Orman yangınlarına karşı topyekün eğitim

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, orman yangınlarına karşı eğitim faaliyetlerinin hızla devam ettiğini söyledi Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü (OGM), 2014 yangın mevsimi için hazırlıklarını sürdürüyor. Orman yangınlarına karşı eğitim seferberliği başlatan Orman ve Su İşleri Bakanlığı halkın her kesimine hitap eden eğitimler ve çalışmalar düzenliyor.Orman yangınlarının çok büyük bir [&hellip]

Orman yangınlarına karşı topyekün eğitim

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, orman yangınlarına karşı eğitim faaliyetlerinin hızla devam ettiğini söyledi

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü (OGM), 2014 yangın mevsimi için hazırlıklarını sürdürüyor. Orman yangınlarına karşı eğitim seferberliği başlatan Orman ve Su İşleri Bakanlığı halkın her kesimine hitap eden eğitimler ve çalışmalar düzenliyor.Orman yangınlarının çok büyük bir kısmının insan kaynaklı olduğunun farkında olan Orman ve Su İşleri Bakanlığı, orman yangınlarına karşı halkı şuurlandırmak için eğitim seferberliği başlattı. Bu kapsamda halkın her kesimine yönelik eğitim çalışmaları düzenleyen bakanlık OGM bünyesinde bulunanSincap Orman Çocuk Tiyatrosu ile çocukları da orman yangınları konusunda bilinçlendiriyor.
Askerler ve yerel itfaiye teşkilatlarına da eğitimler veren Orman ve Su İşleri Bakanlığı, bu çerçevede bugüne kadar düzenlediği 195 etkinlikle 61 bin 317 kişi asker ve itfaiyeciyi eğitti.Ayrıca orman köylülerine, avcı, çoban ve çiftçilere yönelik çalışmalar da yapan bakanlık bu kapsamda ise 4 bin 403 toplantı ile 30 bin 57 avcı, çoban ve çiftçiye,15 bin 472 köyde ise 294 bin 187 orman köylüsüne eğitim verdi.
TURİZM ÇALIŞANLARI DA EĞİTİLİYOR
Turizm acenteleri ve turistik tesislerde çalışan personelinde orman yangınlarının çıktığı turistik alanlarda önemli bir rol üstlendiğini düşünen Orman ve Su İşleri Bakanlığı, düzenlediği 150 eğitimle 24 bin 411 kişiyi eğitti.
Diğer yandan orman yangınlarına karşı farkındalığı artırmak maksadıyla orman içi kamp ve gezi faaliyetleri düzenleniyor, gönüllü sivil toplum kuruluşlarıyla toplantı ve mahalli izcilik teşkilatları ile işbirliği yapılıyor. Ayrıca radyo ve televizyonlarla işbirliği yaparak tv programlarına katılım sağlanıyor ve belgeseller ile spot yayınlar hazırlanıyor. Yerel etkinliklere katılım sağlanarak, ormanla kucaklaşma ve tabiat yürüyüşleri düzenleniyor.
ARAZÖZ SÜRÜCÜLERİ DE
EĞİTİMDEN GEÇTİ
Halkı orman yangınlarına karşı eğiten Orman ve Su İşleri Bakanlığı, orman yangınlarına karşı mücadele edecek personelin eğitimlerine büyük önem vererek, 2014 yangın mevsiminde çıkacak yangınlara karşı hazırlıklarını sürdürüyor. Bu kapsamda Antalya’da kurulan Uluslararası Orman Yangınları Eğitim Merkezi’nde (UOYEM) 2014 yılı içerisinde Mart ayı sonuna kadar
352 teknik personele yangın uzmanlık, 252 orman muhafaza memuruna ormancılık ve orman yangınları konularında, 292 arazöz operatörüne ise ileri sürüş teknikleri konularında eğitim verildi.
YIL BOYUNCA DEVAM EDECEK
2014 yılı sonuna kadar 540 teknik personelin, 504 orman muhafaza memurunun ve
728 arazöz operatörünün eğitilmesinin planlandığı merkezde ayrıca yangın işçilerine de eğitim veriliyor.
Orman yangınlarına müdahale konusunda yerinde eğitim programları da uygulayan Orman ve Su İşleri Bakanlığı, bu çerçevede orman bölge müdürlükleri tarafından düzenlenen eğitimlerle, yangınlara müdahale edecek personeli yerinde eğitecek. Bölge müdürlüklerinin yapacağı bu eğitimler ise Haziran ayında gerçekleşecek.
Her yıl düzenlenen bu eğitimlerle orman yangınlarına müdahalede bulunacak personelini daha donanımlı hale getirmeyi hedefleyen Orman ve Su İşleri Bakanlığı 2013 yılında Antalya UOYEM’de 226 arazöz operatörüne ileri sürüş teknikleri konularında, 200 teknik personele de yangın uzmanlık eğitimi vermişti.
ÜLKE DIŞINA DA EĞİTİM
Yangın eğitim merkezinde sadece kendi personeline eğitim vermekle kalmayan Orman ve Su İşleri Bakanlığı yurt dışından gelen teknik personellere de eğitim veriyor. Bu kapsamda
2013 yılında Bosna-Hersek Cumhuriyetinden gelen 36 teknik personele orman yangınları ve arazöz kullanımı konularında eğitim verdi.
YANGINA İLK MÜDAHALE
SÜRESİ 18 DAKİKA
Türkiye’nin dünyada orman varlığını artıran nadir ülkelerden olduğunu söyleyen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ise, ülke ormanlarının yüzde 60’ının yangına çok hassas olduğuna dikkat çekerek, “Yangına ilk müdahale süresini 18 dakikaya indirdik. Bu süreyi 2015’te 15 dakikaya indirmek için çalışıyoruz. Bu hedeflerimize ulaşmak için personelimizin iyi bir eğitim alması gerektiğinin farkındayız. Bu yüzden UOYEM’i kurduk ve eğitimlerimizi burada veriyoruz. Resmi açılışın�� Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın 12.12.2012 tarihinde yaptığı tesiste ilk dersi ise ben vermiştim.
Akdeniz’in en büyük ve modern tesisi olarak inşa ettiğimiz bu tesiste sürekli eğitim veriliyor. Orman yangınları ile mücadelede uluslararası işbirliğine verdiğimiz önemin bir göstergesi olarak yabancı uzmanlara da eğitim veriyoruz” diye konuştu.Orman yangın mevsimine hazırlıklarının devam ettiğini vurgulayan Veysel Eroğlu “Türkiye bulunduğu Akdeniz Havzası ülkeleri arasında orman yangınları ile mücadelede en başarılı ülke konumunda bulunuyor. Bu başarıdaki payda personelimize verdiğimiz eğitimlerin rolü büyük” dedi. (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme