Ormanların korunmasında her fert görevlidir

Orman varlığının korunması ve orman yangınları ile mücadele etme noktasında birinci derecede görevli kurumun tek başına orman teşkilatı olmadığı mesajını veren Vali İrfan Balkanlıoğlu, her Türk ferdinin bu işte birinci derecede görevli olması gerektiğine vurgu yaptı Eskişehir Orman Bölge Müdürlüğü’nün Afyonkarahisar Orman Yangınları ile Mücadele 2012 Yılı hazırlıklarının görüşüldüğü toplantıda protokol imzalandı. Protokol imza töreni [&hellip]

Ormanların korunmasında her fert görevlidir

Orman varlığının korunması ve orman yangınları ile mücadele etme noktasında birinci derecede görevli kurumun tek başına orman teşkilatı olmadığı mesajını veren Vali İrfan Balkanlıoğlu, her Türk ferdinin bu işte birinci derecede görevli olması gerektiğine vurgu yaptı

Eskişehir Orman Bölge Müdürlüğü’nün Afyonkarahisar Orman Yangınları ile Mücadele 2012 Yılı hazırlıklarının görüşüldüğü toplantıda protokol imzalandı. Protokol imza töreni ve bilgilendirme toplantısı Oruçoğlu Termal Otel’de gerçekleştirildi.
Eskişehir Orman Bölge Müdürü Zekeriya Mere, her yıl olduğu gibi olası yangın tehlikesinin ortaya çıktığı Mayıs-Ekim aylarını kapsayan 6 aylık süreçle ilgili, Orman Kanunu’nun ilgili maddeleri gereğince Vali İrfan Balkanlıoğlu’nun başkanlığında bir toplantı organize edildiğini söyledi. Eskişehir Orman Bölge Müdürü Zekeriya Mere, orman yangınları ile mücadele ve imza konulan protokol hakkında bilgiler verdi.
Yangın çıkmadan önlem alınmalı
Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu toplantının açılış konuşmasını yaptı. Türkiye’nin orman açısından çok zengin bir ülke olmadığını kaydeden Vali Balkanlı-oğlu, memleketi Çorum’da da ağaç varlığının düşük olduğundan yakındı. Vali Balkanlı-oğlu; “Bir yeri ağaçlandırmak oldukça zor. Sayın Bakanımız ve bizler övünerek söylüyoruz, orman varlığımızı yüzde 14’den yüzde 22’ye çıkardık. Ama bu 10 yılda büyük uğraşlarla, anormal masraflarla oldu. Aslında insan müdahalesi olmadığı sürece orman varlığı kendiside artıyor. Ama bu da senelerce süren bir uğraş anlamına geliyor. Bir ağacın yetişmesi belki yüz seneyi buluyor. Kesim kıvamına gelecek bir çam ağacının en az 25-30 sene beklenmesi gerekiyor. Bir insan ömrünün neredeyse yarısı bir zamanı kapsıyor. Orman varlığımızın hepsi bir günde heba olabilir. Cehennem gibi yaklaşılması mümkün olmayan yangınlar olabiliyor. Çanakkale’de görev yaparken bir orman müdürü çıkan yangında şehit olmuştu. Orman yangını ani ve hızlı gelişen büyük yangınlar olarak sürüyor. Orman yangınları hasta olduktan sonra iyileşmek için zorlu bir mücadelenin başlangıcı anlamına geliyor. En önemli şey hiç yangın olmaması. Bunun için bizim yapabileceğimiz çok şey var.” dedi.
Ormanların değerİ bİlİnmelİ
Dış ülkelerde çıkan orman yangınlarının dahi etkisinin derinden hissedildiğine dikkat çeken Vali İrfan Balkanıloğlu, orman yangınları ile küresel iklim değişiklikleri, azot-oksijen dengesinin alt üst olduğunu belirtti. Orman yangınının nerede ve hangi ülkede olduğunun fark etmediğine değinen Balkanlıoğlu; “Bitki ve orman varlığı Allah’ın insanoğluna bahşettiği büyük bir zenginliktir. Yangınlarla mücadele hususunda tabandan gelmesi gereken bir sevgi ile çocuklarımıza ve gençlerimize eğitimler vermeliyiz. Özellikle okullarda orman, ormanı bekleyen tehlikeler, orman varlığının dünya ve ekolojik denge için taşıdığı önem anlatılmalı. Yetkililer olarak elimizdeki imkan ve güçleri bu hususta birinci derecede sorumlu gördüğümüz orman teşkilatı ile kaynaştırıp destek olmamız gerekiyor. Her Türk ferdi bu işte birinci derecede görevli olmalıdır. Bu duygu ve düşüncelerle yangınsız bir sezon temenni ediyorum.” diye konuştu. Eskişehir Orman Bölge Müdürü Zekeriya Mere’nin sunumunun ardından Vali İrfan Balkanlıoğlu ve ilgili kurumların temsilcileri Orman Yangınları ile Mücadele 2012 Yılı hazırlıklarını içeren protokole imza koydular. Toplantıya, ilgili kurum kuruluşların yönetici ve temsilcileri katıldı. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme