Organ nakli için yasal düzenleme yapılmalı

Afyonkarahisar Diyaliz Hastalarını Koruma Derneği, Afyonkarahisar Belediyesi’nin ev sahipliğinde Nuri Demirayak Parkı’nda piknik düzenledi. Afyonkarahisar Diyaliz Hastalarını Koruma Derneği Başkanı Erol Öztürk, organ bağışının önemine dikkat çekti Afyonkarahisar’daki diyaliz hastaları ile diyaliz hastalarının yakınları, piknikte buluşarak moral depoladı. Afyonkarahisar Diyaliz Hastalarını Koruma Derneği ile Afyonkarahisar Belediyesi’nin işbirliğinde Nuri Demirayak Parkı’nda düzenlenen pikniğe çok sayıda dernek [&hellip]

Organ nakli için yasal düzenleme yapılmalı

Afyonkarahisar Diyaliz Hastalarını Koruma Derneği, Afyonkarahisar Belediyesi’nin ev sahipliğinde Nuri Demirayak Parkı’nda piknik düzenledi. Afyonkarahisar Diyaliz Hastalarını Koruma Derneği Başkanı Erol Öztürk, organ bağışının önemine dikkat çekti

Afyonkarahisar’daki diyaliz hastaları ile diyaliz hastalarının yakınları, piknikte buluşarak moral depoladı. Afyonkarahisar Diyaliz Hastalarını Koruma Derneği ile Afyonkarahisar Belediyesi’nin işbirliğinde Nuri Demirayak Parkı’nda düzenlenen pikniğe çok sayıda dernek üyesi katıldı.
Moral depoladılar
Afyonkarahisar Diyaliz Hastalarını Koruma Derneği Başkanı Erol Öztürk, “Hastalarımızın moral motivasyonunu düzeltmek amacıyla bu türü ekinlikler düzenliyoruz. Etkinliğin ev sahipliğini Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban yaptı. Kendisine katkılarından dolayı teşekkür ediyoruz. Afyonkarahisar İl Sağlık Müdürlüğü ile Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Başhekimliği’ne de katkılarından dolayı teşekkür ediyoruz” dedi.
Organ nakli, kurtuluş
Diyaliz hastalarının tek kurtuluşunun organ nakli olduğunu belirten Öztürk, “Diyaliz hastalarının tek kurtuluşu organ naklidir. Gerçek sonuç organ bağışı ile olmaktadır. Organ bağışı olmadan hiçbir hastamız mutlu olmayacaktır. 600 hastadan yaklaşık 450’si organ bekliyor. Organ çıkmadığında da kimisinin eşi, kimisinin annesi hastalara organ bağışlıyor. Ülkemizde yasal düzenleme yapılırsa bu sıkıntı aşılacak. Beyin ölümü gerçekleşen bir kişinin hekimler karar verdiği takdirde organları nakledilebilmeli” diye konuştu.
Organ bulunursa nakil kolay
Öztürk, daha önce organ nakli yaptırmak isteyenlerin tarla, ev, araba sattıklarını ancak Sosyal Güvenlik Kurumu’nda yapılan düzenlemelerle bu durumun ortadan kalktığını söyledi. Öztürk, organ bulunması halinde nakil fiili için devletin büyük kolaylık sağladığını kaydetti. (Kocatepe)

Nakilden sonra yüzleri güldü

Pikniğe böbrek nakli tecrübesi bulunan Hamide Arısoy da katıldı. Arısoy, eşi Kadir Arısoy’a böbreğini verdiğini belirterek “Bir böbreğim daha olsa, organ nakli bekleyen kardeşlerime verirdim. 6 senedir diyaliz hastası olan eşim, benim böbreğim ona nakledildikten sonra adeta hayata döndü. İşe gidip geliyor. O da ben de eskisinden çok daha sağlıklıyız. Sağlıklı herkesin organ bağışı yapmasını dilerim” dedi.

Beyin ölümü ile bitkisel hayat farklı

Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Organ ve Doku Nakli Koordinatörü Battal Mertgenç de beyin ölümü ile bitkisel hayat arasındaki farkı anlattı. Mertgenç, “Diyalize giren bir hasta en az 3 gün 4 saat-5 saat kendisini makineye bağlıyor ve kanı temizleniyor. Organ naklinin önemi ortaya çıktı. Nakil olan bir hastanın hayat standartları, diyalize göre çok daha üstünde. Herkes organlarını bağışlasın. Beyin ölümü gerçekleşen hasta yakınlarımıza çağrıda bulunuyorum. Bunu gündemde tutarak geliştirmeliyiz. Organlarınızı sağlık müdürlüklerinde, devlet hastanelerinde, emniyet müdürlüklerinde bağışlayabilirsiniz. Şartların oluşması lazım. Beyin ölümünün gerçekleşmesi gerekir. Beyin ölümünden hayata geri dönüş mümkün değil. Bitkisel hayatta ise bir kurtuluş söz konusu” diye konuştu.

Bakmadan Geçme