Ordu'da Ne Yenir?          

Ordu, Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölümünde yer alan bir ildir. Karadeniz ikliminden ve dağlık coğrafi konumundan dolayı en çok yağış alan üçüncü il konumunda olan Ordu'da neler yenir?

Ordu ili, Karadeniz Bölgesinde Doğu Karadeniz bölümünde yer alırken, yeni oluşturulan ve bölgesel karışıklıkları ortadan kaldırmak için düzenlenen yeni bölgesel istatistik düzenlemelere göre Ordu ilinin tamamı Doğu Karadeniz topraklarında kaldı.

ORDU HANGİ İLLER İLE KOMŞUDUR?

Ordu’nun kuzeyinde Karadeniz, güneyinde Tokat ve Sivas illeri, batısında Samsun, doğusunda Giresun illeri bulunmaktadır. Büyükşehir statüsünde olan Ordu, 19 ilçeden oluşmaktadır. Yüzölçümü bakımından en büyük 57’nci ildir.

ORDU’DA NE YENİR?

Ordu ili 33 ürün için coğrafi tescil başvurusunda bulunulurken, Türk Patent ve Marka Kurumunda incelenen 22 adet ürün şunlardır: Ordu Çakıldak Fındığı, Ordu Kestane Balı, Ordu Perşembe Ceviz Helvası, Ordu Kokulu Üzüm Şerbeti, Ordu Tostu, Ordu Melocan Kavurması, Ordu Sakarca Kavurması, Ordu Galdirik Kavurması, Fatsa Yalıköy Köftesi, Ordu Fırın Fasulyesi, Ordu İncir Reçeli, Ordu Kuru Yufkası, Ordu Kabağı Kavurması, Ordu Kivisi, Ordu Dut Pekmezi, Kumru Fındık Macunu, Ünye Taşı, Ünye Beyaz Bentoniti, Kabataş Helvası, Kabataş Köy Peyniri, Ordu Su Böreği, Ünye Pidesi.

ZİYARETÇİLER HANGİ LEZZETLERİ TERCİH EDİYOR?

Ordu’yu ziyaret edenler yöresel lezzetler arasında; Sakarca kayganası, taze bezelye kayganası, fasulye diblesi, fırın fasulyesi, mısır yarmalı aş sarması, pazı mücveri, galdirik kavurması, pancar döşemesi, Ordu yağlısı, hamsi buğulama, hamsi köfte, yufka böreği, gürcü kavurması, pancarı tercih edebilir. Bunlarl birlikte; Ordu peyniri olarak da geçen gilik peyniri, bu şehrin kahvaltılarında yer bulurken Galdirik (Ispıt Otu) Kavurması, Taze Bezelye Kayganası, Hamsi Köftesi, Sakarca Kayganası, Pazı Mücveri, Gürcü Kavurması, Fındıklı Un Helvası.

Bakmadan Geçme