Organ bağışı, en büyük yardım

Organ ve Doku Bağışı Haftası ile ilgili bir açıklama yapan Afyonkarahisar İl Halk Sağlığı Müdürü Uzman Doktor Lütfi Akgün, organ bağışının insana özgü bir duygu olduğunu kaydetti. Akgün, en büyük yardımın organ nakli olduğunu vurguladı Bazı hastalıkların tedavisinin organ veya doku nakli ile mümkün olduğunu ve bu tür hastalıkların en önemli sağlık sorunlarından olduğunu belirten [&hellip]

Organ bağışı, en büyük yardım

Organ ve Doku Bağışı Haftası ile ilgili bir açıklama yapan Afyonkarahisar İl Halk Sağlığı Müdürü Uzman Doktor Lütfi Akgün, organ bağışının insana özgü bir duygu olduğunu kaydetti. Akgün, en büyük yardımın organ nakli olduğunu vurguladı

Bazı hastalıkların tedavisinin organ veya doku nakli ile mümkün olduğunu ve bu tür hastalıkların en önemli sağlık sorunlarından olduğunu belirten İl Halk Sağlığı Müdürü Uzman Doktor Lütfi Akgün, “Konunun gündemde tutularak bu bilincin geliştirilmesi amacıyla her yıl 3-9 Kasım tarihleri arası ‘Organ ve Doku Bağışı Haftası’ olarak belirlenmiştir. Organ bağışı, insanlara özgü bir duygu olan insanlık adına bir şeyler yapabilme ve ardında bıraktıklarıyla kalıcı olabilme duygusunu en iyi şekilde ifade eden bir davranıştır” dedi.
DİNİ YÖNDEN SAKINCASI YOK
Organ bağışının dini bakımdan da herhangi bir sakıncası bulunmadığını belirten Akgün, “
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, organ bağışını insanın insana yapabileceği en büyük yardım olarak tanımlamış ve 6.3.1980 tarih 396 sayılı kararı ile organ naklinin caiz olduğunu bildirmişti.Bu konuda mukaddes kitabımız Kur’an-ı Kerim’de de ‘kim bir kimseye hayat verirse, onun sanki bütün insanlara hayat vermişçesine sevap kazanacağı’ beyan olmaktadır. Unutmayalım ki bugün sağlıklı olmamız yarın da aynı sağlıklı hayatımızı sürdüreceğimizi göstermez. Organ bekleyen hasta biz, ya da bir yakınımız olabilir” ifadelerini kullandı.
18 YAŞINI DOLDURAN
SAĞLIKLI BİREYLERE ÇAĞRI
Akgün, şöyle devam etti:
“Organ ve doku nakli beyin ölümü gerçekleşen kişilerden yapılabildiği gibi 18 yaşını doldurmuş sağlıklı kişilerden de yapılabilir. ( böbrek nakli, kemik iliği nakli v.b) Kişi hayattayken organ bağışında bulunabileceği gibi öldükten sonra da ailesi tarafından organları bağışlanabilir. Sağlık Bakanlığı bünyesinde kurulan Ulusal Organ ve Doku Nakli Koordinasyon Sistemi sayesinde bağışlanan organların adaletli bir şekilde sisteme kayıtlı olan hastalardan en uygun hastaya en kısa sürede ona nakli sağlanmaktadır.” (Kocatepe)

Bakmadan Geçme