Onkoloji’nin bir kısmı bu ay açılıyor

Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Tıp Fakültesi öğrencileri ile bir araya geldi.Tıp Fakültesi mavi salonda gerçekleştirilen konferansa AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Tıp Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Adem Aslan ile beraber öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.Konferansta açış konuşmasını gerçekleştiren AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Türkiye'de kanser hastalığının [&hellip]

Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Tıp Fakültesi öğrencileri ile bir araya geldi.
Tıp Fakültesi mavi salonda gerçekleştirilen konferansa AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Tıp Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Adem Aslan ile beraber öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
Konferansta açış konuşmasını gerçekleştiren AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Türkiye’de kanser hastalığının görülme sıklığının son yıllarda artış gösterdiğini dile getirdi. Hastalıkların tedavisinde profesyonel destek alınmasının önemine değinen Solak, “AKÜ Hastanesi olarak bölgemizde olan bir eksikliği gidererek Onkoloji ve Hematoloji Hastanemizin bir kısmını bu ay içerisinde açacağız. Diğer bölümünü ise önümüzdeki dönemlerde açarak Afyonkarahisar’ı sağlık konusunda bir merkez haline getireceğiz” diye konuştu.
NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Özdoğan ise kanser hastalığı konusunda bilinmeyenler ve yanlış bilinenler konularında öğrencileri bilgilendirdi. Sağlıklı yaşam için vitamin kullanımının büyük bir pazar oluşturduğunu ama bunun kansere davetiye çıkardığını ifade eden Özdoğan, “Vitamin eksikliği konusunda eksiklik varsa tabii ki kullanım yaparak tamamlamalıyız. Ama siz meyvenin içinden çıkartıp vitamini dışarıdan aldığımız an pro oksidan etki oluşturuyor. Yıl 2005’lere gelindiğinde ise vitaminler terkedildi. Bugün de hamburgerleri savunan toplum, yarın hamburgerler çuvalladıktan sonra kahveleri önünüze koyarlar ve kahveler yaşamı uzatıyor derler. Her yere de kahveciler kurulmaya başlanır” diye konuştu.
Nobel ödüllü yazarların ve bilim insanlarının sağlık konusunda çalışmalarının istismar edildiğini söyleyen Özdoğan, “Son dönemlerde Amerika’da yapılan incelemelere bakıldığında yüzde 7’lerden yüzde 20’lere çıktı karaciğer toksisiteleri. Bunun sebebi de bilim insanlarının çalışmalarının alternatif tıp adıyla istismar edilmesi ve dışarıdan alınan alakasız ürünlerin alımı olmuştur” dedi. Kanserin fare modelinde çözüldüğünü belirten Özdoğan, “1990’larda bir bilim adamına mikrofonu uzatıyorlar, çünkü her tümör modelinde kanseri yok ediliyor artık. Kanserin çözümü bulundu mu deniyor bu bilim adamına. Cevap ise ‘eğer fareyseniz evet’ olmuştur. Yıllarca fare modeli ile çalışıldı ve kanseri çözdük. Peki niye sonuç alamıyoruz? Çünkü faredeki mikro çevre ile insandaki aynı değil” şeklinde konuştu.
TAMOKSİFENE ULAŞILAMIYOR
Kanser ilaçlarının temininde yaşanan sorunlara da değinen Özdoğan, “Tamoksifen bulamıyoruz. Meme kanseri için en elzem ilacı bulamıyoruz. Ülkede tamoksifen yok. Sadece geçen ay içinde İzmir’den İstanbul’a taşındı iki genç çocuk ilaç bulamadığı için. Ama tamoksifeni vücut geliştiriciler kullanıyor göğüsleri büyümesin diye. Vücut geliştiriciler eczanelerden legal olarak temin ettikleri için gerçekten ihtiyacı olanlar tamoksifene ulaşamıyor” dedi.

Bakmadan Geçme