Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

ONLAR NAMAZI İGÂME EDERLER – Kocatepe Gazetesi

Muharrem Günay 5 Ekim 2016 Çarşamba 14:09:50
 

Yüce Allah Kur’an-da ” Vema halagtül cinne vel inse illa liya’budun”(Zariyat suresi, ayet: 56) “Ben insanları ve cinleri ancak bana ibadet etsinler (Beni bilsinler, tanısınlar) diye yarattım ” buyurmaktadır. Demek ki insanın yaradılışındaki hikmet Allah’ı bilmek ve ibadet etmektir.
Namaz Allah tarafından Kur’an’da emredilen ilk ve en önemli görevlerden biri olup imandaki samimiyetin en önemli göstergesidir.
Kur’an-ı Kerîm’de hiçbir yerde:
“Elleziyne yuSallune’S Salâte” “Onlar namazı sallâ yaparlar, yâni namazlarını kılarlar” ifadesi kullanılmamıştır. Namazla alâkalı olarak sürekli ikâme kelimesi kullanılmıştır. “EgımiSSâlat-Namazı ikame ederler.” İkâme lügatte ayağa kaldırıp dikmek, yerleştirmek” demektir. Onun içindir ki Sevgili Peygamberimiz:
“Namaz dinin direğidir” buyurur.
Öyleyse “EgimiSSalâte…” ayeti ile bu direği yerine dikmemiz, yerleştirmemiz emrediliyor. Aynı zaman da namaz, ancak cemaatle ayağa kaldırılabilecek büyük bir direğe benzetilmiştir. Çok büyük ve bir kişi ile yerden kaldırılamayacak kadar bir direk düşünün ki bu direk ancak birkaç kişinin bir araya gelip güçlerini birleştirmesiyle kaldırılabilir, yerine konulabilir. İşte namazda böyle bir direktir ki ancak cemaat halinde birlikte ikame edilmesi, yerine getirilmesi gereken bir ibadettir. Onun içindir ki cemaatle namaz kılmak teşvik edilmiş ve Allah’ın Resûlü tarafından cemaatle kılınan namazın sevabı tek başına kılınan namaza göre 27 derece daha fazla olduğu ifade edilmiştir.
Allah tarafından yapılması emredilen ibadetlerin hepsinin sosoyal hayatı düzenleyici fonksiyonları vardır. Namaz sosyal hayatımızı düzenleyen ibadetlerin başı ve en önemlisidir. Yâni öyle bir namaz kılacağız ki; kıldığımız bu namaz hayatımıza hâkim olan bir namaz olacak. Namaz bizi kötülüklerden koruyacak, takvaya ulaştıracak. Değilse başka âyetlerden öğreniyoruz ki; hayata etkili olmayan, hayatımızı düzenlemeyen, bizi kötülüklerden alıkoymayan, hayatımızı düzenleme konusunda etkili olmayan bir namaz, Allah’ın istediği bir namaz değildir. Çükü Allah Kur’an’da:
“Muhakkak ki namaz, hayâsızlıktan ve kötülükten alıkoyar” (29/Ankebut–45) buyuruyor.
Eğer namaz kıldığımız halde hayatımızda bir kısım bozukluklar varsa biz namazı Allah’ın istediği şekilde kılmıyoruz da namaz gösterisinde bulunuyoruz demektir. Namazla din kurtarma çabası içine giriyoruz demektir. Eğer kişinin namazıyla hayatı, namazıyla ticareti, namazıyla siyaseti, namazıyla aile hayatı, namazıyla sosyal hayatla münâsebeti aynı doğrultuda değilse bu namaz Allah’ın istediği bir namaz değildir. Namazı Allah’ın istediği gibi kılmayanlar ve kötülük yapmaya devam edenler asla takvaya ulaşamazlar.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER