• Haberler
  • Genel
  • Onur Günü’nde tarihi maçı canlandırdılar

Onur Günü’nde tarihi maçı canlandırdılar

Atatürk'ün Büyük Taarruz öncesi savaş planlarını görüşebilmek ve komutanlar ile bir araya gelebilmek amacıyla düzenlediği tarihi maç canlandırıldı. Akşehir Nasreddin Hoca Stadyumu'nda gerçekleştirilen maçta, Akşehir ve Afyonkarahisar protokolü karşı karşıya geldi Atatürk'ün Büyük Taarruz öncesi savaş planlarını görüşebilmek ve komutanları bir araya toplayabilmek amacıyla Batı Cephesi Karargahı olan Akşehir'de 28 Temmuz 1922 düzenlediği tarihi futbol [&hellip]

Onur Günü'nde tarihi maçı canlandırdılar

Atatürk’ün Büyük Taarruz öncesi savaş planlarını görüşebilmek ve komutanlar ile bir araya gelebilmek amacıyla düzenlediği tarihi maç canlandırıldı. Akşehir Nasreddin Hoca Stadyumu’nda gerçekleştirilen maçta, Akşehir ve Afyonkarahisar protokolü karşı karşıya geldi

Atatürk’ün Büyük Taarruz öncesi savaş planlarını görüşebilmek ve komutanları bir araya toplayabilmek amacıyla Batı Cephesi Karargahı olan Akşehir’de 28 Temmuz 1922 düzenlediği tarihi futbol maçı, Akşehir Onur Günü etkinlikleri çerçevesinde yeniden canlandırıldı. Akşehir protokolü ile Afyonkarahisar protokolünün karşı karşıya geldiği maçın hakemliğini ise Akşehir Belediye Başkanı Op. Dr. Mustafa Baloğlu yaptı.
Etkinlikte, Atatürk’ün Büyük Taarruz öncesi savaş planlarını görüşebilmek ve komutanlar ile bir araya gelebilmek amacıyla düzenlediği tarihi maç canlan-dırıldı. Akşehir Nasreddin Hoca Stadyumu’nda gerçekleştirilen maçta, Akşehir ve Afyonkarahisar protokolü karşı karşıya geldi.
Akşehir Kaymakamı Ahmet Katırcı, Akşehir Garnizon Komutanı Albay Ali İhsan İmre, Akşehir Cumhuriyet Başsavcısı Hayrettin Akçıl, Akşehir İlçe Milli Eğitim Müdürü Salih Saltıkoğlu, Akşehir İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Murat Kızıltan, Akşehir İlçe Emniyet Müdürü Ata Akman, Akşehir Belediye Meclis Üyesi Hayati İyi, Akşehir Belediye Kültürspor Kulüp Başkanı Ercan Türüdü’nün oyuncu olarak yer aldığı Akşehir Protokolü ‘Batı Cephesi Takımı’ adı altında sahaya çıktı. Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Ali Altuntaş, Afyonkarahisar Hava Meydan Komutanı Kurmay Albay Cengiz Tatar,Afyonkarahisar Başsavcısı Nihat Erol, Afyonkarahisar İl Emniyet Müdürü İsmail Türkmenli, Afyonkarahisar Baro Başkanı Mümtaz Akıncı, İş Adamı Salim Pancar, Afyonkarahisar Teknik Direktörü Orhan Yüce, Afyonkarahisar yöneticilerinin oyuncu olarak yer aldığı Afyonkarahisar Protokolü de ‘Kocatepe’ adı altında sahaya çıktı.
Protokol akın etti
Maç öncesinde ısınmak için sahaya çıkan takımları izlemeye gelen seyirciler de tarihin o dönemdeki gibi tribünlere değil kale arkası ve saha kenarlarına oturarak maçı izledi. Tarihi maçın yeniden canlandırılmasını izlemek üzere Afyonkarahisar Valisi Haluk İmga, Konya Vali Yardımcısı Tayyar Şaşmaz, Afyonkarahisar Ticaret Odası Başkanı Hüsnü Serteser, Afyonkarahisar Ticaret Odası Meclis Başkanı Mustafa Hancıoğlu, Afyonkarahisar Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Mühsürler, Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı Nejat İmirzalıoğlu da Akşehir’e geldi.
İmga, “88 yıl öncesine gittik”
Maç öncesi duygularını ifade eden Afyonkarahisar Valisi Haluk İmga, tarihi maçla ilgili olarak yaptığı açıklamada “Biz bugün 88 yıl önce yapılan bu tarihi maçı sembolik olarak Akşehir ve Afyon takımlarının mücadelesi ile temsili olarak canlandırmayı düşündük. Afyon ve Akşehir’den genel olarak bürokratlardan oluşan takımlarla üniversitemizin ve Akşehir Belediyesi’nin işbirliği ile bu organizasyonu gerçekleştirdik” dedi.
“Rahmetle anıyoruz”
Batı Cephesi takımında yer alan Akşehir Kaymakamı Ahmet Katırcı da maçla ilgili olarak yaptığı açıklamada, ”Afyonkarahisar ve Akşehir protokolümüz burada, Onlarla birlikte o günlerin anısını yaşatmak amacıyla sahaya çıkıyoruz. Centilmence bir maç olacak, o günü yaşayan insanların anısına uygun bir maç olacak. Onları bugün yine burada rah-metle anıyoruz.” dedi.
Hakemliği Akşehir Belediye Başkanı yaptı
Tarihi maçın hakemliğini de Akşehir Belediye Başkanı Op. Dr. Mustafa Baloğlu ise maç öcesi yaptığı açıklamada Akşehir’in tarihi bir günü tekrar yaşadığına değinerek “Biliyorsunuz, 28 Temmuz 1922 de bir futbol maçı ile Mustafa Kemal Atatürk bütün Ordu Komutanlarını Akşehir’de toplamış, Büyük Taarruz’un tüm planlarını gözden geçirdikten sonra Büyük Taarruz emrini buradan vermiş ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulu�� temelini atmıştır.
Çok önemli ve tarihi bir olayın şu anda yeniden canlandırılmasını yaşıyoruz. Ben şu anda çok duyguluyum. Böyle bir etkinliği yaşadığımız için misafirlerimize çok teşekkür ediyorum. İşte tarih buradan doğdu. Biz eğer bugün Türkiye Cumhuriyeti’nde bu rahatlıkta ve bu huzur içerisinde yaşıyorsak, 28 Temmuz’da futbol maçını oynayanların ve Büyük Taarruzu gerçekleştiren büyüklerimize çok şey borçluyuz. Hepsini saygı, şükran ve rahmetle anıyorum” dedi.
“Güzel bir organizasyon”
TBMM İdare Amiri ve AK Parti Konya Milletvekili Orhan Erdem ise yaptığı açıklamada Akşehir’in Onur Günü’nün böylesine büyük ve anlamlı bir organizasyonla kutlamasından gurur duyduğunu ifade ederek “Afyonkarahisar Valiliği, Afyon Kocatepe Üniversitesi ve Akşehir Belediyesi’nin güzel bir organizasyonu ile tarihi yeniden yaşıyoruz.
İnşallah bu organizasyon ileriki yıllarda daha büyük kapsamlı olarak gerçekleşir. Akşehir, Batı Cephesi Karargahı olarak tarihte çok önemli bir yere sahip. Bu organizasyon, genç nesillere buranın önemini ve o Kurtuluş Savaşı Mücadelesi’ne hazırlanışın hatırlatılmasına vesile olacaktır. Organizasyonda emeği geçen herkese ayrıca teşekkür ediyorum” diye konuştu.
8-8 sona erdi
Batı Cephesi ve Kocatepe takımları arasındaki tarihi futbol maçı Akşehir Belediye Başkanı Op. Dr. Mustafa Baloğlu’nun hakemliğinde centilmence bir mücadele şeklinde geçerken karşılaşma 8-8 berabere bitti. Kocatepe takımına kupasını Afyonkarahisar Valisi Haluk İmga, Batı Cephesi takımına ise Konya Vali Yardımcısı Tayyar Şaşmaz verdi.

Bakmadan Geçme