• Haberler
  • Eğitim
  • Önümüzdeki 10 Yılın Vizyonu Bu Toplantıda Belirleniyor

Önümüzdeki 10 Yılın Vizyonu Bu Toplantıda Belirleniyor

AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, '2030'a Doğru Türk Yükseköğretim Vizyonu' toplantısına katıldı.

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, 2030’a Doğru Türk Yükseköğretim Vizyonu” toplantısına katıldı.

Toplantı yükseköğretim sisteminin stratejik hedeflerini paylaşmak ve üniversitelerin görüşlerini almak amacıyla Ege ve Akdeniz bölgesindeki üniversitelerle birlikte Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde faaliyet gösteren toplam 43 üniversitenin rektörlerinin katılımıyla Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) ev sahipliğinde düzenlendi.

Toplantıya; Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’ın başkanlığında düzenlenen toplantıya, YÖK Yürütme Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Erol Arcaklıoğlu, Prof. Dr. Naci Gündoğan ile Prof. Dr. Hüseyin Karaman, Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) Başkanı Prof. Dr. Ümit Kocabıçak, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şuayıp Özdemir ile Üniversite Sanayi İşbirliğinden Sorumlu Rektör Danışmanı Prof. Dr. Tuğrul Kandemir ile Akdeniz ve Ege Bölgesi ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde bulunan üniversitelerin rektörleri, rektör yardımcıları ve üniversitelerden akademisyenler katıldılar.

Önümüzdeki 10 Yılın Toplantısı Bu Toplantıda Belirleniyor

“ALINMASI GEREKEN CİDDİ MESAFELER VAR”

Toplantının açış konuşmasını yapan YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, erişilebilir, kaliteli, üretken, araştırmacı, yenilikçi, dijitalleşmeyi, uluslararasılaşmayı, istihdamı destekleyen kurumların yükseköğretimin geleceğini şekillendireceğini kaydetti. Küresel ve bölgesel rekabet gücünün artırabilmesi ve sürdürebilmesi için bu başlıkların kritik önem taşıdığını vurgulayan Özvar, “Yükseköğretimin sadece hali hazırdaki durumunu değil yakın gelecekte alabileceği şekilleri bugünden ele almak büyük bir ehemmiyet arz etmektedir. Önümüzdeki yıllar, yükseköğretimde önemli fırsatların yanı sıra ciddi sınamaları da beraberinde getiren dönüştürücü bir sürecin habercisi olacaktır. Yükseköğretim Kurulumuzun eşgüdümü ve üniversitelerimizin dirayetli yaklaşımları sayesinde bugüne dek üniversite öğrencilerimizin öğrenim kalitesinden ödün vermeden, fakat yeni fırsatları da değerlendirerek bir denge bulmaya çalıştığımızı söyleyebilirim. Kapasite ile birlikte kalitenin de aynı ölçüde yükselmesine yönelik toplumda ortaya çıkan beklentinin karşılanması sadece YÖK ve YÖKAK değil bütün üniversite bileşenlerini yakından ilgilendirmektedir” dedi. Küresel ölçekte bilim ve teknoloji yarışının büyüyerek ülkeler arası rekabetin arttığına dikkat çeken Özvar, “Buna bağlı olarak küresel rekabette ön sıralara tırmanmak da zorlu bir yarış haline gelmiştir. Türk üniversitelerinin uluslararası akreditasyon standartlarını karşılamada ve küresel üniversite sıralamalarında üst sıralarda yer almada ciddi ve başarılı bir sınav verdiğini bugün uluslararası çevreler de takdir etmektedir.” dedi. 

Önümüzdeki 10 Yılın Toplantısı Bu Toplantıda Belirleniyor

“İSTİHDAMA DUYARLI OLMAYAN PROGRAMLAR TASFİYE EDİLECEK”

Son yıllardaki hızlı teknolojik değişimin, otomasyon ve yapay zekâya dayalı yeni çözümlerin en fazla talep edilen kariyer programlarını şekillendirdiğini ifade eden Özvar, Türkiye’nin dijital beceri açığının kapatılmasında önemli rol oynayacak programların açıldığını aktardı. Özvar, şunları kaydetti: “Bu sene 17 yeni ön lisans ve lisans programı 20 üniversitemizde 70’i aşkın sayıda açıldı. Tam doluluk oranı ile bu yıl bu programlar hizmet vermeye başladı. Bu programların sayısını, kalite standartlarını düşürmeden önümüzdeki yıllarda artırmaya devam edeceğiz. İstihdama duyarlı programlar kapsamında sağlıkta ve tarımda dijital teknolojiler ile yeşil dönüşümle ilgili insan kaynağı ihtiyacını karşılamak için yeni programlar üzerinde çalışıyoruz. Ayrıca kuantum teknolojisinin kullanımıyla büyüyen tehditlere çare olması için siber güvenlik alanında ihtiyaç duyulan insan kaynağını da artırmak istiyoruz.” diye konuştu.

Önümüzdeki 10 Yılın Toplantısı Bu Toplantıda Belirleniyor

“BAŞARI HEPİMİZİN ÜLKEMİZE SORUMLULUĞUDUR”

Geleceğe ilişkin yol haritasının ana hatlarını oluşturacak başlıklara da değinen YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, “Tüm paydaşlar olarak; dünyada rekabet gücü ve görünürlüğü yüksek, yeniliğe açık, kaliteli, istihdamı destekleyen, erişilebilir, kapsayıcı, dijitalleşmeyi ve uluslararasılaşmayı başarmış bir yükseköğretim sistemini hayata geçirmek hepimizin ülkemize ve milletimize karşı sorumluluğumuzdur. Bunları gerçekleştirmek için birlikte ve daha çok çalışmaya devam edeceğiz.” şeklinde konuştu. Toplantı, Yükseköğretim Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Naci Gündoğan’ın “Yükseköğretim Kurulu Vizyonu ve Yapılan Çalışmalar” , Yükseköğretim Kalite Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ümit Kocabıçak’ın “Kalite Odaklı Süreç Yönetimi ve Liderlik”, Türk-Japon Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök’ün “Girişimci ve Yenilikçi Üniversite”, İstanbul Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Lütfiye Durak Ata’nın “Üniversitede Dijital Dönüşüm ve Veriye Dayalı Yönetim”, Gebze Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Elif Damla Arısan’ın “Üniversitenin Ulusal ve Uluslararası İtibarı ve Görünürlüğü” başlıklı sunumları ile devam etti. Toplantı, katılımcıların değerlendirmeleri ve YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’ın kapanış konuşmasıyla son buldu.

Önümüzdeki 10 Yılın Toplantısı Bu Toplantıda Belirleniyor

Önümüzdeki 10 Yılın Toplantısı Bu Toplantıda Belirleniyor

Önümüzdeki 10 Yılın Toplantısı Bu Toplantıda Belirleniyor

Bakmadan Geçme