Opium, ofium, afiom, afion, Afyon
Gün FM'de ayda bir yayınlanan Geçmiş Zaman Olur Ki isimli programın Haziran ayı programı dinleyicileriyle buluştu. Araştırmacı-Yazar hasan Özpunar ile Gün FM Genel Yayın Yönetmeni Faruk Bangir'in birlikte sundukları programda Afyon ilinin isminin nereden geldiği konusu işlendi.Afyon'un tıpta ilaç yapımında kullanılan haşhaş bitkisinin öz suyuna verilen isim olduğunu söyleyen Araştırmacı-Yazar Hasan Özpunar, 'Latincede Opium denilen [&hellip]
Gün FM’de ayda bir yayınlanan Geçmiş Zaman Olur Ki isimli programın Haziran ayı programı dinleyicileriyle buluştu. Araştırmacı-Yazar hasan Özpunar ile Gün FM Genel Yayın Yönetmeni Faruk Bangir’in birlikte sundukları programda Afyon ilinin isminin nereden geldiği konusu işlendi.
Afyon’un tıpta ilaç yapımında kullanılan haşhaş bitkisinin öz suyuna verilen isim olduğunu söyleyen Araştırmacı-Yazar Hasan Özpunar, “Latincede Opium denilen haşhaş bitkisinin Milattan Önce 2’nci yüzyıldan itibaren bu topraklarda ekildiğini, üzerinde haşhaş kabartması bulunan Synnada (Şuhut) kentine ait sikkeden anlamaktayız. Latince öz su anlamına gelen opium zamanla yazılış ve söylenişte değişikliğe uğrayarak ofium, afiom, afion ve sonunda Afyon olmuştur” şeklinde konuştu.
Osmanlı döneminde ilimizin Karahisar olarak bilindiğini belirten Özpunar, “Osmanlı döneminde Karahisar ismiyle anılan ilimize Afyon kelimesinin eklendiği ilk tarih Hicri 1061, miladi 1650 yılında Gazlıgöl yakınlarında Kunduzlu olarak bilinen köyümüzden bir kişinin mahkemede görülen davasında geçtiği incelenen Şeriye sicillerinde tespit edilmiştir” diye değerlendirmede bulundu.
Özpunar, “Sonbaharda ekilenler kışlık olarak adlandırılır ve kış aylarında sofralarımızda yeşillik olarak tüketmek için ekilir. Kış zamanları Pazar yerlerinde çevre köylerden getirilen yeşil haşhaşla sıkça karşılaşırız. Bahar aylarında ekilenler ise tane haşhaş elde etmeye yönelik yapılan ekimlerdir” dedi.