• Haberler
  • Genel
  • Organ bağışı, insani boyutları nedeniyle gerekli

Organ bağışı, insani boyutları nedeniyle gerekli

Afyonkarahisar’daki diyaliz hastalarının yardımına koşmak amacıyla kurulan Afyonkarahisar Diyaliz Hastalarını Koruma Derneği’nin yönetim kurulu üyeleri, Afyonkarahisar Valisi Haluk İmga’yı ziyaret etti. Vali İmga, organ bağışının insani boyutunun çok önemli olduğunun altını çizdi Organ bağışına dikkat çekmek isteyen Afyonkarahisar Diyaliz Hastalarını Koruma Derneği Başkanı Erol Öztürk, Dernek Yönetim Kurulu üyeleri Osman Akgül, Mehmet Ali Geniş ile [&hellip]

Organ bağışı, insani boyutları nedeniyle gerekli

Afyonkarahisar’daki diyaliz hastalarının yardımına koşmak amacıyla kurulan Afyonkarahisar Diyaliz Hastalarını Koruma Derneği’nin yönetim kurulu üyeleri, Afyonkarahisar Valisi Haluk İmga’yı ziyaret etti. Vali İmga, organ bağışının insani boyutunun çok önemli olduğunun altını çizdi

Organ bağışına dikkat çekmek isteyen Afyonkarahisar Diyaliz Hastalarını Koruma Derneği Başkanı Erol Öztürk, Dernek Yönetim Kurulu üyeleri Osman Akgül, Mehmet Ali Geniş ile böbrek nakli yapılan Kadir Arısoy ve diyaliz hastası Mehmet Duman, Afyonkarahisar Valisi Haluk İmga’yı ziyaret etti. Ziyarette konuşan Afyonkarahisar Valisi Haluk İmga, “Bugün organ nakline hemşehrilerimizin dikkatine çekmek üzere beni ziyaretinizden son derece mutlu oldum. Gerçekten organ nakli yapılmasını bekleyen çok hastamızın varlığını idarecilik hayatımızda defalarca gördük. Bazen yakınlarımızın da bu tür sorunlarla karşı karşıya olduğunu görüyoruz. Öncelikle organ nakli bekleyen bütün hastalarımıza acil şifalar diliyorum. Diyalize giren hastalarımıza acil şifalar diliyorum” dedi.
Dinen bir sakıncası yok
Organ bağışı konusunda Diyanet İşleri Başkanlığı’nın da destekleyici nitelikte fetvalarının bulunduğunu hatırlatan Vali İmga, “Toplum olarak organ nakli konusunda çok da gönüllü olmadığımız bir gerçek. Organ naklinin dinen hiçbir sakıncası olmadığına dair Diyanet İşleri Başkanlığımızın defalarca vermiş olduğu fetvalar var. Camilerimizde bununla ilgili hutbeler okunmakta. Ancak her nedense genellikle de cenaze yakınlarımız buna pek yanaşmamaktadır” diye konuştu.
Gereken duyarlılık gösterilecektir
Kendisinin de bir kampanya çerçevesinde 3 yıl önce organlarını bağışladığını aktaran Vali İmga, “İlimizde organ nakli Türkiye’nin diğer yerlerinde olduğu gibi bir sorun. Organ bağışı bir sorun. Ben bundan 3 yıl önce bir kampanya sırasında organlarımı bağışlamıştım. Bunu sadece örnek olsun diye değil gerçekten insani boyutlarını göz önüne aldığımızda gerekli olduğu için yaptım. Vatandaşlarımızdan da mümkün olduğu kadar organ bağışında bulunmalarını istirham ediyorum. Çünkü o organ bir başka insan için hayat olacaktır. Geçtiğimiz günlerde Akdeniz Üniversitesi’nde yapılan bir organ naklini hep birlikte televizyonlardan izleme imkanı bulduk. Vefat eden gencimizin iki kolu, bir başka gencimize yeni bir hayat verdi. Düşünün, o ellerle ailenin elini öpecek. Ölen gencin belki mezarına gidecek o ellerle dua edecek. Ve organ yaşamaya devam edecek. Bu gerçekten çok duygulandırıcı bir olay. Ben bütün hastalarımıza acil şifalar diliyorum ve vatandaşlarımızın da gereken duyarlılığı göstereceğine inanıyorum” ifadelerini kullandı.
