'Organizasyonumuz tam, yardımlarınızı bekliyoruz'

Afyonkarahisar'ın önde gelen sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ilimizden afet bölgesine gönderilen yardımların Valilik ve AFAD koordinesinde yürütüldüğünü, yardım toplama faaliyetlerinin aralıksız devam ettiğini bildirdiler. Afet bölgesine gönderilecek olan yardım malzemeleri ile ilgili olarak öncelikli ihtiyaçların belirlendiğine dikkat çeken STK yöneticileri, 'Kadirşinas halkımızın yardımlarını en güzel şekilde toplayıp, en özenli şekilde AFAD öncülüğünde bölgeye ulaştırıyoruz. Hayırseverlerimizin [&hellip]

Afyonkarahisar’ın önde gelen sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ilimizden afet bölgesine gönderilen yardımların Valilik ve AFAD koordinesinde yürütüldüğünü, yardım toplama faaliyetlerinin aralıksız devam ettiğini bildirdiler. Afet bölgesine gönderilecek olan yardım malzemeleri ile ilgili olarak öncelikli ihtiyaçların belirlendiğine dikkat çeken STK yöneticileri, “Kadirşinas halkımızın yardımlarını en güzel şekilde toplayıp, en özenli şekilde AFAD öncülüğünde bölgeye ulaştırıyoruz. Hayırseverlerimizin afetzedelerimize yönelik bağışlarını bekliyoruz” dediler

Haber

Afyonkarahisar’da afet bölgesi için toplanan yardımların doğru koordine edilebilmesi için dün sabah Fuar Alanı’nda sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri tarafından basın açıklaması yapıldı.
“DEPREMZEDELERİN İHTİYAÇLARI İÇİN KOORDİNASYON İÇİNDEYİZ”
STK temsilcilerinin sözcülüğünü üstlenen Türk Kızılay Afyonkarahisar İl Başkanı Mehmet Yakın konu hakkında yaptığı açıklamada, Afyonkarahisar’da iki tane toplama merkezi kurulduğunu söyledi. Tüm yardımların Fuar Alanı ve Veysel Eroğlu Spor Salonu’nda toplandığını anlatan Yakın, “Bize gelen taleplerin, gönderilen yardımların tamamını bu iki noktaya yönlendiriyoruz. Burada Valiliğimizin organizasyonunda yardımları organize ederekbir kısmını deprem bölgesindeki noktalarımıza, bir düzen içinde, koordinasyon içinde gönderiyoruz. Depremdeki yaralar sarılmaya başlandıkça depremzedeler ilimize gelmeye başladı. Şu anda da ilimize gelen depremzedelerin ihtiyaçlarını giderme adına koordinasyon içindeyiz. Tabii depremzedelerimizin birçok ihtiyacı var. Bunların barınma ihtiyacı, devletimiz tarafından karşılanıyor. Uygun yerlere yerleştiriliyor. Kimisinin giysi ihtiyacı var. Gıda ihtiyacı var. Kuru gıda ihtiyacı var. Durumuna göre bunları tespit ediyoruz. Bize gelip müracaat ediyorlar. Bunların ihtiyaçlarını giderme adına yardımlaşma derneklerimizin tamamıyla koordine halindeyiz. İhtiyaçlarını tespit ettiğimiz aileleri giydiriyoruz, desteklerini, gıda desteklerini ve nakdi desteklerini veriyoruz. Afyonkarahisar’da organizasyon adına her şey iyi gidiyor diye düşünüyorum. Tek elden yürüdüğü için Valimizin koordinasyonundainsanlarımız bir yardım yapmak istiyorsa kendisine en yakın hissettiği derneğe gidebilir. BU derneklerimiz de vatandaşlarımızın yardımlarını Fuar Alanı ile Veysel Eroğlu Spor Salonu’ndaki toplama merkezlerine aktaracaklar. Valiliğimizin vasıtasıyla oluşturduğumuz toplama merkezlerinde bu yardımları topluyoruz.” dedi.
