• Haberler
  • Gündem
  • Oltan-Köleoğlu Enerji’den Afyon’a büyük yatırım… Eber Biyokütle Enerji Santrali Afyonkarahisar’da kuruluyor

Oltan-Köleoğlu Enerji’den Afyon’a büyük yatırım… Eber Biyokütle Enerji Santrali Afyonkarahisar’da kuruluyor

Vakıf Mahallesinde yaklaşık 480 dönümlük bir alan üzerine kurulacak Eber Biyokütle Enerji Santrali 25 MW kurulu güce sahip olacak.  Oltan-Köleoğlu Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Ertuğrul Doğan, ülkemizin enerji açığının giderilmesine katkıda bulunurken, sürdürülebilir enerji kaynaklarını, çevre temizliği sağlayacak şekilde üretim yapacak olan santralin kurulmasına büyük katkı sağlayan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel [&hellip]

Vakıf Mahallesinde yaklaşık 480 dönümlük bir alan üzerine kurulacak Eber Biyokütle Enerji Santrali 25 MW kurulu güce sahip olacak.  Oltan-Köleoğlu Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Ertuğrul Doğan, ülkemizin enerji açığının giderilmesine katkıda bulunurken, sürdürülebilir enerji kaynaklarını, çevre temizliği sağlayacak şekilde üretim yapacak olan santralin kurulmasına büyük katkı sağlayan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu başta olmak üzere, milletvekillerine, Afyonkarahisar Valisine, Afyonkarahisar ve Çay Belediye Başkanları ile ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının yetkililerine teşekkür etti.
“TARIMSAL ATIKLARDAN ELEKTRİK ÜRETİLECEK”
Doğan; proje ile her yıl Eber gölündeki saz kamışları ve hasat sonrasında tarım arazisi üzerinde kalan tarımsal atıklar ile orman ürünleri toplanarak, mümkün olan en düşük emisyonlar ile yasal limitlerinin altında yakılıp, elektrik üretileceğini söyledi.  
PROJENİN EKONOMİK ÖMRÜ 30 YIL OLARAK ÖNGÖRÜLÜYOR”
Tesis kapsamında, yılda yaklaşık 7 bin saat çalışılarak, yaklaşık 150 bin ton/yıl hammaddenin yakılması ile, yaklaşık 175.000.000 kWh net elektrik üretilmesi planlandığını belirten Ertuğrul Doğan, “Üretilmesi planlanan brüt elektriğin yaklaşık yüzde 15’inin santralin yardımcı tesislerinin elektrik tüketimine harcanacak olup, geriye kalan yaklaşık yüzde 85’inin ise satılması planlanmaktadır. Projenin ekonomik ömrü 30 yıl olarak öngörülmektedir. Faaliyetin işletme aşamasında yaklaşık 100 kişi çalıştırılması düşünülmektedir. Teknik ekip dışındaki personel, öncelikle bölgeden temin edilecektir” dedi.
“KIRSALDAN ŞEHRE GÖÇÜN ÖNÜNE GEÇİLECEK”
Doğan, şunları söyledi:
“Sazlık alan yakma sorununun bu bölgelerde çözülmüş olacağı ayrıca; toprak canlılığı, toprak yüzeyinde yaşayan canlı hayvanlara ve çevreye olan zararının ciddi şekilde azalacağı öngörülmektedir.  Enerjide dışa bağımlı olan ülkemize yerli kaynaklardan elektrik üreterek katkı sağlanmış olacağı haliyle Milli Enerji Stratejimize destek sağlanacağı açık olarak görülmektedir.  Saz kamışının yakıt olarak henüz kullanan bir tesis olmadığı için gelecekte kurulacak benzer tesislere referans olacağı ve bu tip santrallerin kurulmasında lokomotif vazifesi üstleneceği düşünülmektedir.  Kırsal kesimdeki işsizliğe bir nebze olsun çözüm olacak, ekonomik gücü artıracak ve kırsaldan şehre göçün önüne geçilecektir.”
2020 YILINDA ÜRETİME GEÇECEK”
Ertuğrul Doğan’ın verdiği bilgiye göre, inşaatına başlanan enerji santrali gelecek yıl tamamlanacak ve 2020 yılının başında üretime geçecek.
Oltan-Köleoğlu Enerji tarafından ilk santral Çorum’un Mecitözü ilçesinde tamamlanarak bu yılın başında üretime geçirilmişti. 5 MW üretim kapasiteli olan ve yaklaşık 15 milyon dolara mal olan santral de 40 kişi çalışıyor.

Biyokütle enerji nedir?

Biyokütle ile elektrik üretimi farklı organik atıkların yakılması sonucu ortaya çıkan ısı ile elde edilir.
Enerjinin çevresel kirliliğe yol açmadan sürdürülebilir olarak sağlanabilmesi için kullanılacak kaynakların başında ise biyokütle enerjisi gelmektedir.
Biyokütle, enerjisi yüksek ve yenilenebilir bir kaynak olması, her yerde elde edilebilmesi, özellikle kırsal alanlar için sosyo-ekonomik gelişmelere yardımcı olması nedeniyle uygun ve önemli bir enerji kaynağı olarak görülmektedir.
Biyokütle, organik atıkların yanı sıra bitkisel yağ atıkları, tarımsal hasat artıkları dâhil olmak üzere, tarım ve orman ürünlerinden ve bu ürünlerin işlenmesi sonucu ortaya çıkan yan ürünler ve atıklarından elde edilen kaynaklardır.

Bakmadan Geçme