• Haberler
  • Genel
  • Önemli proje, İtalya’da tanıtıldı – Kocatepe Gazetesi

Önemli proje, İtalya’da tanıtıldı – Kocatepe Gazetesi

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölüm Başkanı ve Proje Yürütücüsü Yrd. Doç. Dr Gencay Sarıışık İtalya’nın Carrara şehrindeki proje ortakları Istituto Professionale del Marmo Pietro Tacca, Liceo Artistico Statale Artemisia Gentileschi ve Studio di Ingegneria Pandolfi kurumlarına bir dizi ziyarette bulundu Avrupa Birliği (AB) Hayatboyu Öğrenme Programı Leonardo da Vinci [&hellip]

Önemli proje, İtalya'da tanıtıldı

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölüm Başkanı ve Proje Yürütücüsü Yrd. Doç. Dr Gencay Sarıışık; İtalya’nın Carrara şehrindeki proje ortakları Istituto Professionale del Marmo Pietro Tacca, Liceo Artistico Statale Artemisia Gentileschi ve Studio di Ingegneria Pandolfi kurumlarına bir dizi ziyarette bulundu

Avrupa Birliği (AB) Hayatboyu Öğrenme Programı Leonardo da Vinci Hareketlilik programı kapsamında 2012-1-TR1-LEO02-37962 nolu “Doğal Artıkların Sanat Eserine Dönüştürülmesi/Transformation of Natural Wastes to Artwork” isimli projenin yönetim ve izleme hareketliliğini yapmak, proje kapsamında doğal atıklardan yapılan sanat eserleri sergisine katılmak için AKÜ’nün ilgili programlarından mezun olan 10 öğrenciden oluşturulan proje yararlanıcıları, İtalya’nın Carrara şehrinde incelemelerde bulundu. Öğrenciler 8 haftalık dönemde, Istituto Professionale del Marmo “Pietro Tacca” Mermer Okulu ve Liceo Artistico Statale “Artemisia Gentileschi” Sanat Okulunda teorik ve uygulamalı eğitim ve İtalyanca dil eğitimi aldılar. Eğitim sonunda yararlanıcılara AB Ülkelerinde de geçerli olan sertifika verildi.
ÇEVRE BİLİNCİNE YÖNELİK PROJE
Proje ile ilgili bir açıklama yapan Yrd. Doç. Dr. Gencay Sarıışık, “Projemiz sanat eserlerinden yola çıkarak çevre bilincini geliştirmeyi amaçlayan, doğaya zarar vermeyi önleyen ve geri dönüşümle yeni ürünler üreten bir kalkınma stratejisi oluşturmaktadır. Projede doğal artık malzemelerin geri dönüşümünü ve yeniden kullanılabilirliğinin sanatsal açıdan değerlendirilmesi hedeflenmiştir” dedi. Yrd. Doç. Dr. Sarıışık, “Katılımcılarımızın, 8 hafta süresince gerek akış öncesi alacakları oryantasyon ve dil eğitimi sırasında, gerekse akış içerisinde ev sahibi ortak tarafından verilecek oryantasyon eğitimi, kültürel ve dilsel hazırlık çalışmalarıyla ve iş yerlerinde iç içe olacakları için çevre ile etkileşimleri sonucunda kültürlerarası diyalog ve dilsel yeterliliklerinin gelişimi sağlanmıştır. Projemiz, katılımcıların doğal artıkların sanat eserine dönüştürülmesi tekniklerinin kullanılarak teorik ve pratik eğitim almalarını, sosyal, kültürel, akademik, mesleki bilgi, beceri ve iş ahlaklarının artmasını, dil becerilerinin gelişmesini sağlamıştır. Doğal artıkların sanat eserine dönüştürülmesi tekniklerinin geliştirilmesi, öğrenilmesi, yaygınlaştırılması, değerlendirildiği yeni bir eğitim modeli, katılımcıların diğer mesleklerde çalışanlar ile daha iyi daha verimli çalışma ortamlarının oluşmasını sağlayacaktır. Ekonomik değeri düşük artıkları, katma değeri yüksek, istenilen özellikleri kazanmış, kullanıcıların zevklerine ve uluslararası standartlara uygun ürünler olarak yeniden üretilebilecek yeni teknolojilerin incelenmesi ve geliştirilmesini sağlayacaktır.” diye konuştu.
YERELE YÖNELİK HAZIRLANDI
İlk olarak Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı desteğiyle Öğr. Grv. Pınar Daşçı ile birlikte 2011 yılında “Yerden Bedene, Bedenden Kalbe” isimli gençlik projesini gerçekleştirdiklerini belirten Yrd. Doç. Dr. Gencay Sarıışık, “Yerele yönelik olarak yaptığımız bu projede; doğal artıkları değerlendirerek işlevsel hale getirebilmek ve bu sayede bir farkındalık oluşturmak, çevre kirliliğine dikkat çekmek, imkanı kısıtlı gençleri dahil ederek fırsat eşitliği sağlamak ve istihdama katkıda bulunmak genel hedeflerimizdi. Başarıyla gerçekleştirdiğimiz bu projeden sonra mezun öğrencilerimizin mesleki eğitimlerine katkıda bulunmak ve kendilerini geliştirebilmelerine olanak sağlamak amacıyla yine Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı desteğiyle, bu sefer hayat boyu öğrenme başlığı altında yer alan Leonardo da Vinci (LdV) Mesleki Eğitim projesini gerçekleştirmeyi amaçlamıştık. Bu projeyi de başarıyla tamamladığımızı düşünüyorum” şeklinde konuştu.
Yrd. Doç. Dr. Sarıışık, “Projede bizi destekleyen İtalya’daki ortaklarımıza, Üniversitemizde proje irtibat kişisi olarak görev alan, projenin başından itibaren desteklerini esirgemeyen, projenin dil hazırlık aşamasında destek veren öğretim elemanlarına ve yurtiçi ortaklarımıza şükranlarımı sunarım” dedi. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme