Onlar gönüllü oldu, gençler de gözleri
Gedik Ahmet Paşa İl Halk Kütüphanesi Süreli Yayınlar Bölümü'nde 16 Aralık Cumartesi günü görme engellilere yönelik kitap okuma etkinliği düzenlendi. Etkinlik kapsamında AKÜ'nün çeşitli fakültelerinde öğrenim gören gönüllü öğrenciler tarafından görme engellilere Hasan Erbay'ın 'Kırk Pencereli Konak' kitabı okundu.LİSE VE ÜNİVERSİTEDÜZEYİNDE YOKEtkinlik hakkında açıklama yapan AKÜ İnşaat Mühendisliği Fakültesi akademisyenlerinden Süleyman Gücek, dünya istatistiklerine göre [&hellip]
Gedik Ahmet Paşa İl Halk Kütüphanesi Süreli Yayınlar Bölümü’nde 16 Aralık Cumartesi günü görme engellilere yönelik kitap okuma etkinliği düzenlendi. Etkinlik kapsamında AKÜ’nün çeşitli fakültelerinde öğrenim gören gönüllü öğrenciler tarafından görme engellilere Hasan Erbay’ın “Kırk Pencereli Konak” kitabı okundu.
LİSE VE ÜNİVERSİTE
DÜZEYİNDE YOK
Etkinlik hakkında açıklama yapan AKÜ İnşaat Mühendisliği Fakültesi akademisyenlerinden Süleyman Gücek, dünya istatistiklerine göre yaklaşık 40 milyona yakın görme engelli insanın varlığına dikkat çekti. Türkiye de görme engelli sayısının yaklaşık 240 bin civarında olduğunu aktaran Gücek, “Her bin kişiden üçü görme engelli olarak hayatını devam ettirmeye çalışıyor. Bu veriler ışığında görme engellilerin eğitimi noktasında Türkiye de görme engellilere yönelik sadece 16 tane ilkokul bulunmaktadır. Fakat lise ve üniversite düzeyinde eğitim veren bir kurum bulunmamaktadır” dedi.
AMAÇ FARKINDALIK OLUŞTURMAK
“Hep diyoruz ya, kitap okumaya teşvik edelim, kitap okuma oranını arttıralım” diyen Gücek, “Hep kitap okumayı sevdirelim diyoruz. Ama hiç şunları düşündük mü? Birincisi görme engelli olup da okumaya hevesli olanlar. Bir diğer soru da, görme engeli olmayıp da okumaya hevesi olmayanlar arasında bir farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz. Bu nedenle hazırladığımız ‘Onlar Gönüllü Oldular Biz Gözleri Olduk’ projemizi Afyonkarahisar’da okuyan, başka illerden gelen gönüllü üniversite öğrenci kardeşlerimizle yapıyoruz. Hemen her fakülteden yaklaşık 15 kişilik bir ekibimiz var. Her bir görme engelli kardeşimize bir birey tarafından kitap okuma şartıyla böyle bir farkındalık projesi geliştirmek istedik. Engelliler Meclisi Başkanı Hakan Erdoğan sağ olsun bu projeye destek vereceklerini bildirdi. Bize görme engellilere ulaşma noktasında bir alan oluşturuldu” diye konuştu.
SIRADA ALAN OLUŞTURMA VAR
Şehir merkezinde Gedik Ahmet Paşa İl Halk Kütüphanesini seçmelerinin amacını ulaşımın kolay olması ve üniversite-halk ilişkisinde koordinasyonu artırmayı hedeflediklerini belirten Gücek şöyle konuştu: “Üniversite öğrencilerinin şehirle kaynaşabilmelerinin yolunu açmak gerekiyor. Biz bu projeyi kütüphanede yapsak kim ya da kaç kişi bilecekti? Bizler buraya geldik ve burada yaptığımız bu etkinlikle en basitinden Kütüphane Müdürünün böylesi bir projeden haberi oldu. Kütüphaneye gelip giden öğrenci ve kişilerin de bu farkındalık projesinden haberi olacak. Nasip olursa bir sonraki adım da görme engelliler için bir alan oluşturmak olacak. Kısacası sloganımız projemizin ismi olan ‘Onlar Gönüllü Oldular Biz Gözleri Olduk’ Projemiz engellilerimiz istediği sürece devam edecek.” >> Burcu AYDIN’ın Haberi