Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Kemal DEMİRKIRKAN
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

“ORDA KİMSE VAR MI?”

24 Ocak tarihinde merkez üssü Elazığ olan 6.7 şiddetinde bir deprem yaşadık. Televizyonlarda arama kurtarma çalışmaları sırasında sorulan o bildik soru; “Orada kimse var mıııı?” Depremde 41 vatandaşımız hayatını kaybederken 1700 yaralımız tedavi edildi. Hepimiz üzüldük, yardım kampanyaları başladı. Elazığ depremi öncesinde ve sonrasında İzmir, Akhisar, Ankara merkezli depremler de yaşandı. Televizyonlar, sivil toplum kuruluşarı, belediyeler bölgeye yardım ulaştırmak için adeta seferber oldular. Yine bıçak kemiğe dayandığında birşeye yapmaya, konuşmaya başladık. Hemen deprem öncesinde ülkemizin gündemini meşgul eden “Kanal İstanbul” projesinin ne kadar gereksiz olduğu bir anda ortaya çıkıverdi.
Deprem sonrası bir kez daha gördük ki, ülke olarak depreme hazır değiliz.
Devlet olarak depreme hazır değiliz.
Vatandaşlarımız depreme hazır değil.
Belediyelerimiz hiç değil.
Yıllardan beri toplanan deprem vergilerinin nerelere harcandığını öğrenemiyoruz. “Kentsel dönüşümün”, “rantsal dönüşüme” evrildiğini görüyoruz.
125 yıllık Türk Kızılay’ını yönetenlerin, vatandaşın küçük katkılarını lüks ve şatafat tutkusu için nasıl heba ettiğini, yardım kuruluşunda görev alan idarecilerin adığı afaki maaşları, yardımların dini vakıflara nasıl kanalize edildiğini öğrendik.
Yine deprem gerçeğiyle ve umarsız yöneticlerle başbaşa kaldık. Of ki of.
***
Sizlerle 31 Temmuz 2017 tarihinde bu köşede yayınlanan yazımın bir bölümünü paylaşıyorum. O gün yazdıklarımızın ardından, eksikliklerin giderilmesi noktasında neler değişti?
“Afyonkarahisar’ın güney bölgeleri 1. Derece, Kuzey bölgeleri ise 2. Derece deprem bölgesi. Depremler ülkemizin ve bölgemizin gerçeği. Bir yandan depremle yaşamayı ve en az zararla çıkmayı öğrenirken diğer yandan depremlere karşı gerekli önlemleri almamız gerekirken, ilimizde neler yapılıyor? Afyonkarahisar Valiliği, İl Genel Meclisi ve Belediyelerimiz olası bir depreme hazırlanmak için bugüne kadar neler yaptı? Bundan sonra neler yapmayı planlıyor? Duyanınız, göreniniz, bileniniz var mı? Bu sadece devletin ve resmi kurumları işi değil elbet. Esnafımız neler yapıyor? Afyon’da görev yapan Mimarlar Odası, İnşaat Mühendisleri Odası gibi sivil toplum kuruluşlarının gündeminde olası bir Afyon depremine hazırlık, uyarı, halkın eğitilmesi gibi çalışmalar var mı? Bizler de balık hafızalı bir toplum olarak, yaşadığımız anları 3-5 gün içinde unutuyoruz. Afyonkarahisar’daki belediyelerin hangisi depreme hazırlık için Acil Durum ve Koordinasyon Planı hazırladı? Depreme hazırlanmak elbette sadece yapıların güvenli hale dönüştürülmesiyle olmaz. Ancak depreme hazırlık mahiyetinde kentsel dönüşüme başlayan ilçe belediyemiz var mı? Sayın Burhanettin Çoban bizlere “Afyonkarahisar Belediyesi Kentsel Dönüşüm için ilk başvuran iller arasındayız. Bu yüzden çok avantajlıyız. Örenbağ ve Mısri Mahallelerinde yapılacak olan kentsel dönüşümle hem binalarımız yenilenecek hem de alt yapı, trafik gibi sorunlarımız çözüm bulacak” demişti. Bu yıl ise “Kentsel Dönüşüm Fonunda para da kalmadı” denildi. Afyon depreme hazırlık için bu fona para gelmesini mi bekleyecek?
Afyon’da şu an gördüğümüz durum şu. Kişiler eğer binaları rant alanı içindeyse, müteahhitlerle anlaşarak eski olan binalarını yıkıp yeniden yaptırıyor. Bu durum sadece ilimizdeki bazı eski binaların yenilenmesini sağlıyor. Buna kentsel dönüşüm denilemez. Büyük şehirlerde ise gecekondu mahalleri ya da depremden en çok zarar görecek alanlar değil ekonomik getirisi olan alanlar kentsel dönüşüm içine alınıyor. “Gecekondu ıslah projeleri” değil “rantsal dönüşüm projeleri” yapılıyor. Afyonkarahisar’da insan, altyapı, çevre ve yönetim anlayışının afetle baş edebilir hale getirilmesi için çaba görüyor musunuz? Afyonkarahisar’da deprem sonrası vatandaşlarımızın gidebileceği, kaç adet güvenli toplanma alanı saptandı? Buraları nereler? Eğer belirlendiyse vatandaşlarımızın haberi var mı? Bunu kimler biliyor? Deprem sonrası geçici barınma alanları saptandı mı?”
Yazının üzerinden geçen 2,5 yılda değişen bir şey var mı? Siz hiç okulda, işyerinde, belediyede yapılan deprem tatbikatı gördünüz mü? Okul bahçeleri dışında deprem toplanma alanı yok. Bu bahçelerin de kaç kişiyi barındıracağı meçhul. Afyonkarahisar ili, ya da bizler olası bir depreme hazır değiliz. Malesef yaşananlardan ders almak gibi bir alışkanlığımız da yok.
Son Söz; “Asla geçmişte yaşama ama her zaman geçmişten ders al.” Hz. Mevlana

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER