Önemli olan, borçlanmadan kaynak bulmak

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, geçmiş dönemlerdeki yönetimlerin borçlarını ödediklerini belirtti. Çoban, önceki Belediye Başkanları döneminde çok fazla gayrimenkul satıldığını, kendisi döneminde satılan toplam gayrimenkul sayısının 50'yi bulmayacağını söyledi Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, kendisinden önceki dönemlerde yapılan borçların kendisi tarafından ödendiğini kaydetti. Çoban, iyi bir yöneticinin borç almadan para bulması gerektiğini belirterek 'Seçimlerden önce [&hellip]

Önemli olan, borçlanmadan kaynak bulmak

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, geçmiş dönemlerdeki yönetimlerin borçlarını ödediklerini belirtti. Çoban, önceki Belediye Başkanları döneminde çok fazla gayrimenkul satıldığını, kendisi döneminde satılan toplam gayrimenkul sayısının 50’yi bulmayacağını söyledi

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, kendisinden önceki dönemlerde yapılan borçların kendisi tarafından ödendiğini kaydetti. Çoban, iyi bir yöneticinin borç almadan para bulması gerektiğini belirterek “Seçimlerden önce açıkladığımız projeler için parayı nereden bulacağım sorulduğunda, Emek Tesislerine proje yapacağım, dedim. Aklımdan geçen şey altını banka şubeleri yapıp üzerine iş merkezi yapmaktı. Buradan en az 15 trilyon lira gelir elde edeceğimizi söyledim. Ama zaman içerisinde gelişen durumda biz burayı da yıkarak 15 trilyon liradan vazgeçtik. Planladığımız projelerden vazgeçmişken para buluyoruz. Ben 4 yıldır 31,5 milyon TL geçmişten kalan borç ödedim. Eğer geçmiş yönetimler bize bu 31,5 milyon TL’yi borç olarak bırakmasa idi, bu kaynakla daha çok hizmet yapacaktım. Onların borcunu ödüyorum. Hizmeti onlar yapmış oluyor; borcunu ben ödüyorum. Böyle bir şey olmaz. Ama akıllı becerikli adam borçlanmadan para bulur, kaynak bulur. Proje yaptırır hizmet eder” dedi.
KURUMLARARASI DİYALOG’LA
İŞLERİ ÇÖZÜYORUZ
Projelerin hizmete dönüştürülmesi noktasında, kullanılan üslubun çok önemli olduğuna dikkat çeken Başkan Çoban, “Örneğin Hayvan Barınağı’nın bulunduğu alan Tarım İl Müdürlüğü’nün bir alanıydı. Meyvecilik için oraya tahsis edilmiş. Dönemin İl Müdürü Zekeriyya Bey’e ‘Biz böyle bir hayvan barınağı yapacağız’ dedik. O tesis için ayrıca bir eleman tasarrufu olacak. Kendi tesislerimize yakınlıktan dolayı elektrik trafosu, alt yapı gerekmeyecek. Her şeyimiz tamam, dedik. Tamam başkanım diyerek hemen bir muvafakat verdi. Biz orayı aldık. Ben o müdürle iyi geçinmezsem veya onu adam yerine koymazsam bana ne kardeşim bize lazım diyebilir” diye konuştu.
TATLI DİL, KEPÇEYİ DAĞA ÇIKARIR
Güzel bir üslupla halledilemeyecek hiçbir meselenin bulunmadığını belirten Çoban, “Bir önceki dönemi ben biliyorum. Şimdi burada Belediye Bakanı olarak örneğin Karayolları Şefi benim altımda bir adam, ben ona bağırıp emredebilirim diye düşünürsem işler yürümez. Özel İdare Sekreteri benim istediğimi yapmak zorunda dersem olmaz. Ben söylerim yapacak diye bir zihniyet hakimdi önceden. Yok, öyle olmaz. Ben Özel idare’yi arayıp ‘Bana bir kepçe gönder ben Hıdırlık’ta yol açacağım kardeşim, ne zaman getiriyorsun’ demem mi lazım. Ya da İbrahim Bey bizim Hıdırlık’ta bir yol çalışmamız olacak, bizim kırıcımız yok mümkünse sizin kırıcınızdan yararlanabilir miyiz demek mi lazım. İkinci yolu tercih edersem kırıcıyı alıyorum. Geçmişte bu tavırdan çok şey kaybedildi” ifadelerini kullandı.
EN ÇOK SATIŞ 1999-2004 ARASINDA
Afyonkarahisar Belediyesi olarak gayrimenkul sattıklarını, ancak arsa üretimi konusunda da başarılı olduklarını söyleyen Çoban, önceki dönemlerde yapılan satışla bugünkü satışların mukayese bile kabul etmeyeceğini kaydetti. Çoban, şöyle devam etti:
“Gayrimenkul satışları için bizim Belediye kaynakları açık. Her dönemde satış yapılabilir. En çok satış 1999-2004 yılları arasında yapılmış. 830 parsel gayrimenkul satılmış. Bunların içerisinde 1. Belediye Şehir Çarşısı topyekun 1 parsel olarak sayılıyor. Bakı dikkatinizi çekerim, dev bir bina tek bir parsel sayılırken Uydukent’teki arsa da 1 parsel sayılıyor. Bugün 1. Belediye Şehir Çarşısı’nın değeri bence en az 30 trilyon lira. Yani böyle bir yer tek parselde satılmış. Böyle böyle 830 parça yer satılmış. Bizim sattığımız yer sayısı 50 tane değil. Kaldı ki biz bir sürü yer ürettik. Mesela Uydukent’teki iş merkezinin 12 bin metrekare kapalı alanı var. Dev bir tesis. Yine Özerler’den yer var, illa Belediye Başkanı kendisi yapacak değil. Bir takım diyaloglarla yer de kazanabilir. Arsa da alabilir. Aldığımız yer 800 bin metrekare arsası ile sosyal tesisleri ile en az 2 trilyon liralık bir yer. Et Balık Kurumu’ndan tamamen bize geçiyor.”
“BORÇLANARAK ZOR YATIRIM YAPMIŞLAR”
Afyonkarahisar Belediyesi’nin borçsuz belediye olmasıyla birlikte itibar kazanmaya başladığına da dikkat çeken Çoban, “Şimdiye kadar borçlanarak yılda 10 milyon liralık yatırımı zor yapmışlar. Biz borçlanmadan 60 milyon liralık yatırım yapıyoruz. Bu farkı ortaya koyuyoruz. Biz 2000’li yıllar fiyatına iş yaptırıyoruz. Ödemelerimiz sağlam. Pazar yeri ihalesi yaptık, 10 milyon lira. En düşük teklifi veren firmaya sordum. Hesabını kitabını yaptın mı, diye. 200 bin lira para kazanacağız dedi. Az değil mi dedim. Belediyeden aldığım sıcak parayı likitide ihtiyacımızda kullanıyoruz. Malzeme aldığı yerden vadeli alıyor. Bunu bir kazanç olarak görüyor. Bizim bu itibarımız olmasa böyle işler yaptırır mıyız” diye sordu.
GEÇMİŞ DÖNEMLERİN TOPLAM
BÜTÇESİ KADAR YATIRIM VAR
Her sene Yerel Yönetimler Fuarı’na gittiğini belirten Başkan Çoban, “Ben her sene Yerel Yönetimler Fuarına gidiyorum. Bir sürü ihtiyacımızı oradan alıyoruz. Mesela imal ettiğimiz beton parke ürünlerini de orada gördüm. 10 tane yeni araç aldık, daha basına tanıtmadık. Fuarlardaki yetkililer, Afyon Belediyesi’ne daha ucuz mal verdiklerini söylüyorlar. Diğer belediyelerden ortalama 4 ilâ 6 ayda paralarını alabiliyorlarmış. Afyon Belediyesi’ne fatura kesince 1 haftada paraları geliyor. Bu nedenle mal verebilmek için can atıyorlar. Tabi vatandaş bunu göremez, hissedemez. Afyon Belediyesi’nin 2012 bütçesi 133 milyon lira. Biz hem geçmişin borcunu ödüyor, hem de geçmiş dönemlerdeki toplam bütçe kadar yatırım bütçesi oluşturabiliyoruz. Bizim sırrımız, başarımız bu” ifadelerini kullandı. (Kocatepe)

İmar iddiaları için hodri meydan

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, imar düzenlemelerinde yolsuzluk iddialarını ortaya atan kişilerin, Belediye’nin tüm kayıtlarını inceleyebileceklerini, kendilerinin de onlara bu konuda yardımcı olabileceklerini bildirdi
Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, imar düzenlemeleri ile ilgili zaman zaman kulaktan kulağa yayılan “yolsuzluk” iddialarına meydan okuyarak cevap verdi. Belediye’nin tüm kayıtlarının araştırmaya açık olduğunun altını çizen Çoban, “Bütün müdürlerimize söylüyorum. Herhangi bir işlemimiz incelenmek istenirse bunu gösterin. Hepsini gösterin dedik. Bizim imarda usulsüz olarak yaptığımız bir şey yoktur. Geçmişin vardır ama bizim yoktur. Gidin 10-15 yıl öncesine bunun sayısız örnekleri vardır, ama bizim yoktur” dedi.
BAŞKANLIKTAN ÖNCE YAPILMIŞ
Bazı düzenlemelerin yargıya intikal ettiğini hatırlatan Başkan Çoban, “Bizim yaptığımız ne mesela? Önünü açtığımız şeyler var. Mesela biz bundan yargılanıyoruz. Kardelen Yapı Kooperatifi. Burada orta direk vatandaşlarımız ev sahibi olmak için kooperatife üye olmuşlar. Kooperatif yetkilisi ‘ruhsat aldım’ diye vatandaşı kandırmış. Ruhsat almadan bir blok yapmış. İnşaat yapılması benim başkanlığımdan önce. Bitmiş bir şey. Bunu ben nasıl yasal hale getirmeyeyim? Buna vicdan elvermez mi? Biz ihtiyaç sahibi vatandaşın mağduriyetini giderebilmek için böyle ir çalışmanın içine girdik. Bizden önce yapılmış, tamamlanmış bir bina. Eğer buz bunlardan bir menfaat aldıysak, Belediye’ye, şahsıma, arkadaşlarıma bir menfaat almışsam o zaman çok tehlikeli. Ama böyle bir şey yok” diye konuştu.
10 YERİN 9’UNA İŞLEM YAPILMAMIŞ
Yapımı daha önce tamamlanan bazı inşaatların yasal hale getirildiğini vurgulayan Çoban, “Devlet Hastanesi’nin karşısında bizden önce yapımı tamamlanan bir inşaat. 700 metrekare fazla alanı var demişler. Biz bunu yasal hale getirdik. Ben bunu yapmadan önce de bu tür binalarda nasıl ruhsat verilmiş, araştırdım, en az 10 tane yerde böyle ruhsat verilmiş. 9’una işlem yapılmamış. Gazlıgöl Caddesi’ndeki Özerler Sitesi, Sayın Abdullah Kaptan’ın yaptığı Tansoy Apartmanı bu şekildedir. Karaca inşaatın yaptığı yerde de belediye önce ruhsat veriyor. 10 tane yere verdiği gibi. İnşaatın ortasında ‘Biz buradaki ruhsatı yanlış verdik, yık bunları’ diyor. Sonrasında mağduriyet yaratılıyor. Benim bunlarda bir kabahatim yok” ifadelerini kullandı.
KARARLAR OYBİRLİĞİ İLE ALINIYOR
İmar Komisyonu’ndaki kararların oyçokluğuyla değil, oybirliğiyle alındığının altını çizen Çoban, daha önceki dönemlerde Belediye Başkanı’nın taleplerinin Komisyon’a yön verdiğini hatırlattı. Çoban, İmar Komisyonu’na ilişkin şöyle konuştu:
“İmar Komisyonumuz’da muhalefet üyesi de var. Kararları oybirliğiyle alınıyor. İmar Komisyonun teknik elemanlarından oluştuğu bir başka dönem geçmişte yaşanmamıştır. Geçen dönem, Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunu bir kişi İmar Komisyonu başkanıydı. Şimdi Şehir plancısı başkanımız, mimar ve mühendis arkadaşlarımız var. Bizim hiç öyle oraya buraya yalvarmamıza gerek yok. Bizim imarla ilgili verdiğimiz ruhsatları, aldığımız kararları herkes inceleyebilir. Varsa bir şey açıklasınlar. Böyle diyen belediye başkanı şimdiye kadar duymadım. Bir siyasi parti bununla ilgili çok uğraştı. İmar’dan adamlar bulmaya çalıştılar, İmar’dan arkadaşlara gelip ‘Gelirsek seni müdür yaparız. Sana imkan sağlarız, bize usulsüzlükleri ver’ demişler. Ama verecek bir şey yok ki. Kayıtlar gazeteci arkadaşlara da açık, herkes gelsin incelesin. Ben 10 yıl Belediye Meclis üyeliği, 5 yıl İmar Komisyon Üyeliği yaptım. Eskiden İmar Komisyonu’nda Başkan böyle istiyor denirdi, Komisyon’dan geçirdi. Ben şimdiye kadar hiç böyle bir baskı yapmadım. Bugün Kent Meydanı projesi varsa İmar Komisyonu’ndaki arkadaşlarımızın başarısıdır.” (Kocatepe)

“AFYON RUNNING” YARIŞMASI

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Karahisar Kalesi’nin turizm ve tanıtma yönüyle kullanılabileceğini belirtti. Çoban, “Amerika’da New York’un en yüksek binasına çıkma yarışması yapılıyormuş. Uluslararası böyle bir yarışmayı Kale için yapmayı düşünüyoruz. İlgili kişiler bize böyle bir teklif getirdiler. İnceliyoruz. Olumlu bakıyoruz. Afyonkarahisar Kalesi’nde böyle bir etkinlik düzenlenebilir” dedi.

Çoban: “Bu duraktan 100 tane yaptık. Afyonkarahisar Belediyesi kendisi yapıyor. Vatandaşları koruyor. 5 bin liraya alıyorduk, tanesini 1500 liraya yapmaya başladık. Biz çoğu şeyi 2000’li yılların maliyetine yapıyoruz.”

Zafer Kent Ormanı’na sahip çıkılmalı

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, vatandaşların Zafer Kent Ormanı’na sahip çıkmaları hâlinde Kent Ormanı’nın daha da güzelleşeceğini kaydetti
Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Zafer Kent Ormanı’nın geliştirileceğini söyledi. Bu konuda vatandaşlara da görev düştüğünü belirten Çoban, “Yel değirmeninin pervanesi iki defa yapıldı. Tekrar fırtınalarda kırıldı. Şimdi 3’üncü defa yapılıyor. Takip ediyorlar. Ama biraz da Afyonkarahisarlı hemşehrilerimizde de ücretli bir yere gitme alışkanlığı yok. Mesela oradaki bence teras, kafe-restaurant, manzarası ile konumu ile birçok ilde insanların hasretle bekledikleri bir yer olmasına rağmen rağbet görmüyor. Polisevi çalıştırıyor. Bir güven unsuru olsun diye özellikle Bakan Bey’le beraber giden müdürümüze rica etmiştik. Bina rağmen talep görmüyor” dedi.
BİR ÇAY 50 KURUŞ
Vatandaşların, Zafer Kent Ormanı’nda Polisevi’nin işlettiği kafeye gitmediğine dikkat çeken Çoban, “Halbuki çay 50 kuruş. Biz Ankara’ya gittik. Orada çay içelim dedik. Bir bardak çay 4 TL idi. Çay 50 kuruşa ama vatandaş geliyor, orada kendi malzemesini açıyor. Termosundan çayını koyuyor diyor ki; restaurantın masasından faydalanabilir miyiz? Biraz da böyle yerleri desteklememiz lazım. Zafer Ormanı’nda Türk büyükleri yapılarını iki defa kırdılar. Lambaları da kırıyorlar neden kırdıkları belli değil” diye konuştu.
Başkan Çoban, Zafer Kent Ormanı için bir teleferik düşünülebileceğini de, bu gerçekleştiği zaman Zafer Kent Ormanı’nın cazibesinin artacağını kaydetti. (Kocatepe)

ŞEHİR BÜYÜYECEK

Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, kent merkezini genişletme doğrultusunda çalışmaların sürdüğünü kaydetti. Çoban, “Akçin, Çakırköyü, Erenler, Sadıkbeyi, İnaz, Ataköyü ile ilgili çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Belediyeye bağlamak açısından dosyamız İçişleri Bakanlığı’nda. Bakanlık’tan, Danıştay ve Bakanlar Kurulu’ndan uygun görüşünün alınması gerekiyor” diye konuştu. Bu çalışmaların Büyükşehir, bütünşehir gibi çalışmaların haricinde Afyonkarahisar’a has bir durum olarak sürdürüldüğünü de sözlerine ekledi.

Çoban: “Yoncaaltı Camii’nde müteahhit biraz yavaş kaldı. Yüzde 90’ı bitiyor. İnşallah inşaat bittikten sonra etrafını tamamıyla değiştireceğim.”

Çoban: “Taş Medrese’de güzel bir proje yaptık. Şehrin kültürünü yansıtan bir yer olacak orası. Mesela orada gitar, bağlama keman ud hepsini üreteceğiz. Bu yöndeki çalışmalarımız devam ediyor”

Çoban: “Bu görev nihayet bitecek. Halkın arasına döndüğün zaman halk sana selam veriyor mu, önemli olan bu. İnşallah aday olacağız.”

Çalışanlar konusunda sıkıntı atlatıldı

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Belediye’de erkek-kadın ilişkilerinde bazı sıkıntıların olduğunu, ancak bu sıkıntıların atlatıldığını kaydetti. Çoban, “1400 çalışanımız var. Belediye binamızda 500 kişi çalışıyor, 100’ü bayan. Herhangi bir kurumda bazı sıkıntılar yaşanabilir. İnsani bazı hatalar yapılabiliyor çalışanların arasında. Bizde de böyle hatalar yaşandı. Ama gereği yapıldı. Bu tür hatalar insandan kaynaklanan şeyler. Hangi başkan, hangi yetkili bu tür durumlarda ne yapabilir ki? Bizim dışımızda gelişen yanlış olaylar olmuş” dedi.

“Uşak OSB’yi bir gezin”

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Organize Sanayi Bölgesi’nin şehre yakışan hâle getirilmesi gerektiğini belirtti. Çoban, “Bir gün Uşak Organize Sanayi Bölgesi’ni gezin. Tüm hemşehrilerimizin Uşak OSB’yi görmesi gerek. Orası şehir merkezinden daha güzel. Burada asfaltını biz veriyoruz. 400 bin değerinde asfalt vermişiz. Bizim sorumluluğumuz alanında değil. Ama OSB’deki sanayici vatandaş ortak giderin parasını vermekten bile çekiniyor” diye konuştu.

ÇİMENTO İÇİN “HALIMORU” ALTERNATİFİ

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Çimento Fabrikası’nın başka bir yerde yeniden kurulacağını kaydetti. Çoban, “Afyon Çimento’yu satın alan grup kesinlikle yeni bir fabrika yapacaklar. Bugün Afyon Çimento’da kullanılan teknoloji 1927 yılında kullanılan teknolojiymiş. O nedenle verimli, karlı bir işletme değil. Afyon Çimento, İtalyanlardayken de şimdi de zarar ediyor. Para kazanmıyor. Geçen yıl 4 milyon lira zarardan bahsedildi. Bu nedenlerle işletme sahipleri durumdan memnun değiller. Geldiklerinde firma yetkililerini Şuhut OSB’ye götürdüm, Karaaslan çayırına götürdüm. Halımoru’nun dağlarında bir yeri incelediler. Halımoru’nun üzerinde duruyorlar. 2 yılda biter bence her şey.” dedi.

Ekmek büfeleri, yardımı artırıyor

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, şehir merkezindeki ekmek büfelerinin, ihtiyaç sahibi kişilere yardımı artırdığını belirtti
Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, şehir merkezindeki ekmek büfelerine ilişkin eleştirilere, farklı bir bakış açısıyla yaklaştı. Çoban, “Ekmek büfeleri sıkça dile getiriliyor. Oradaki manzaradan ben de hoşlanmıyorum. Ama ben Burhanettin Çoban olarak söylüyorum, Belediye Başkanı olarak söylemiyorum. Geçen gün oradan geçerken bekleyenleri gördüğümde cebimden 10 TL çıkardım. Çünkü 20 adet ekmek 10 TL yapıyor. Ama orada bekleyenler görülmediğinde hayatta bu işlemi yapmam. Herkes o şekilde yapıyor. Biz bunu yerinden kaldırırsak ya da o büfeyi biz görünmez bir yere çekersek yardımlar gelmez vatandaşta oradan ekmek alamaz. Bu bir tercih meselesi. Vatandaş bir şekilde ekmeğini bulsun denilebilir. Ama kimse de aç kalmaz. Yani bu tercihi yapmakta zorlanıyoruz. İsterseniz deneyelim oraya günlük kaç ekmek bırakılıyor. Onu tespit edip o büfeyi geri plana alalım. Sayı düşecek mi? Vatandaşın ekmeği ile oynanmış olunabilir. Bizim endişemiz bundan dolayı. Belki manzara hoş olmayabilir ama oradan sebeplenen insanlar var” diye konuştu.

Kampus cezaevleri oluşturuluyor

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, artık kampus cezaevleri sisteminin benimsendiğini aktardı. Çoban, şöyle konuştu:
“Adalet Bakanlığı ilçelerdeki cezaevlerini kapatıp, merkezlere kampüs cezaevleri oluşturuyor. Afyon da bu kapsam dahilinde. Onunla ilgili arsa meselesi var. İhsaniye ve Şuhut tarafında birer arsa bulunmuş. Bunlar merkeze en fazla 20-25 kilometre uzaklıkta. Bunlardan birini düşünüyorlar. İhsaniye’de bizim adliyemiz kapandı, ilçe olarak daralıyoruz. Kampüs cezaevi gelirse ilçe olarak toparlarız, diye onlarda ilgileniyorlar. Önümüzdeki dönemde şehir içinde kalan Cezaevi’nin belirlenecek bir alana kampus olarak taşınması gündeme gelebilir”

Çoban: “Bana bırakılmış bir tane işe yarayan araç gereç yoktu. İtfaiye araçlarımız iş yapar halde ama onun dışında genelde eski model araçlar mevcuttu. 3 tane minibüs aldık. 12 kamyon aldık. 7 kamyonumuz vardı. Biz bunların tanıtımını bile yapmaya gerek duymadık. Eskiden alınan bir kamyon için, bir araç için gösterişli törenler düzenlenirdi.”

Müze arazisi satıldı mı?

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Müze arazisinin henüz satılmadığını söyledi
Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Kurtuluş Caddesi’ndeki Müze arazisinin henüz satılmadığını kaydetti. Çoban, “Bir arsada komşu çekme denilen mesafeler var. Orda da öyle bir durum vardı ondan dolayı satılmadı. Çekme mesafelerini 5 metreye düşürdük. Ama yine de arsa bedeli 17-18 trilyon lira filan çıkarıyor. Bir de orada inşaatın yüzde 10’u kadar sosyo-kültürel alan yapma zorunluluğu var. Tiyatro salonu, sergi salonu gibi. Bu zorunluluk ta imardan geliyor. Şimdiye kadar 4 kez satışa çıktı satılmadı. Son satışta da talipli çıkmadı” dedi.
Çoban, Stadyum arazisinin de TOKİ tarafından sahiplerine Ekim ayında teslim edilmesi gerektiğini ancak henüz bununla ilgili bir gelişmenin yaşanmadığını anlattı. Çoban, Stadyum arazisinde gelecek yıl yapılaşmanın başlayacağına inandığını belirtti. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme