• Haberler
  • Genel
  • Ordu nasıl büyükşehir oldu? – Kocatepe Gazetesi

Ordu nasıl büyükşehir oldu? – Kocatepe Gazetesi

Afyonkarahisar'la hemen hemen aynı nüfus yapısına sahip olan Ordu, çok ciddi bir çalışmayla 'büyükşehir' ünvanını elde etti. Peki Ordu'nun Afyonkarahisar'dan farkı neydi? Haberlerde ne zaman 'büyükşehir' kelimesi geçse, 'Acaba Afyonkarahisar da büyükşehir olur mu' diye düşünenler, iç geçirenler oldu. Nüfusta kan kaybeden, milletvekili sayısı 7'den 5'e düşen, bir önlem alınmadığı takdirde 2023'te de 710 bin [&hellip]

Ordu nasıl büyükşehir oldu?

Afyonkarahisar’la hemen hemen aynı nüfus yapısına sahip olan Ordu, çok ciddi bir çalışmayla “büyükşehir” ünvanını elde etti. Peki Ordu’nun Afyonkarahisar’dan farkı neydi?

Haberlerde ne zaman “büyükşehir” kelimesi geçse, “Acaba Afyonkarahisar da büyükşehir olur mu” diye düşünenler, iç geçirenler oldu. Nüfusta kan kaybeden, milletvekili sayısı 7’den 5’e düşen, bir önlem alınmadığı takdirde 2023’te de 710 bin dolaylarında nüfusa sahip olacak Afyonkarahisar’da yıllardır “3 de yetmez 5 çocuk yapalım” tavsiyesi yapılıyordu. Ancak nüfus, hiçbir şekilde artmadı.
750 BİN NÜFUS KISTASI
Ülke genelinde yeni büyükşehirler kuran yasa, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden geçerken yasa gereği 750 bin olması gereken nüfus konusunda Afyonkarahisar ve Ordu “sınır” sayılabilecek bir bölgedeydi. 700-710 bin arasında kalan bu iki şehir, “yasal hileler”le büyükşehir yapılabilirdi. Bunu Ordu başardı, Afyonkarahisar’da herhangi bir hareketlilik yaşanmadı.
BAKAN’IN “SAĞ KOLU”
Peki Ordu nasıl büyükşehir oldu? Bu sorunun cevabı, Ordu siyasetinden geçiyor. Büyükşehir Yasası’nın gündeme geldiği dönemde İçişleri Bakanlığı görevini yürüten İdris Naim Şahin, çalışkan ve girişken bir kişinin, Selami Aydın’ın Ordu İl Özel İdaresi Sekreteri olmasını sağladı. Aydın, Ordu’yu adeta karış karış dolaşarak “Büyükşehirin yararları”nı anlattı. İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’in desteği ise tamdı. Aydın, süreç içinde AK Parti Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Aday Adayı oldu.
772 BİNLİK NÜFUS
Selami Aydın, bir taraftan belde ve köylerde “büyükşehir” çalışması yürütürken, bir tarafta da Ordu’nun İstanbul’daki 500 bini aşkın “lobi”siyle de temas kuruldu. Beldeler, yeni yasaya göre kapanmamak için hemşehrilerini Ordu’ya davet etti. Beldelerin daveti yerini bulunca, Ordu’nun nüfusu 735 bin dolaylarına çıktı. 750 bine ramak kala, bir kez daha yoğun bir propaganda yürütüldü. Ordu, büyükşehirliği hak ettiğinde nüfusu 772 bine çıkmıştı.