“Hastaların neler çektiğini gördük”
Afyonkarahisar Diyaliz Hastalarını Koruma Derneği Başkanı Erol Öztürk ise derneklerinin 2002 yılında kurulduğunu kaydetti. Öztürk, “Dernek Yönetim Kurulu’nda bulunan herkes diyaliz hastası değil. Biz hastaların neler çektiğini gördüğümüz için bi-rilerinin bir şey yapması gerektiğini düşündüğümüz için bu derneğin içinde bulduk kendimizi. Sadece bağışta bulunmak yetmiyor. Yakınlarının da onu bağışlaması gerekiyor. Benim cebimde kartım çıktığı zaman bir işe yaramıyor. Yurtdışında beyin ölümü gerçekleşen insanların devlet uygun olanlarını alı-yor. Bu yüzden Avrupa’da organ nakli gündemde değil. Hatta bizden geri İran, Rusya, Hindistan’da da organ nakli konusunda devlet, yetki vermiş, organ nakli çok basit yapılıyor. Ama ilkel yöntemlerle yapılıyor ve bir-bir buçuk ay sonra o bünye o böbreği reddediyor zaten” dedi.
İlimizde 600’e yakın diyaliz hastası var
Afyonkarahisar’daki diyaliz hastaları ile ilgili de bilgi veren Öztürk, “Türkiye’de 60 bin insan, ilimizde de 600’e yakın insan organ bekliyor. Bizim hastalarımız, her üç ayda bir verilerini yenilerler, organ bağışı ile ilgili. Bu yenilenmezse sistemden düşüyor. İlimiz, hem devlet sektörü olarak hem de özel sektör olarak baktığımda hizmetler çok güzel. Ben hastalarım adına hem Sağlık Müdürüme hem de Devlet Hastanesi Başhekimime çok teşekkür ederim. Hemşirelerine kadar bu kadar samimi bir hizmet görmedim. Sanki hasta, onların annesi ya da babası. Şuhut’ta, Çay’da, Emirdağ’da, Bolvadin’de, Sandıklı’da, Dinar’da hastalarımız var. Özellikle yol yardımına çok ihtiyacı var hastalarımızın. Bu yardımları hayırsever vatandaşlarımızın destekleri ile sağlıyoruz” ifadelerini kullandı.
Hayırseverlere teşekkür
Afyonkarahisar’daki hayırseverlere de teşekkür eden Öztürk, “Bu arada hayırseverlere de çok teşekkür edeceğim. O kadar onurlu insanlar ki isimlerinin duyulmasını hiç istemi-yorlar. Bence en güzel hayır bu” dedi.
Bunun üzerine Afyonkarahisar Valisi Haluk İmga da “Afyonkarahisar’daki hayırseverlerin ortak karakteri bu. Hayırlarını muntazaman yapıyorlar, bunun asla gündeme gelmesini istemiyorlar” diye konuştu.
150 hastaya para yardımı
Öztürk, dernek faaliyetleri hakkında da şu bilgileri verdi:
“Eski SSK Hastanesi’nin girişinde küçük bir danışma var. ofis olarak orayı da kullanıyoruz. Çok güzel oldu. Diyaliz servisi ile yanayız. Ayda 30 aileye 2 ay yetecek kadar gıda yardımı yapıyoruz. Her ay ortalama 150 hastaya para yardımı yapı-yoruz. Bu hep hayırlarla oluyor ama ben en büyük hayrı organ bağışı ile bulacağımızı düşünüyorum.” (Kocatepe)

Bakmadan Geçme