“İHTİYAÇLAR DEĞİŞİYOR, SOSYAL MEDYA DEZONFORMASYONU ÇOK FAZLA”
“Tabii afet büyükuzun süreli bir afettir. Bunun yaralarını sarması da biraz zaman alacak. Vatandaşımızdan bu konuda biraz sabır istiyoruz” diyen Kızılay Şube Başkanı Yakın, “Hem afetzedelerin ihtiyaçlarının giderilmesi adına hem de kamu görevlilerinin bu dernekteki çalışanlarımızın üstün gayretleriylesahada biraz yorgunluk oluyor. Eksiğimizde mutlaka oluyordur. Bu hususta bizi uyarırlarsa bunları gidermeye gayret edeceğiz. Ama uzun süreçli bir yardım çalışması olacağı içinhemşehrilerimizara ihtiyaç olan maddeleri sosyal medya sayfalarımızdan, valiliğimizin özellikle sayfasını takip etsinler. Biz orada koordinasyon merkezinde ihtiyaçları günlük belirleyip oradan duyuruları yapıyoruz. Bizim bildirdiğimiz ihtiyaç maddelerine göre yoğunlaşırlarsa seviniriz. Her gün ihtiyaçlar değişiyor. Çünkü ilk günlerde acil olan ihtiyaçlarımız gıdaydı. Sonradan iş makinalarına döndü. Şimdi günlük işte tabii onlar daafetlerdeki oradaki yığıntılar kalkmaya başladıkça barınma yerleriyle ilgili sıkıntılar oluşmaya başladı. Çadırlara koordine olmaya çalışıyoruz. Konteynırları koordine olmaya çalışıyoruz. İhtiyaçlar Valiliğimizin sayfasından takip edip oradan değerlendirirlerse, bize o konuda yardımcı olurlarsa seviniriz. Derneklerimizin tamamı gönüllülerle çalışıyor. Çalışan personel sayımız az. Mesela Kızılay olarak bizim dört personelimiz var. Gönüllülerle çalıştığımız için gönüllülerin yaptığı açıklamalara itibar edilmemesini rica ediyoruz. Mümkünse orada derneğin yöneticisi kimse onunla irtibata geçilirse eksikleri bildirirken veya dernek adına bilgi almaya çalışırkenalınırsa seviniriz. Sosyal medya dezenformasyonu çok fazla. Tabii bütün dernekler yardıma yoğunlaştığı için sosyal medyayı veya diğer şeyleri takip etme şansımız inanın yok. Şu anda depremdeki yaralarını sarmakla meşgulüz. Gerek hayırseverler gerekse medya dernek yöneticilerimizle irtibata geçerse seviniriz.”
“HER TÜRLÜ KIŞ MALZEMESİNE İHTİYAÇ VAR”
Kızılay İl Temsilcisi Mehmet Yakın sözlerini şöyle tamamladı: “Afet bölgesindeki ihtiyaç malzemelerini Afyonkarahisar Valiliğimiz koordine etmektedir. Valilik resmi sayfasından düzenli olarak paylaşım yapılıyor. Şu an bizim bildiğimiz en acil ihtiyaçlar çadır, elinde çadır olan, yakacak maddesi olanlar, soba,ısınacak malzemesi olanlar yani kışla ilgili insanın hayatını çözecek ne madde varsa bu konuda ihtiyacımız var. Acildir, ilimize gelen depremzedeler için en acil ihtiyaçlar kışlık giysiler arkadaşlar. Bottur, monttur, eşofmandır, kalın giysilerde yoğunlaşırlarsa seviniriz. Tabii vatandaşımız eğer kendisi temin edemiyorsa, bizlere nakdi destek yapabilirler. Biz nakdi desteleride alıyoruz. Vatandaşlarımız sağ olsunlar Afyonkarahisar olarak bu konuda çok iyiyiz. Deprem bölgesine gidenler görüyorlar Afyonkarahisar yardımları toplama konusunda çok iyi. Yardımların devamını diliyoruz.”