Şartlar çetin, hizmet mecbur

2014’ün Mart ayında yapılacak yerel seçimlere, Ordu büyükşehir olarak girecek. Ancak küçük yerleşim birimlerindeki tüm faaliyetleri Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin
gerçekleştirecek olması, yöneticileri şimdiden kara kara düşündürüyor. 11 bin kilometrelik yolu olan Ordu’nun yüzde 60’ının bakımının, tamirinin yapılması gerekiyor

2014’ün Mart ayındaki yerel seçimlerde Ordu, “Büyükşehir” sıfatı ile katılacak. Ordu’nun büyükşehir olmasıyla birlikte Belediye’nin faaliyet alanı, tüm kent sınırı olacak. Ordu Büyükşehir Belediyesi, Samsun’dan Giresun’a, Tokat’tan Sivas’a kadar tüm küçük yerleşim birimlerinin hizmetlerinden sorumlu olacak. Bu durum, yerel yöneticilerin durumunu zora sokacak.
NE GETİRİR,
NE GÖTÜRÜR
Ordu Belediye Başkanı Seyit Torun, Ordu’nun büyükşehirlilik sürecinde ne kazanıp ne kaybettiğinin tartışılmadığını söyledi. Torun, “Beldeler kapanmamak adına nüfus taşıdı. 710 binlerdeki nüfus 735 binlere geldi. Arada 15 bin nüfus gelince yoğun bir kampanya yürüttüler. Siz eşinizin nüfus kaydı için gitseniz o yetkiyi vermeyen yapı, insan taşınmasına izin verdi. O kadar gaza basınca 772 bine çıktı. Bir şekilde yasalaştı. Hepimizde büyük olsun anlayışı var. Bizim insanımızda büyüklük kompleksi var. Büyükşehirlilik ne getirir ne götürür tartışılmadı. Kaynaklar artacak mı, tartışılmadı” dedi.
HALKA DANIŞILMADAN KARAR VERİLDİ
Ordu’nun şartlarıyla ilgili çarpıcı bir örnekler de veren Torun, “demokrasi” sloganları atıldığını, ancak uygulamaların halka sorulmadığını kaydetti. Torun, “Akkuş’un Seferli Beldesi’ne 4-5 saatte varıyorsunuz karayoluyla. İl Özel İdaresi’ne bağlı 11 bin kilometrelik yolun yüzde 60’ı duruyor. Dağınık bir coğrafya. Toplu köyler yok. Her tepenin başında bir ev var. Bu yasanın uygulamada çok büyük eksiklikleri olacak. Biz dedik ki, belde yaparken halka soruyorsunuz da kendi kararınızla beldeyi nasıl mahalle yapıyorsunuz? İnsanlar belde yapmak için birçok çaba harcadı. Hizmeti nasıl yaparız diye düşünüyoruz. Kumru merkeze gittim, en büyük ilçelerimizden biri, kanalizasyonu yok. Şehrin içinden geçen dere, inanılmayacak derece kötü. Merkeze yakın köylerimin içme suyu yok. Büyükşehirde bir sihirli değnek olacak mı? 11 yıldır iktidarda olan Adalet ve Kalkınma Partisi, İl Genel Meclisi’nde ve belde yönetimlerinde etkinken neden sorunları çözemedi? Kaynakları elinden alan mı oldu?” ifadelerini kullandı.

Vali’den “büyükşehir” önerileri

Ordu Valisi Kenan Çiftçi, Afyonkarahisar’a “büyükşehirlilik” konusunda şu önerilerde bulunuyor:
“Ben geldiğimde burası büyükşehirdi. 750 bin olduğunuz gün büyükşehir olacaksınız. İster bunu dışarıdan insan getirerek, ister yatırımlarla, ister komşularınızla birleşerek yaparsınız. Şehrin gelişmesi için genç nüfusa ihtiyaç var. Göç alarak ya da giden göçü geri getirerek olabilir.”

Güleryüzlü yöneticiler

Ordu’nun yöneticilerini ilk
gördüğünüz anda “Ne kadar
güleryüzlüler” diye düşünüyorsunuz

Ordu’nun Valisi, Afyonkarahisar kamuoyunun Zafer Kalkınma Ajansı toplantılarından tanıdığı, Kütahya’nın eski Valisi Kenan Çiftçi. Güleryüzlülüğü ve konuşkanlığı ile dikkat çeken Çiftçi, nazik davranışları ile de beğeni topluyor.
Ordu Belediye Başkanı Seyit Torun da yüzünden gülümsemesi eksik olmayan bir başkan profili sergiliyor. Konuşmalarındaki mesajı net veren Torun, kırıcılıktan uzak eleştiriler yapıyor.

