Ordu'nun Tarihi Yerleri

Ordu'nun tarihi yerleri bugün internette ne çok arananlar listesinde yer aldı. Peki, ordunun tarihi yerleri nereler? Sizler için derledik. Detaylar haberimizde.

Karadeniz bölgesinde yer alan Ordu, doğal güzellikleri ile mutlaka en az bir kez görülmesi gereken yerlerden birsidir. Peki, Ordu’ya gittiğinizde nerelere gitmelisiniz? İşte yanıtı.

ORDU’NUN TARİHİ YERLERİ

HOYNAT ADASI:

Ordu’nun Perşembe ilçesinde bulunan bu ada, Ordu’nun en önemli tarihi unsurlarından biridir. Martı ve karabatak kuşlarının yaşadığı bir yerdir.

Haber

ÜNYE KALESİ:

Ordu’nun Ünye ilçesinde yer alan kale,  500 yıllık bir tarihe sahiptir.

Haber

GÖLKÖY KALESİ:

Ordu’nun Gölköy ilçesi Kale mahallesinde yer alır. Tek kapılı geniş alana sahip olarak gözetleme ve savunmaya elverişli olarak inşa edilmiştir. Kale girişinin solunda silindir şekilli bir burç ve gözetleme kulesi yer almaktadır. 1997 yılında UNESCO tarafından Dünya Antik Eserler Listesi’ne alınmıştır.

Haber

BOLAMAN KALESİ:

Doğu Karadeniz kıyısında zincirleme bir şekilde inşa edilmiş kaledir. Gözetleme ve karakol görevi için, iç ve dış olmak üzere iki bölümden oluşmuştur. İç kale kalenin batı ucunda yer almakta, çok yüksek duvarlardan oluşmuş, kesme taşlar kullanılmıştır. İç kale üzerine 18. yüzyılda ahşap bir konak yapılmıştır. Kademoğlu Konağı olarak bilinen bu ev, iç kale üzerine çift cumbalı olarak yapılmıştır.

Haber

TAŞBAŞI KÜLTÜR MERKEZİ (ESKİ CEZAEVİ-KİLİSE):

Ordu Merkez Taşbaşı Mahallesi, kentsel SİT alanı içerisinde yer alır. 1853 yılında inşa edilmiştir. 10 Nisan 2000 tarihinden itibaren Kültür Merkezi olarak kullanılmaktadır.

PAŞAOĞLU KONAĞI (ETNOGRAFYA MÜZESİ):

Ordu Müzesi, il merkezinde Selimiye Mahallesinde bulunmaktadır. Tescilli eserler arasında son derece zengin bir taş işçiliğine sahip konak 1896 yılında Paşaoğlu Hüseyin Efendi tarafından yapılmıştır. 19. yy. sivil mimarimizin en güzel örneğini teşkil eden konak, zemin ile beraber üç katlıdır. Paşaoğlu Konağı; Kültür ve Turizm Bakanlığı Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından 1982 yılında kamulaştırılmış, 1987 yılında onarımı tamamlanan konak “Paşaoğlu Konağı ve Etnografya Müzesi” olarak hizmete açılmıştır. 2.121 adet eser bulunmaktadır.

OSMAN PAŞA ŞADIRVANI: 

Aslen Ordulu olan Trabzon Valisi Hazinedarzade Osman Paşa tarafından 1842 yılında yaptırılmıştır. 1937 yılında yıktırılmış, 1997 yılında Ordulu işadamı Fahri Çelebi tarafından Ordu Belediyesi öncülüğünde aslına uygun olarak yeniden yaptırılmıştır. Türkiye’de sütunları en yüksek şadırvanıdır.

BOZTEPE:

Boztepe, denizden 450 m. yüksekliktedir. Yeme – içme ve dinlenme tesisleri ile ormanlık piknik alanları mevcuttur.

YASONBURNU YARIMADASI:

Ordu’nun Perşembe ilçe merkezine 15, il merkezine 28 km. mesafede Çaytepe köyü sınırları içinde yer alır. Yasonburnu üzerinde 1869 tarihinde yapılmış bir kilise mevcuttur.

ÇAKA KUMSALI VE MESİRE YERİ:

Çaka Kumsalı Hoynat Adası yakınındadır. Ekolojik kirlilikten uzak kalmış nadir plajlardandır. Çaka beyaz kum plajında tesisler bulunmaktadır.

KAPLICALAR:

Ordu’nun şifalı sular içerisinde en önemlisi Fatsa ilçesinde ki Sarmaşık Kaplıcalarıdır.

AKOLUK KÖPRÜSÜ, ULUBEY

Ordu’nun Ulubey ilçesi, Akoluk Köyü’nde bulunmaktadır. Köprü yapılan çalışmalar sonucunda tahmini olarak 150-200 yıllık bir köprüdür. Tarihi Ulubey Akoluk Köprüsü’nün Restorasyonu 2012 yılında tamamlanmıştır.

BAŞKOTANI KÖPRÜSÜ-MESUDİYE

Mesudiye ve Kabadüz sınırı üzerinde yer almaktadır. Melet ırmağının Mesudiye ilçesi ile Kabadüz ilçelerini birbirinden ayırdığı sınır üzerinde bulunan Başkotanı köprüsü, iki ilçe arasındaki yerleşim yerleri arasındaki ulaşımı sağlamaktadır. 1875-80 yılarına tahmini olarak tarihlendirilen köprü bugüne kadar varlığını sürdürmüş ve halen ulaşımda kullanılmaktadır. Yörede Başkotanı Deretam Köprüsü olarak bilinen ve asma köprü anlayışıyla tamamen ahşaptan inşa edilmiştir.

Haber

Bakmadan Geçme