Organ bağışı en büyük sadakadır

Türkiye’de organ naklinin durumu ve geleceği, Afyon Kocatepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde masaya yatırıldı. Organ naklinin çeşitli boyutlarıyla ele alındığı panelde konuşan Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Uzmanı Doç. Dr. Ülfet Görgülü, dinî açıdan organ bağışını değerlendirdi. Görgülü, “Zaruret durumunda, zaruretin mahiyet ve miktarına göre bu hüküm değişmektedir. İslam alimleri, karnında canlı halde çocuk [&hellip]

Türkiye’de organ naklinin durumu ve geleceği, Afyon Kocatepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde masaya yatırıldı. Organ naklinin çeşitli boyutlarıyla ele alındığı panelde konuşan Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Uzmanı Doç. Dr. Ülfet Görgülü, dinî açıdan organ bağışını değerlendirdi. Görgülü, “Zaruret durumunda, zaruretin mahiyet ve miktarına göre bu hüküm değişmektedir. İslam alimleri, karnında canlı halde çocuk bulunan ölü annenin karnının yarılmasına, başka yoldan tedavileri mümkün olmayan kimselerin kırılmış kemiklerin yerine başka kemiklerin nakline, bilinmeyen hastalıkların teşhis ve tedavilerinin sağlanabilmesi için yakınlarının rızası alınmak suretiyle ölüler üzerinde otopsi yapılmasına fetva vermişlerdir. Canlı bir kimseyi kurtarmak için ölünün vücut bütünlüğüne müdahele etmek caiz görülmüştür. O halde bazı şartlara uyulmak kaydıyla hayatı veya hayati bir uzvu kurtarmak için başka çare olmadığında kan, doku ve organ nakli yolu ile tedavi caizdir. Her kim bir hayatı kurtarırsa bütün insanları kurtarmış gibi olur ayeti de buna ışık tutmaktadır. Organ bağışı, candan cana yapılacak en büyük sadakadır” dedi.
22 BİN KİŞİ BÖBREK
NAKLİ BEKLİYOR
Afyon Kocatepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Cahide Çevik ise organ nakli hakkında teknik bilgi verdi. Çevik, “Türkiye’de ilk kalp nakli 1968’de Kemal Beyazid tarafından yapıldı. Kadavradan böbrek nakli 1979’da Mehmet Haberal tarafından yapıldı. Organ Nakli Kanunu ise yine Mehmet Haberal’ın girişimiyle 1979’da çıkarıldı. Böbrek, karaciğer, kalp, akciğer, pankreas, ince bağırsaktan nakil yapılabiliyor. Dokular olarak da kalp kapağı, kornea, kemik, kemil iliği, tendon ve deri nakilleri yapılabiliyor. Türkiye’de 22 bin 539 böbrek, 681 kalp, 2 bin 255 karaciğer, 48 akciğer, 270 pankreas, 2 bin 698 kornea bekleyen kişi var” ifadelerini kullandı.
KÖK HÜCRE HAKKINDA 26 BİN KİŞİYE EĞİTİM VERİLDİ
Kök Hücre Kazanım Yetkilisi Nejdat Aydören de kök hücre ile ilgili çalışmaları anlattı. Aydören, “2014-2015 yıllarında bağışçı kazanımı çalışmaları kapsamında çeşitli kurum ve kurulaşlarda 464 kök hücre eğitimi verilmiş ve yaklaşık 26 bin 517 kişiye ulaşılmıştır. Bağışçı adayı, bilgilendirme onam formunu doldurmak suretiyle yasal yükümlülük altına girmez. Bağışçı adayı, istediği an, herhangi bir neden belirtmeksizin bağışçı olmaktan vazgeçme hakkına sahiptir” ifadelerini kullandı.
>> Murat ARISOY’un Özel Haberi

Bakmadan Geçme