Pazar günü
nöbetçi berberler

Afyonkarahisar’da zaman zaman gündeme
gelen, ancak yürürlüğe girmeyen “Nöbetçi berber” sistemi, Ordu’da uygulanıyor

Ordu’da, vatandaşların mağdur olmaması ve berberler arasındaki dayanışmanın artması için “nöbetçi berber” uygulaması yapılıyor. 1973’ten bu yana berberlik yapan 1951 doğumlu Remzi Canverdi, “5-6 yıldır Pazar günleri nöbetleşe çalışıyoruz. Odamız, hangi mahallede hangi berberin nöbet tutacağını önceden liste halinde duyuruyor. Biz de o listeleri dükkanımıza asıyoruz. Hiçbir berber, nöbet çizelgesinin dışına çıkmıyor” dedi.

“Ekmeğimi
kazanırım, eğilmem”

Ordu’da Aziziye-Yalı Camii yanında ayakkabı boyacılığı yapan Üzeyir Kılbacak’ın bir eli, bilekten itibaren yok. Ancak çalışma azmiyle, ekmeğini kazanıyor

Aziziye-Yalı Camii’nin yanında ayakkabı boyacılığı yapan Üzeyir Kılbacak, 12 yıl önce trafik kazasında sağ elini kaybetti. 60 yıldır çeşitli işlerde çalışıp ekmeğini kazanan Kılbacak’ın azmi, trafik kazasından sonra da devam etti. Tek eliyle ayakkabı boyacılığı yapan Üzeyir Kılbacak, “Neden derneklere, Valilik’e yardım için başvurmuyorsunuz” sorusuna şöyle cevap verdi:
“Ben kimseye eğilmem. Yapabileceğim bir işi yapıyorum. 12 yıl önceki trafik kazasında beynimde de hasar oluştu. Ama aklım yetiyor. Geçimimi kendim sağlarken, niye el açayım?”

Gazetecilikte “Anadolu İhtilali”

Gazeteciliği meslek ahlakı ile yapmak, gazeteciliğin sorunlarını gündeme getirmek ve
çözmek için yola çıkan Türkiye Gazeteciler Platformu, Ordu’da tarihi bir karara imza attı. Platform’a üye dernekler, Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu’nda birleştiler. Toplantıya
Afyonkarahisar Gazetecileri Dayanışma Derneği Başkanı Mehmet Abdioğulları da katıldı

Gazetecilik mesleğinin çıtasını yükseltmek, meslek ahlakını ve geleneğini korumak ve gazeteciliğin güçlenmesini sağlamak üzere kurulan Türkiye Gazeteciler Platformu üyeleri Ordu’da önemli bir karara imza attı. Belde Otel’de yapılan toplantıya Türkiye genelinde 50’yi aşkın gazeteci dernek başkanı ya da temsilcisinin katıldı.
10 OCAK’TA DUYURULACAK
Ordu 19 Eylül Gazeteciler Derneği’nin ev sahipliğinde yapılan toplantı sonucunda Türkiye Gazeteciler Platformu’nun Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu adıyla faaliyet yürütmesi kararlaştırıldı. Marmara, Karadeniz, İç Anadolu, Akdeniz ve Doğu Anadolu bölgelerinin federasyon örgütlenmesinin tamamlandığı belirtilirken, Ege ve Güneydoğu Federasyonları’nın da kurulma aşamasında olduğu kaydedildi. Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu, tüm teşkilatlarının katılımıyla Ankara’da 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde kamuoyuna ilan edilecek.
“MESLEĞİMİZİ İLERİ GÖTÜRECEĞİZ”
Toplantıya katılan Afyonkarahisar Gazetecileri Dayanışma Derneği Başkanı Mehmet Abdioğulları, “Önümüzdeki günlerde Ege Gazeteciler Federasyonu’nun kurulması için Afyonkarahisar’a bir heyet gelecek. Bu konfederasyonun bir parçası olmak gurur verici. Biz dernek olarak gazetecilik alanında yürüttüğümüz faaliyetlerimizi, mesleğimizin daha ileri gitmesi için Konfederasyon’da da sürdürüceğiz” dedi.

Bakmadan Geçme