• Haberler
  • Genel
  • 'Olabildiğince tüm kaldırımlar yeniden yapılacak'

'Olabildiğince tüm kaldırımlar yeniden yapılacak'

Şehrin bazı bölümlerinde sürdürülen kaldırım çalışmalarını değerlendiren Belediye Başkanı Burhanettin Çoban 'Düzgün olan yerlerdeki kaldırımlar neden sökülüyor?' şeklindeki sitemleri cevapladı. Çoban 'Bir yeri yapıp, bir yeri atladığımızda vatandaştan sitem işitiyoruz. Bu nedenle mahallelerdeki kaldırımların tamamına yakınını yenilemeye çalışıyoruz' dedi. Kaldırım çalışmalarında işçiliğin kötü olduğu eleştirilerini de değerlendiren Çoban, 'Döşenen taşlar tamamen kendi üretimimiz, özel taşlar. [&hellip]

“Olabildiğince tüm kaldırımlar yeniden yapılacak”

Şehrin bazı bölümlerinde sürdürülen kaldırım çalışmalarını değerlendiren Belediye Başkanı Burhanettin Çoban “Düzgün olan yerlerdeki kaldırımlar neden sökülüyor?” şeklindeki sitemleri cevapladı.

Çoban “Bir yeri yapıp, bir yeri atladığımızda vatandaştan sitem işitiyoruz. Bu nedenle mahallelerdeki kaldırımların tamamına yakınını yenilemeye çalışıyoruz” dedi. Kaldırım çalışmalarında işçiliğin kötü olduğu eleştirilerini de değerlendiren Çoban, “Döşenen taşlar tamamen kendi üretimimiz, özel taşlar. Henüz bu taşların işçiliğine tam alışılamadı. Bazı sorunlar olduğunu görüyoruz. Kontrolörlerimiz sürekli denetimde. Taş yerine konunca iş bitti sanılıyor. Öyle değil. Zamanla bu sıkıntılar aşılacak” dedi

Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, kaldırım çalışmalarında gündeme gelen işçiliğin kötü, düzgün olan kaldırımların yenilenmesi gibi tartışma konularına açıklık getirdi.
ASFALT VE PARKE
SEFERBERLİĞİ BAŞLADI
Burhanettin Çoban, özellikle son 4 yıldır vatandaşların hizmette, artan yatırımlar karşısında artık her şeyin en güzel ve iyisini izlemeye başladığını belirtti. Sahipata, Karşıyaka mahallelerinin 30-40 yıllık mahalleler olduğunu, Uydukent’teki mahallelerin çoğunun 15-20 yıllık mahalleler olduğunu hatırlatan Çoban; “Benzeri bir sürü yer var. Bunlarda bırakınız satıh kaplama asfaltı her yer normal toprak yoldu. Bizden hep ‘Ne olur Başkanım bize iki kamyon mıcır gönderde toz toprak olmasın.’ Biz her tarafta müthiş bir asfalt, beton parke seferberliği başlattık. Mesela bir mahalleye girdiğimizde alt yapı yapacağımız işler var. Buraya satıh kaplama asfalt yapalım diyoruz. Eskiden Afyon’un yüzde 98’i satıh kaplama asfalttı. Yok diyorlar bize sıcak asfalt yapacaksınız. 30-40 yıllık mahallesiniz satıh kaplama asfaltınız bile yok. ‘Yok, Sayın Başkan sen her yere yapıyorsun bize de böyle yap.’ Kaldırım yapımlarında da aynı şeyleri yaşıyoruz.” dedi.
VATANDAŞ HER YERİ AYNI İSTİYOR
Dumlupınar, Dervişpaşa, Cumhuriyet mahallelerinin 50 yıllık mahalleler olduğunu kaydeden Çoban; 2010 yılında buraların kaldırımlarının yapıldığını söyledi. Cumhuriyet, Zafer, Sümer, İstiklal mahallelerinde kaldırım taleplerine yönelik benzer şeyleri yaşadığını aktaran Çoban; “Mesela bir mahallede farklı bir kaldırım taşı kullanıyoruz. Orada bir sokak ya da kaldırımın bir bölümü iyi ise orayı atlayıp ihtiyaç duyulan yerden yapıma başlıyoruz. Bu sefer apartman ve sokak sakinleri topluca Belediye’ye gelip o kısmın niye yapılmadığını soruyorlar. O alanın kaldırımının güzel olduğunu söylesek de yapılanın aynısını kendilerine yapılmasını istiyorlar. Bu durum şu anda kaldırım çalışması yapacağımız Dumlupınar, Dervişpaşa gibi mahallelerimizde de geçerli. Ben biliyorum ki biz bir yerde buranın kaldırımı iyi diye atlasak hemen ilgililer, sokak sakinleri, apartman sakinleri Belediyemize gelerek ‘Biz başka bir milletin ferdi miyiz niye bize yapmıyorsunuz.’ diyerek farklı tepkiler ortaya koyuyorlar. Şimdiye kadar hep oldu. O yüzden biz mümkün olduğunca yüzde 80-90 oranlarında tüm kaldırımları eski yeni bakmadan yeniden yapmak istiyoruz.” diye konuştu.
BAŞKA YERDEN ALMA NİYETİ YOK
Kaldırım işçiliğinin hiçte kolay bir işçilik türü olmadığının altını çizen Burhanettin Çoban, Belediye olarak şu anda 40’a 40, 30’a 30, 10’a 20 ebadında ve 5’e 10 taşlarla farklı bir kombinasyon ortaya koyduklarını söyledi. Kaldırımlarda ilk defa görme engelliler için özel dizayn edilmiş kaldırım taşlarını kullandıklarını anlatan Çoban; “Bunları standartlara uygun şekilde yapmayı arzu ediyoruz. Bu taşlarımızı öncelikli olarak söyleyeyim ki Yüntaş’a ait kendi fabrikamızda üretiyoruz. Bu konuda da ben şehrimizin ana arterlerinde Belediyemizin ürettiği parkeleri kullanıyoruz dediğimde bazı vatandaşlarımız kimi bilmeyerek kimisi de kasten kötü niyetle ‘Belediye Başkanı doğru söylemiyor, bu taşları başka bir ilden satın alıyorlar. Ama kendimiz üretiyoruz diye millete yutturuyorlar gibi maalesef kamuoyunda yanlış beyanlarda bulunuyorlar. Vatandaş bilsin ki isteyen herkes gidip herkes fabrikamızı, üretimimizi görebilir, sahamızı gezebilir. Biz bu taşlarımızı 2012 yılından beri kendi fabrikamızda üretmeye başladık. Yine kendi fabrikamızda üretiyoruz. Başka yerden de kesinlikle almaya niyetimiz yok.” şeklinde konuştu.
HER BİR TAŞ
30 KİLOGRAM
Şu anda Afyonkarahisar’da kendi döneminde doğal taş ve beton parkenin kesinlikle il dışından alınmadığına vurgu yapan Çoban; “Beton parkelerin tamamı yüzde yüz kendi fabrikamızda üretilen mallardır. Biz taşını veriyoruz müteahhitlere ihale ile işçiliğini yaptırıyoruz. İşçilikle ilgili bir takım sıkıntılar oluyor. Bunları biz de görüyor gözetliyoruz ama bu şekilde bir işçiliği ben Eskişehir’de de, İstanbul’da da gördüm. Hatalar maalesef bunlarda da oluyor. Bunu en aza indirmek için kontrolörlerimiz direk çalışmayı yapıyorlar. Ancak bazı yerlerde taş döşenir döşenmez sanıyorlar ki iş bitti. Hayır, efendim bitmiyor, bilahare özel sıkıştırma makineleri ile bu taşlar sıkıştırılıyor. Ama vatandaşımız daha geçmeden vay burada kot farklılıkları burada hata var diye şikâyetçi olabiliyor. O makineler belki oradan geçmemiştir. Makine geçtikten sonra sanırım bu tür şikâyetler ciddi oranda azalacaktır. Fen İşleri Müdürlüğümüz, kontrolörlerimiz bunu takip ediyorlar. Tekraren söylüyorum, her bir taşın ağırlığı 30 kilogramdır. İşçinin bunu kaldırması, yere koyması gerçekten diğer taşlara göre çok zor. Bundan dolayı bir sıkılganlık olabiliyor.” ifadelerini kullandı.
ZAMANLA ŞİKÂYETLER AZALACAK
Burhanettin Çoban, Afyonkarahisar Belediyesi’nin ürettiği taşların Türkiye’de 3 yıldır yeni üretilen taşlardan olması nedeniyle henüz adapte olunamadığını söyledi. İşçilerin beton parkeye alıştıklarını, renkli özenli parkelere henüz alışamadıklarına işaret eden Çoban şunları söyledi: “Belki bunun da verdiği bir sıkıntı var. İnşallah zamanla her geçen gün bu şikâyetler daha aza inecektir. Çalışmalar bitip kaldırımlardaki kumlar süpürüldüğünde Afyonkarahisar’ın daha farklı bir çehresi olduğunu vatandaşlarımız görecektir.”
BURCU AYDIN

Bakmadan Geçme