• Haberler
  • Genel
  • Örnek ahiler ödüllendirildi – Kocatepe Gazetesi

Örnek ahiler ödüllendirildi – Kocatepe Gazetesi

11-17 Ekim Ahilik Haftası kapsamında Millet Hamamı’nda düzenlenen şet kuşatma töreninde yılın ahisi seçilen Ahmet İbrahim Kavas ve esnaflıktan sanayiciliğe yükselen işadamı Bekir Demirayak’a ödülleri verildi. Törende geçmişten bugüne kadar ahilik geleneğinin temel taşlarından biri olan şet kuşatma töreni Kur’an-ı Kerim okunduktan sonra yapıldıEsnaf korunup kollanmalıKültür ve Semtevi’nde (Millet Hamamı) dün saat 14.00’de Esnaf ve [&hellip]

Örnek ahiler ödüllendirildi

11-17 Ekim Ahilik Haftası kapsamında Millet Hamamı’nda düzenlenen şet kuşatma töreninde yılın ahisi seçilen Ahmet İbrahim Kavas ve esnaflıktan sanayiciliğe yükselen işadamı Bekir Demirayak’a ödülleri verildi.

Törende geçmişten bugüne kadar ahilik geleneğinin temel taşlarından biri olan şet kuşatma töreni Kur’an-ı Kerim okunduktan sonra yapıldı
Esnaf korunup kollanmalı
Kültür ve Semtevi’nde (Millet Hamamı) dün saat 14.00’de Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği (ESOB) tarafından Ahilik Haftası kapsamında şet kuşatma töreni gerçekleştirildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından programın açılış konuşmasını Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (ESOB) Başkan Vekili Hasan Mutlu yaptı. Mutlu, Türk kültürünün iş ha-yatına yansıdığı, esnaf ve sanatkârın ahilik kültürüne göre yetiştiği, gözü, gönlü, kalbi tok olan, kendisi muhtaç iken başkasına yardım eli uzatan, ahilik kültürü ve geleneğine göre yetişmiş olan esnaf ve sanatkarın yasalarla desteklenmesi gerektiğini ifade etti. ESOB Başkan Vekili Mutlu, esnaf ve sanatkarın korunup kollanması gerektiğine de değindi. Hasan Mutlu, ESOB adına tüm esnaf ve sanatkarların ahilik haftasını kutladı.
Azaldı ama bitmedi
Sandıklı Esnaf ve Sanatkârlar Odası üyeleri tarafından, şet kuşatmayı bizzat yaşamış ustaların gerçekleştireceği şet kuşatma töreni hakkında Sandıklı Odası’nın Genel Sekreteri Ali Özeski bilgi aktardı. ESOB olarak organize ettikleri, Ahilik Haftası kutlamaları içerisinde yer alan şet kuşatma töreninin geçmişte yaşanan uygulamayı doğal şekilde canlandıracaklarını söyledi. Ahilerin toplumun çimentosu olduğunu vurgulayan Sandıklı Odası Genel Sekreteri Ali Özeski; ” Ahilik zamanımızda azalsa da bitmedi. Değişime uğrasa da, hala mahallemizde bakkal amca, hala köşede manav, giyeceklerimizi üzerimize uyarlayan terzilerimiz, pabuçlarımızı tamir eden kavaflarımız, kıyıda köşede kalmış bakır kaplarımızı kalaylayan ustalar ahilik kuralları içinde işlerini hala devam ettirmektedirler.”dedi. Şet kuşatma törenine Kur’an-ı Kerim okunarak başlandı.
Kavas’ı duygulandıran plaket
Ahilik Kutlama Komitesi tarafından, Yılın Ahisi seçilen ESOB eski Başkanı Ahmet İbrahim Kavas’a plaketini Vali Haluk İmga verdi. Afyonkarahisar Valisi Haluk İmga, icra edilen törende kökleri yüzlerce yıl ön-ceye giden ahilik geleneğinin toplumdaki saygın yerinin nasıl oluştuğunu ispatlayan bir gösteriye tanık olunduğunu belirtti. Ahilik geleneğinin, Osmanlı, daha öncesinde Selçuklu ve Cumhuriyet döneminde etkisini çok derinden hissettirdiğine temas eden İmga; “Ahilik geleneği ile bugünkü ticaret ahlakının bel kemiğini oluşturmuştur. İlimizde de bu geleneğin yaşadığını görmek, bizleri mutlu etmektedir. Bu geleneğin son temsilcilerinden birisi de çok değerli dostumuz, yıllarca ESOB Başkanlığı yapmış Sayın İbrahim Kavas’tır. Kendisine Allah’tan sağlık, uzun ömür, başarı ve mutluluklar dili-yorum.”diye konuştu. Birlik eski Başkanı A. İbrahim Kavas, ömrünün yarısını esnaf teşkilatına hizmet etmekle geçirmiş bir kişi olmaktan son derece mutlu olduğunu kendisine plaket verilmesini uygun gören ESOB Başkanı Abdülkadir Konak ve ESKKK Başkanı M. Emin Birliktir’e teşekkür etti.
