'Olası Büyük Bir Depreme Hazır Olmak Zorundayız'

Mimarlar Odası İl Temsilcisi Ferhun Sümer, büyük depreme karşı Türkiye'nin, Afyonkarahisar'ın, binaların, kurumların ve halkın hazır olması gerektiğini belirtti

Mimarlar Odası Afyonkarahisar Temsilcisi Ferhun Sümer, 6 Şubat 2023 tarihinde gerçekleşen ve hafızalara kazınan, Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan İlçeleri merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde depremlerin acısının halen derinden hissedildiğini ifade etti.

“OLASI DEPREMLERE KARŞI HAZIR OLMALIYIZ”

Oda Temsilcisi Ferhun Sümer, Kahramanmaraş merkezli depremlerin çok büyük bir bölgede 50.783 kişinin hayatını kaybetmesine ve 107.204 kişinin de yaralı olarak kurtulmasına neden olduğunu ifade etti. Sümer, yaptğı değerlendirmede şunları kaydetti: “Cumhuriyet tarihimizin en ağır felaketiyle karşı karşıya kaldığımız 6 Şubat depremleri bugüne kadar yaşadığımız pek çok büyük depreme karşı ülkemizin, şehrimizin, binalarımızın, kurumlarımızın ve halkımızın depreme karşı hazır olmadığı gerçeği çok acı bir biçimde ortaya çıkmıştır. Tekrarının yaşanmasını kesinlikle istemediğimiz ama deprem kuşağında bulunan ülkemizin olası deprem veya depremlere hazırlıklı olması gerektiğinden dolayı sağlık, eğitim, barınma, ulaşım ve deprem gerçeği konularında toplumsal bilincin geliştirilmesi, kalıcı kanun ve yönetmeliklerle çözümlere kavuşturulması gerekmektedir.”

“DEPREMİN ÖNÜNE GEÇİLMEZ MA AFETE DÖNÜŞMESİ ÖNLENEBİLİR”

Mimarlar Odası İl Temsilcisi Ferhun Sümer, sözlerini şöyle tamamladı: “Bir doğa olayı olan depremin önüne geçebilmek mümkün olmasa da doğal afete dönüşmesinin önüne geçmek yer hareketlerine ve zemine uygun yapı üretmek, depremi tehlike olmaktan çıkartmakla mümkündür. İlkokuldan başlayarak, tüm yaş grupları için deprem anı ve deprem sonrası hazırlıklarının yapılması ve eğitiminin verilmesiyle acıların en aza indirilmesi mümkündür. Bu büyük depremin yıl dönümünde öncelikle ölenleri rahmetle anıyor, yaralı olarak kurtulan ama hem fiziksel, hemde psikolojik sıkıntıları devam eden tüm vatandaşlarımıza acil şifalar diliyoruz.”

Özel Haber

Bakmadan Geçme