“TIRLARLA NAKLİYE KONUSUNDA DESTEĞE İHTİYACIMIZ VAR”
Kızılay Derneği eski yöneticisi Fatih Okyar, öncelikli ihtiyaçlar arasında tırların olduğunu dile getirdi. Okyar şöyle konuştu: “ Önceliklİ ihtiyaçlar arasında tırlara ihtiyacımız var. Şu anda deprem bölgesine konteynerler gidiyor. Tır konusunda eksiğimiz var. Eğer bu konuda gönüllü olmak isteyen arkadaşlarımız varsa ilgili sivil toplum kuruluşlarımıza, derneklerimize bana ulaşabilirler. Ama tır şoförlerinden şöyle bir ricam var. Kesinlikle aracılarla muhatap olmasınlar. Faik Müdürümüz var, AFAD’la bu işte görevli, ulaşabilirler. Faik Müdürümüze veya bizlere ulaşırlarsa direkt biz tırları gönüllü olarak gönderebiliriz. Aynı zamanda AFAD mazotu olmayan arkadaşlarımızla da tır şoförlerimize de mazot desteği sağlıyor. Bu konuda da ben tır şoförlerimizi bilgilendirmek istiyorum. Allah razı olsun. Gerçekten bu anlamda özellikle devletimizin sırtından büyük bir yükü aldılar. Ben bu konuda da tır şoförlerimize çok teşekkür ediyorum. Hala tır ihtiyacımız mevcuttur. Deprem bölgesinde onun haricinde konteynere ihtiyaç var. Çok acil çadıra ihtiyaç var. Bir de sivil toplum kuruluşlarımıza şundan bahsetmek istiyorum. Bir koordinasyonsuzluk var. Naçizane tavsiyem derneklerimize gelen yardımları, özellikle kuru bakliyatları yani her derneğin daha önce Ramazan ayında yaptığı gibi ramazan paketi şeklinde oluşturup stoklarını koyarsa daha iyi olacak. Çünkü bunlar bize bir ay sonra da lazım olacak İki ay sonra da lazım olacak. Üç ay sonra da lazım olacak. Bu konuda da Valiliğimizle, Kızılay’ımızla iletişime geçerlerse onlar en doğru şekilde yönlendirir. Gelen yardımları biz stoklayalım ihtiyaç halinde zaten Valiliğimiz, Kızılay’ımız, diğer sivil toplum kuruluşlarımız bilgilendirme yapacaklar. Bunun haricinde Afyonkarahisar’daki depremzedeleri eğer gönüllü dahi bakıyor olsak dahi mutlaka AFAD’a bildirip kayıt altında tutmak zorundayız. Allah razı olsun. Hayırsever insanlarımız yardımcı oluyor ama 2-3 ay sonra belki biz bunları unutacağız. Biz unuturuz, devlet unutmaz. Bu yüzden depremzede ailelerimiz kayıt altına almak zorundayız. Gelen ailelerimize AFAD’a yönlendirelim. Orada AFAD’taki arkadaşlarımız kaydını alıyorlar. Orada bekleyen özel araçlarımız var. O araçlar gelen depremzedeleri alıyor. Kızılayımıza yönlendiriyor. Kızılay’da gıdadır, nakdi yardımdır, kıyafet ihtiyaçları karşılandıktan sonra aynı araçla nerede ikametgâhları sağlanacaksa oraya teslim ediliyor. Böyle bir düzen var ama halkımızın bununla alakalıbilgi eksikliği var. Süreç bu şekilde işliyor. Özel sektörlerden, yurtlardan gelen talepler var. Naçizane tavsiyem, bu gelen talepleri, not alıpeğer valilikten veya Kızılay’ımızdan böyle bir ihtiyaç talep olduğu zaman hemen o notlarımızı açıp bunu yapabiliriz.”
“AFYON YARDIMDA ÖNE ÇIKAN İLLERDEN OLDU”
Deprem bölgesine nitelikli personele ihtiyaç duyulduğunu dile getiren Okyar sözlerini şöyle tamamladı: “Deprem bölgesine gönüllü gitmek isteyen aşçılarımız var. Nitelikli personel gönüllü olarak gitmek isteyenler varsa ilgili sivil toplum kuruluşlarımıza, kendilerine en yakın hissettikleri yerlere not aldırırlarsa ihtiyaç halinde biz oradan onlara geri dönüş yaparız. Afyonkarahisar halkına gerçekten ben de şahsım adına çok teşekkür ediyorum. Çevre iller ve çevre bölgeler arasında yanihem nakliye açısından, hem çadır açısından en öne çıkan illerden birisiyiz. Allah herkesten razı olsun. Birliğimiz daim olsun inşallah.”
“İŞİN EHLİ KADROLAR İŞ BAŞI YAPMALI”
Afyonkarahisar Kent Konseyi Sivil Toplum Kuruluşları (STK) Komisyon Başkanı Nilgün Seçen yaptığı açıklamada şunları kaydetti: “Depremin hem Afyon’dakiayağıyla ilgilenen hem de kendisinin de birebir yakınları deprem bölgesinde zarar gören başkanlardan bir tanesiyim. Birebir yakınlarım depremzede oldular. Dolayısıylao bölgede de yaşanan çok büyük hepimizi derinden etkileyen dram hala sürmekte. Tabii ki şükürler olsun devletimiz elinden geleni yapıyor. Afyonkarahisarımıza müteşekkiriz. Çünkü yardımsever halkımız sonuna kadar yardım etmek için elinden geleni yaptı. Tüm Türkiye’de de aynı şekilde yardım ediyor insanlarımız. Devletimiz de sorumlu hareket ediyor.”
