Orman yangınlarıyla mücadelede yeni dönem

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, orman yangınlarıyla mücadelede orman teşkilatı ve meteoroloji teşkilatının birlikte çalıştığını söyledi Orman yangınlarıyla mücadelede en etkili yolun erken uyarı sistemleri olduğunu belirten Prof. Dr. Veysel Eroğlu, böylece yangın riskinin yüksek olduğu yerlerde önceden daha etkili tedbirler alındığını, bununda olası yangınlara erken müdahaleyi sağladığını ifade etti.Orman yangınlarıyla [&hellip]

Orman yangınlarıyla mücadelede yeni dönem

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, orman yangınlarıyla mücadelede orman teşkilatı ve meteoroloji teşkilatının birlikte çalıştığını söyledi

Orman yangınlarıyla mücadelede en etkili yolun erken uyarı sistemleri olduğunu belirten Prof. Dr. Veysel Eroğlu, böylece yangın riskinin yüksek olduğu yerlerde önceden daha etkili tedbirler alındığını, bununda olası yangınlara erken müdahaleyi sağladığını ifade etti.
Orman yangınlarıyla mücadelede Türkiye’nin Akdeniz Ülkeleri arasında lider konumda olmasını teknolojiyi en iyi şekilde kullanmasına borçlu olduğunu belirten Prof. Dr. Veysel Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Orman yangınlarıyla mücadelede başarının derecesi, yangın potansiyelinin doğru ve zamanlı bir şekilde ortaya konulması ve yangının mevcut şartlar altında ne tür bir davranış sergileyeceğinin sağlıklı bir biçimde tahmin edilmesine bağlıdır. Bu maksatla Orman Yangınları Uyarı Modelleri geliştirdik. Bu sistemler deneysel, laboratuvar gözlemleri, istatistiki bilgiler ve meteorolojik gözlemlere dayanmaktadır. Meteorolojik Erken Uyarı Sistemi önümüzdeki üç gün için riskli alanları harita üzerinde göstermektedir. Erken uyarı modeli vasıtasıyla elde edilen haritalar Orman Genel Müdürlüğü Yangın Harekât Merkezine gönderilmekte ve burada da riskli alanlar tespit edilerek gerekli tedbirler orman teşkilatı tarafından alınmaktadır. Orman yangınlarında, yangının çıktığı ilk 15-20 dakika çok önemli. Yangına ne kadar erken müdahale ederseniz o derece kısa sürede söndürülebilir. Dolayısıyla orman yangınları için meteorolojik erken uyarı sistemi (MEUS) orman teşkilatı için büyük kolaylık sağlamaktadır.”
Teknolojiyi yakından takip ettiğini ve gittiği her kuruma en üstün teknolojinin kurulması için çalışmalar gerçekleştirdiğini belirten Prof. Dr. Veysel Eroğlu, kurdukları sistem sayesinde orman yangınlarını makam odasından görebildiğini ve yangına giden ekipleri sevk ve idare edebilecek bir teknolojiye sahip olduklarını ifade etti.
Yapılan teknolojik yatırımlar ve orman teşkilatının fedakâr çalışmaları neticesinde Türkiye’nin orman yangınlarıyla mücadelede Akdeniz ülkeleri arasında en başarılı ülke olduğunu belirten Prof. Dr. Veysel Eroğlu: “Ülkemizde 2012 yılında 31 Temmuz itibariyle 988 orman yangını çıktı. Bu yangınlar neticesinde sadece 2.358 hektar alan zarar gördü. Bir mukayese yapacak olursak Akdeniz ülkelerinden İspanya’da 7.682 adet yangında 100.846 hektar, Portekiz’de 10.364 adet yangında 42.967 hektar, İtalya’da 2.947 adet yangında 18.374 hektar, Yunanistan’da 1.305 adet yangında 4.825 hektar, Fransa’da 1.690 adet yangında 4.243 hektar alan zarar görmüştür.”
Yangınların büyük kısmının insan kaynaklı olduğunu belirten Prof. Dr. Veysel Eroğlu, hava sıcaklığının yüksek olduğu dönemlerde bahçe içi anız temizliği yapılmaması, anız yakılmaması, piknik ve ormanlık alanlarda ateş yakılmaması ve yangın görüldüğünde ALO 177 ihbar hattının aranması hususlarında vatandaşlardan azami hassasiyet göstermelerini istedi. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme