'Önce Sen, Önce Kalbin'

29 Eylül Dünya Kalp Günü dolayısıyla Afyonkarahisar İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Serhat Korkmaz, kalp ve damar hastalıklarına dikkat çekmek için önemli açıklamalarda bulundu.

   Afyonkarahisar İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Serhat Korkmaz, kalp sağlığının korunmasına yönelik farkındalığın artırılması gerektiğini vurgulayarak, "Önce Sen, Önce Kalbin" ve "Kalbinin Kahramanı Ol, Harekete Geç" temalarının bu yılki kampanyada ön plana çıkarıldığını belirtti.

Uzm. Dr. Korkmaz, kalp ve damar hastalıklarının (kardiyovasküler hastalıklar) dünya genelinde en yaygın ölüm nedenlerinden biri olduğunu ve Türkiye’de de bu hastalıkların ölüm nedenleri arasında yüzde 33,4 ile ilk sırada yer aldığını ifade etti. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) verilerine dayanarak yılda 18 milyon kişinin kalp hastalıkları nedeniyle hayatını kaybettiğini hatırlatan Korkmaz, sağlıksız yaşam tarzlarının bu hastalıklara zemin hazırladığını vurguladı.

Korkmaz, özellikle gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde yaşam süresinin uzaması, şehirleşme, sağlıksız beslenme ve hareketsizlik gibi faktörlerin kalp hastalıklarının artmasına yol açtığını belirtti. "Davranışsal risk faktörlerini değiştirmek, yani sağlıklı beslenmek, yeterli fiziksel aktivite yapmak, tütün ve alkol kullanımından kaçınmak, kalp damar hastalığına yakalanma riskini ciddi şekilde azaltabilir," dedi.

Araştırmalara göre, yaşam tarzında yapılacak değişikliklerle 30-70 yaş arasındaki ölümlerin yüzde 80’inin önlenebileceğini belirten Korkmaz, herkesi yaşam tarzı değişikliklerine yönelmeye davet etti.

Korkmaz, Türkiye’de yürütülen “Kalp ve Damar Hastalıkları Önleme ve Kontrol Programı” kapsamında, aile hekimlerinin 40 yaş üstü bireyler için kardiyovasküler risk değerlendirmesi yaptığını, kişilere özel tedavi ve danışmanlık hizmeti sunulduğunu da açıkladı. Bu süreçte kişinin yaşı, sigara kullanımı, tansiyon ve kolesterol gibi faktörler dikkate alınarak 10 yıllık bir risk hesaplaması yapıldığını ve bu veriler ışığında bireylerin kalp sağlığı için yönlendirildiğini söyledi.

Dünya Kalp Günü vesilesiyle Korkmaz, tüm vatandaşlara şu çağrıda bulundu: "Kalbinizin kahramanı olun ve onun için sağlıklı beslenin, hareket edin, tütün ve alkol gibi zararlı alışkanlıklardan kaçının. Aile hekiminize düzenli olarak başvurarak kardiyovasküler risk değerlendirmesi yaptırın. Kalbiniz önceliğiniz olsun."

Sağlıklı bir kalp için, sağlıklı yaşam alışkanlıklarını benimsemenin önemini bir kez daha vurgulayan Korkmaz, tüm Afyonkarahisar halkına sağlıklı bir kalp ve mutlu bir yaşam diledi.

Bakmadan Geçme