahim Balık, Ramazan-ı [&hellip]

Ramazan’da İkindi Sohbetlerinin 12’ncisi 7 Haziran Çarşamba akşamı saat 18.00’de Gedik Ahmet Paşa Medresesi’nde (Taş Medrese) yapıldı. AKÜ Fen- Edebiyat Fakültesi’nden Yardımcı Doçent Dr. İbrahim Balık, “İslam ve Ortadoğu’da Hâkimiyet Mücadeleleri” başlıklı sunum gerçekleştirdi. Sunum öncesi Halil Kaynak tarafından Kur’an-ı Kerim tilavetinde bulunuldu.
TAŞ MEDRESE AMACINA
UYGUN KULLANILIYOR
AKÜ Fen- Edebiyat Fakültesi’nden Yardımcı Doçent Dr. İbrahim Balık, Ramazan-ı Şerifin bereketinden ve hakkıyla faydalanabilmenin nasip olmasını dileyerek konuşmasına başladı. Gedik Ahmet Paşa Medresesi gibi bir mekânda kutlu bir günde hasbihal fırsatı yakalamaktan ayrı bir mutluluk duyduğunu belirten Balık; “Ramazan’da İkindi Sohbetlerinin beşinci yılındayız. Emeği geçenlerin emeklerine sağlık. Ben iki açıdan takdirle karşılıyorum; Birincisi ilim tahsili için yapılmış böylesine muazzam bir eseri amacına uygun kullanılması açısından ikindi sohbetlerini önemsiyorum. Çünkü medreseler ilim tahsili için yapılan binalardır. Yeri gelmişken benim çalışma alanlarımdan bir tanesi de Selçuklu Medreseleri, Selçuklu Eğitim Sistemidir. Bu çerçevede pek çok medrese vakfiyesini inceleme imkânı buldum. Bir vakıf eserini bir medreseyi amacı dışında kullanmak, kullanılması için aracı olmak çok büyük cesaret istiyor. Olsa olsa cahil cesareti ile olabilir. Çünkü vakfiyelerde bu eserleri amacı dışında kullanmak, kullanan kişiler için zimmetine geçirenler için, ilim tahsili dışında başkaca amaçlarda kullananlarla ilgili çok ağır ithamlar var. Bu ithamları bilen birisi olarak bu binanın, eserin ilim tahsili amacıyla kullanılıyor olması müthiş bir hadise” dedi.
RAMAZAN
SOHBETLERİ KİTAPLAŞMALI
İkinci takdir ettiğim unsur ve güzelliğin; Genel anlamda güzel başlangıçlar yapılmasına rağmen devam ettirme noktasında sıkıntı yaşandığını dile getiren Balık; “Genel anlamda bizdeki organizasyonlar birinci gelenekselle biter. Birinci geleneksel olarak başlar ikincisi bir türlü gelmez. Beşincinin yapılıyor olabilmesi gerçekten bu işin ne kadar önemsenip ciddiye alındığının göstergesidir. Açıkçası aklıma gelen bir unsur da bu işe ön ayak olan arkadaşlar, Ensar Vakfı Yönetimi başta olmak üzere, söz uçar yazı kalır. Artık bunları yavaş yavaş yazıya da geçirebilsek. Mesela her Ramazan ayının sonunda o yıl ki Ramazan sohbetlerinin oluştuğu küçük bir kitapçık oluşturulabilirse sanırım daha kalıcı bir faaliyet yapılmış olur” diye konuştu.
ORTADOĞU TANIMLAMASI GENİŞ
Asli konusunun İslam ve Ortadoğu’da Hâkimiyet Mücadeleleri” olduğunu belirten Yardımcı Doçent Dr. İbrahim Balık, İslamiyet’in tarih sahnesinde var olmaya başladığı dönemden itibaren Ortadoğuda var olma ve egemen olma mücadelesi ile buna verilen önem ve bu uğurda verilen mücadelelerden söz etti. Ortadoğu coğrafi terim olarak ele alındığında çok farklı tanımlar ve sınırlamalar yapıldığını belirten Balık; “Sohbetimi teknik detaylarla boğmak istemiyorum. Daha ziyade genel bir kabul gören Ortadoğu dediğimizde; Anadolu, İran, Arap Yarımadası, Suriye, Irak ve Mısır’ı kapsayan coğrafyayı biz genel temayüle uygun olarak Ortadoğu coğrafyası olarak tanımlamış olacağız. Ama bunu daha daraltan veya genişleten tanımlamalar mevcut. Tarihin en eski dönemlerinden beri Ortadoğu sıcaklığını hep korumuş bir coğrafya” şeklinde konuştu.
ORTADOĞU MEDENİYET BEŞİĞİ
Allah’ın insan vücudunu yaratırken bu vücudun içerisine çok enteresan bir nüve yerleştirdiğini, kalbi halk ettiğini dile getiren Balık şöyle konuştu: “İnsanı insan yapan en önemli kavram aslında kalptir. İmanın kalpte tecessüs etmesinden, Allah sevgisinin buraya yerleşmesine kadar pek çok şey söylenebileceğini kaydeden Balık şöyle konuştu: “Tasavvufta da bilindiği üzere en önemli ritüellerden biri kalptir. Nasıl insan vücudunun maddi ve manevi olarak en önemli organı kalp ise sanırım Ortadoğu için de dünyanın kalbi terimini kullanmak çok yanlış olmayacak. Bildiğimiz tarihin en eski dönemlerinden beri pek çok medeniyetin tezah��r ettiği bir coğrafya Ortadoğu. Mısır Medeniyeti Firavunlar döneminden tutun Mezopotamya Medeniyetlerine kadar Sümer, Babil, Elan, Anadolu’nun en eski medeniyetleri Hititler, Frigler vs. Gerçekten dünya birikimine, dünya medeniyetine temel teşkil etmiş pek çok önemli medeniyet Ortadoğu da cereyan etmiştir” >> Burcu AYDIN’ın Özel Haberi

Bakmadan Geçme