“Mükemmel eğitim görecekler”
ESOB’un eski Başkanı Ahmet İbrahim Kavas, esnaf teşkilatı için Afyonkarahisar’da uzun yıllar hizmet verdiklerini bu hizmet esnasında çok güzel şeyler yapıldığını kaydeti. Özellikle birlik için Organize Sanayi Sitesi’nde yapılan binanın, çıraklık eğitim merkezinden mezun olan çırakların bundan böyle mükemmel biçimde eğitimlerini tamamlayarak olgunlaşmış şekilde esnaf ve sanatkarların arasına katılacaklarını belirten Kavas; “İnşallah bu yapmış olduğumuz eğitim merkezi bundan böyle bu hizmetleri vermeye devam edecektir. Hepinizin bildiği gibi o yapılan külliyenin içerisinde bir de eğitim otelimiz vardır. Bu eğitim otelimizde de, Afyonkarahisar turizm bölgesi olduğuna göre burada yetiştireceğimiz elemanlarda burada eğitim almış olacaklar. Bunun yanı sıra Sayın Valimizin destekleri ile KOSGEB’i Afyonkarahisar’a getirme imkânımız oldu. KOSGEB’de hizmet vermeye başlayacak. Afyonkarahisar’da bütün esnaf ve sanatkârımıza kredi sağlayacak imkânlar ortaya çıkacaktır. Afyonkarahisar’da esnaf teşkilatı çok güzel bir yere oturmuştur. Bu yeri gelirken de Sayın Valimize, Sayın Belediye Başkanımıza ve Değerli Milletvekillerimize de ayrı ayrı teşekkür etmek istiyorum.” şeklinde konuştu.
Çoban: “Demirayak’ın üretim
ve istihdam aşkına hayranım”
Ahilik Haftası Kutlama Komitesi tarafından yılın esnaflıktan sanayiciliğe yükselen işadamı seçilen Bekir Demirayak’a plaketini Belediye Başkanı Burhanettin Çoban verdi. Çoban, ödülün verileceği kişi konusunda gerçekten güzel bir seçim yapıldığı görüşünü aktardı. İşadamı Bekir Demirayak’ın, esnaflığı tam anlamıyla Afyonkarahisar’da uygulayıp, esnaflıktan sanayiciliğe geçen, bugün hala birçok sektörde başarılı hizmetlere imza atan bir şahsiyet olduğunu söyledi. Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Demirayak’ın çıraklığındaki, esnaflığındaki, tüccarlığındaki Afyonkarahisar sevgisine, üretim ve istihdam aşkına hayran olduğunu sözleri-ne ekledi. Ödülünü aldıktan sonra konuşan işadamı Bekir Demirayak, ödülün kendisi için çok yüksek bir değerde olduğunu ödülünü en iyi yerde saklayıp, öldükten sonra da oğlu işadamı Şükrü Demirayak’a hediye edeceğini açıkladı. Bekir Demirayak; “Bu ödüle beni layık gören bütün arkadaşlara, ATSO Başkanına, yönetim kuruluna teşekkürlerimi sunuyorum. Bütün oda başkanlarına, Sayın Valimize, Sayın Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.
Kavas ve Demirayak ışık tutan şahsiyetler
Ahilik Haftası İl Kutlama Komitesi tarafından geleceğin ahileri olarak seçilen Mesleki Eğitim Merkezi Müdürlüğünün başarılı öğrencilerinden Şöhret Şahin’in hediyesini Vali Yardımcısı Niyazi Ergut, Sibel Kandemir’in hediyesini ATSO Başkanı Hüsnü Serteser, Uğur Şahin’e hediyesini ESOB Başkan Vekili Hasan Mutlu ve İhsan İsceli’ye hediyesini AFSİAD Başkanı Şükrü Demirayak verdiler. ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, tüm esnafın Ahilik Haftasını kutladığını bu törenlerin kendilerine feyiz verereke daha iyi çalışmalarını sağladığını söyledi. Serteser, A. İbrahim Kavas ve Bekir Demirayak’ın ışık tutan şahsiyetler olduklarını onlara verilen plaketleri hakkıyla kabul ettiklerini vurgularken her ikisine de kendilerine verdikleri feyiz için teşekkür etti. Şet kuşatma töreninin ardından Millet Hamamı bahçesinde bulgur pilavı ve ayran ikramı yapıldı. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme