• Haberler
  • Genel
  • Önce eğitim, sonra uygulama – Kocatepe Gazetesi

Önce eğitim, sonra uygulama – Kocatepe Gazetesi

Afyon Kocatepe Üniversitesi Akademi Arama ve Kurtarma Kulübü, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nde telsizcilik eğitimi aldı. Öğrenciler, eğitimin ardından telsizin afet anında nasıl kullanılacağını bir tatbikatla uygulama şansı buldu 1999 yılında Gölcük’te meydana gelen depremin ardından depremzedelere yardım amacıyla Mahalle Afet Gönüllüsü olan Özgür Demir, Afyon Kocatepe Üniversitesi Akademi Arama ve Kurtarma Kulübü öğrencilerine [&hellip]

Önce eğitim, sonra uygulama

Afyon Kocatepe Üniversitesi Akademi Arama ve Kurtarma Kulübü, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nde telsizcilik eğitimi aldı. Öğrenciler, eğitimin ardından telsizin afet anında nasıl kullanılacağını bir tatbikatla uygulama şansı buldu

1999 yılında Gölcük’te meydana gelen depremin ardından depremzedelere yardım amacıyla Mahalle Afet Gönüllüsü olan Özgür Demir, Afyon Kocatepe Üniversitesi Akademi Arama ve Kurtarma Kulübü öğrencilerine telsiz kullanma eğitimi verdi.
AFYON, DEPREME
HAZIR OLMALI
Depremin nasıl bir etki bıraktığına Gölcük’te şahit olduğuna dikkat çeken Demir, “Afyonkarahisar da deprem bölgesi içinde yer alıyor. Amacımız, Afyonkarahisar’ı olası bir depreme karşı hazırlamak” dedi. Demir, telsizin bir afet anında en hızlı bilgi aktarılmasına aracılık edecek bir cihaz olduğunu belirterek, “Afet sonrasında cep telefonlarıyla iletişim kurmak zorlaşabilir. Ancak telsiz, cep telefonuna göre daha hızlı iletişim kurulabilecek bir cihazdır. Telsizde konuşurken cihaz, ağızdan 10 ilâ 20 santim uzaklığında tutulmalı, seslerin tam ve net olarak karşı tarafa iletilmesi için bir nefes alma süresi kadar bekleyip konuşmaya başlanmalı” ifadelerini kullandı.
DÖRT EKİP KURULDU
Yaklaşık 45 dakika süren eğitimin ardından Akademi Arama ve Kurtarma Kulübü öğrencileri, telsiz kullanma tatbikatına katıldı. Özgür Demir ile Kulüp Danışmanı Araştırma Görevlisi Murad Tiryakioğlu’nun uyguladığı senaryoya göre, öğrenciler 4 ekip halinde çalıştı. Herbir ekibe başka görevler verilen senaryoda, Koordinasyon Yönetim Merkezi, Kriz Merkezi ile Lojistik Merkezi oluşturuldu. Senaryo gereği ihtiyaç duydukları aletleri Kriz Merkezi’nden isteyen ekipler, ani durumları da yine Kriz Merkezi’ne aktardı. (Kocatepe)

MAG nedir?

Mahalle Afet Gönüllüleri, mahalle sakinlerinin afete karşı duyarlılığını artırmak ve bir afet sırasında yerel aktörleri devreye sokmak amacını taşıyan bir oluşum. MAG’ın hedefleri arasında eğitim, ekipman ve organizasyon sağlayarak, mahalle bazında, özellikle afet sonrasındaki kritik saatlerde müdahale imkan ve kabiliyetini güçlendirmek, profesyonel ekiplerle olan işbirliği ve koordinasyonu güçlendirmek, afet riskleri ve bu risklere karşı alınabilecek önlemler konusunda yerel halkı bilgilendirerek, afetlere duyarlılığı ve bilinç düzeyini artırmak yer alıyor.
Kocaeli’nin Gebze, İzmit, Gölcük, Körfez, Derince, Karamürsel ve Çayırova ilçelerinde 22, Yalova’nın Merkez, Çiftlikköy ve Altınova ilçelerinde 8, İstanbul’un Sarıyer, Bağcılar, Bahçelievler, Bakırköy, Beşiktaş, Üsküdar, Kadıköy, Kartal, Büyükada, Heybeliada, Pendik, Tuzla, Zeytinburnu, Maltepe, Fatih, Şişli, Avcılar, Esenyurt ve Kağıthane ilçelerinde 60 Bursa’da Gemlik ve Orhangazi ilçelerinde 5, İzmir’in Balçova ilçesinde de 2 olmak üzere, toplam 97 mahalleden 4 bin 583 MAG, temel eğitimlerini tamamladı.

Bakmadan Geçme