Orman Yangını Suçu Nedir?

Orman yangınlarına dikkatsizlik dolayısıyla sebep olunduğunda ayrı, bu suç kasıtla işlendiğinde ayrı yaptırım uygulanıyor.

Türkiye’de orman ve ormancılık ile ilgili düzenlemelerin esası 6831 sayılı Orman Kanunu’na dayanır. Bu kanun, faaliyetlerin sınırını çizdiği gibi ormana zarar vermenin bir suç olarak kabul edildiği önemli bir belgedir.

Kanuna göre dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı olarak orman yangınına sebebiyet verenler üç yıldan on yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Kanun, kasten orman yakanların cezalandırılmasına hükmetmiştir. Buna göre kasten orman yakan kişi, on yıldan az olmamak üzere hapis ve bin günden onbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır. Suçun, yangına müdahalenin geciktirilmesi veya yangının söndürülmesinin zorlaştırılması amacıyla ve bu amacı gerçekleştirmeye elverişli olacak yer, zaman veya şartlarda işlenmesi halinde faile verilecek ceza yarı oranında artırılır.

Devletin güvenliğine karşı suç işlemek amacıyla kurulmuş bir örgütün faaliyeti çerçevesinde devlet ormanlarını yakan kişi müebbet hapis ve yirmibin günden yirmibeşbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır. Bu maddede yazılı suçların işlenmesi sebebiyle, ölüm veya yaralanmanın meydana gelmesi halinde, ayrıca bu suçlardan dolayı cezaya hükmolunur.

Bakmadan Geçme