“EKMEK VE KULLANILMIŞ GİYSİYE DEĞİL, SIFIR GİYSİ, KURU BAKLİYAT VE KIŞ MALZEMELERİNE İHTİYAÇ VAR”
İHH Afyon İl Temsilcisi Ahmet Ertürk, birlik ve beraberlik anlayışıyla devletin yanında olduklarını vurguladı. Ertürk şunları söyledi: “Biz birlikte devletimizin yanındayız. Devlet, millet iş birliği. Tabii ki AFAD’tan onay almadan hiçbir şey yollamadık. İHH malumunuzdur ulusal bir yardım kuruluşu olarak yerinde yardımlar ve yerelde yardımlar bağlamında iki bölümde değerlendiriyoruz. Malumumuzdur Afyonkarahisar ilimizde şu anda depremzede olaraktan beş bine yakın depremzedemiz var. Biz buradan Afyon İHH aracılığıyla tüm yardımları AFAD aracılığıyla topluyoruz. Veysel Eroğlu Kapalı Spor Salonu’nda ve fuar alanında tüm yardımseverlerimizi bekliyoruz. Yerinde yardımlar bağlamında da yine AFAD aracılığıyla bölgeye ulaştırıyoruz. Ve Afyonkarahisarlı hemşehrilerimize şunu söylüyoruz. Lütfen ekmek göndermeyin. Lütfen kullanılmış kıyafetlerinizi göndermeyin. Bizim acil olarak ihtiyacımız olan temiz kıyafetlere ihtiyacımız var. Kuru bakliyata ihtiyacımız var. Yerinde olan bölgeye ulaştırılmak üzere de çadır, ısıtıcı, battaniye Ve kuru gıdalara ihtiyacımız var. Yakacak ve sobaya ihtiyacımız var. İlginiz, alakanız için tüm Afyonkarahisarlı hemşehrilerimize teşekkür ediyoruz.”
“İSTEĞİM YARDIM ETME HEYACANININ YİTİRİLMEMESİDİR”
Afyonkarahisar Toplum Destek Merkezi İyilik Hareketi Derneği Başkanı Özgür Sepin, yardımların iki ana arterde değerlendirilmesi gerektiğini bildirdi. Sepin, “Yardımların iki ana arterde değerlendirilmesi gerekiyor. Şehir dışına yardım yapacakları lütfen AFAD’la koordine olarak yardımlarını yapsınlar. Çünküduygusal bir milletiz. Su ihtiyaç diyoruz bir yere su gidiyor. Ekmek ihtiyaç diyoruz. Sadece ekmek gidiyor. Bu koordinasyon eksikliği dışarıda da iş akışının yavaşlamasına sebebiyet veriyor. İkincisi ise artık beş bin hatta Fatih Beyin söylediği şekilde misafir sayısı on binin üzerine çıkacak Afyon’un. İlimizin misafir edeceği depremzede sayısı. Şimdi burada artık daha koordine bir yardım hareketi gerekiyor. Biz kesinlikle burada bir adres göstermiyoruz. Oraya gidin buraya gidin demiyoruz. Artık her Afyonkarahisar vatandaşı bir dernektir arkadaşlar. Bu işin artık sürdürülebilir olması gerekiyor. Bunun için herkes kendi kazancından aylık bir bütçe ayırması gerekiyor. Çünkü bu çok uzun soluklu bir maratondur. Geçen hafta çok yoğun bir yardım geldi. Ama şu an bunların biraz hızı kesildi. Bu heyecanını Afyonkarahisar halkının yitirmemesini istiyorum. Münferit yardımları da yaparlarken lütfen Kızılay’dan gerekirse liste alsınlar. Çünkü sistem şöyle ilerliyor. Depremzedeler önce valilik kanalıyla Sosyal Yardımlaşma Vakfına geliyor. Oradan Kızılay’a geçiyorlar. Yani aslında tüm sistemde insanlar kayıtlıama münferit yardımlardan dolayı kimin nereye ulaştırdığını biz bilemiyoruz. En azından Kızılay’dan liste alıp münferit yardımları yerine ulaştırırlarsa daha etkili olabileceği kanaatindeyim.”
“YARDIMLAR KIZILAY DENETİMİNDE AFAD İŞBİRLİĞİNDE TOPARLANACAK”
Afyonkarahisar Yarım Elma Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma DerneğiBaşkanı Erol Öztürk, Kızılay’ın denetiminde tek merkezden toplanılan yardım maddelerini Kızılay’a verileceğini belirtti. Öztürk, “Gerek Afyonkarahisar’daki depremzedelere gerek bölgedeki depremzedelere ulaşma noktasında işbirliği yapılacak. İfade ettiğim üzere Kızılay’ın denetiminde tek merkezden topladığımız yardım maddelerini Kızılay’a vereceğiz. Onlar gerek Afyonkarahisar’daki depremzedelere gerekse afet bölgesindeki insanlarımıza yardımların ulaştırılmasını AFAD işbirliğiyle sağlayacaklar.” dedi. >> Burcu AYDIN’ın Haberi

Bakmadan Geçme