“Okullarda bir haftayı tanışma ile geçirmeyin”

İçişleri Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı arasında imzalanan protokol ile eğitim çağında bulunan çocuk ve gençlerin güvenli ve huzurlu bir ortamda eğitimlerini sürdürmeleri, şiddet olaylarına karşı korunmaları ve muhtemel şiddet olaylarının önlenmesi amacıyla düzenlenen “Güvenli Okul Güvenli Eğitim” toplantısı düzenlendi.Öğrencilerin evlerinden çıkıp, eğitimlerini tamamlayıp evlerine tekrar döndükleri süre içerisinde güvenli bir eğitim öğretim hayatı geçirmeleri [&hellip]

İçişleri Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı arasında imzalanan protokol ile eğitim çağında bulunan çocuk ve gençlerin güvenli ve huzurlu bir ortamda eğitimlerini sürdürmeleri, şiddet olaylarına karşı korunmaları ve muhtemel şiddet olaylarının önlenmesi amacıyla düzenlenen “Güvenli Okul Güvenli Eğitim” toplantısı düzenlendi.
Öğrencilerin evlerinden çıkıp, eğitimlerini tamamlayıp evlerine tekrar döndükleri süre içerisinde güvenli bir eğitim öğretim hayatı geçirmeleri için yapılan toplantıya Vali Mustafa Tutulmaz’ın yanı sıra Afyonkarahisar Belediyesi Zabıta Müdürü Murat Gürsan, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Hamza Çömez, İl Emniyet Müdür Vekili Ahmet Özer, İl Milli Eğitim Müdür Vekili Musa Dinçgez, ilçe milli eğitim müdürleri, merkez ve merkeze bağlı belediyeler, muhtarlıklar, okul aile birlikleri ve okul yöneticileri katıldı.
TEDBİRLER GÖRÜŞÜLDÜ
Toplantıda okullarda uyuşturucu, uyarıcı madde ve tütün mamullerinin kullanımıyla mücadele edilmesi, okul çevrelerinde güvenlik önlemlerinin alınması, öğrenci taşıma servislerinin güvenliği, öğrencilerin gün ışığından daha fazla faydalanmaları konusunda tedbirlerin alınması görüşüldü.
“UYUŞTURUCUYLA TOPYEKÛN MÜCADELE
 ETMELİYİZ, SIKINTILAR HALA SÜRÜYOR”
Toplantıda konuşan Vali Mustafa Tutulmaz, “Eğitim öğretim bir toplumun geleceğini şekillendiren bir süreçtir. Ülkemizi güçlü yapacaksak, bireyleri daha müreffeh hale getirmek istiyorsak, eğitimimizi daha iyi duruma getirmemiz lazım. Eğitim öğretim çağları olumsuzlukların çocuklara, gençlere en fazla musallat olduğu dönemlerdir. Bunların başında da bağımlılık geliyor. Önceleri bağımlılık sadece uyuşturucu alanındaydı ancak her geçen gün bağımlılık alanı genişlemeye başladı. Uyuşturucuyla mücadelede il genelinde önemli bir başarı elde ediyoruz. Ancak bu yakalamaların arkası kesilmiyor. Bizim topyekûn bir mücadele içerisinde olmamız gerekiyor. Ailelerden başlayarak, muhtarlar, okul yöneticileri, öğretmenlerimiz, belediye zabıtası, kolluk kuvvetlerimiz de dâhil her alanda mücadele içerisinde olmalıyız. İçişleri Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı 2 yıldır bu konuda çalışmalar yapıyor. Özel toplantılarla bunların daha iyi konuma getirilmesi adına çalışmalar yürütüyor. Bizler ilimizde 2 yılda çok değişik toplantılarda bu konuyu masaya yatırdık. Geldiğimiz nokta iyi ancak hala sıkıntılar devam ediyor.” dedi.
“EN KÜÇÜK ŞÜPHEYİ BİLE DİKKATE ALALIM”
Öğrencilerin güvenliği konusunda öğretmenlere de görevler düştüğüne değinen Vali Tutulmaz, “Kuralları çok katı bir şekilde uygulamalıyız. Var olan kurallara uyulmadığı zaman düzen değil düzensizlik, uyum değil uyumsuzluk ortaya çıkıyor. Bu sebeple kurallara uymak ve uyulması konusunda gayret sarf etmeliyiz. Bu şekilde olursa gençliğimizi inançlarımıza ve toplumsal geleneklerimize uygun yetiştirebiliriz. Gençlerimize sahip çıkalım. Bu konuda ihmal olmamalı. En küçük şüpheyi bile dikkate almalıyız. Öğrencilerimizin bağımlılıktan kurtulması ve uzak kalması adına elimizden geleni yapmalıyız. Okullarımızın çevre güvenliği de önem arz ediyor. Okul çevresindeki sorunlar, olumsuzluklar zamanla öğrencileri, velileri tehdit eder duruma gelebiliyor. Emniyetimiz bu konuda özverili çalışmalar yapıyor. Ancak bu konuda öğretmenlerin gayreti de önemli. Öğrencilerindeki farklılıkları okul yönetimiyle, emniyetle paylaşsınlar.” diye konuştu.
“ÇOCUKLARIMIZI GELECEĞE
 İYİ HAZIRLAMALIYIZ”
Okul müdürlerine de uyarılarda bulunan Vali Tutulmaz, “Okul servisleri konusunda ilk sorumlu okul müdürleridir. Okul müdürlerinin görevi bu servisleri denetlemek. Servis araçlarının yöneticileri ve şoförleri ile kesinlikle kişisel ilişkiye girilmemeli. Kişisel menfaat ve okul menfaati elde edilmemeli. Bu konuda hassas davranalım. Bu konuda emniyetimiz, ilçe milli eğitim müdürleri de hassas olmalı. Bizler devlet olarak çocuklarımızın güvenliğine sahip çıkmalı, onların en iyi şekilde taşınmaları için elimizden geleni yapmalıyız. Çocuklarımızı geleceğe iyi hazırlamalıyız. Bir şoförde olsa bu çocuklardan, bir bilim adamı da olsa bu çocuklardan olacak. Akademik başarı ile başarılı olunmuyor. Kişisel ve manevi değerleri de çocuklarımıza kazandıralım. Çocuklarımıza karşı örnek bir davranış içerisinde olalım. Okul müdürleri bu konuda daha gayretli olmalı. Makamda oturarak değil çocukların problemlerine yardımcı olarak zamanımızı geçirelim.” şeklinde konuştu.
“İLK GÜNDEN İTİBAREN İŞİNİZİ CİDDİYE ALIN”
İlk günden itibaren sıkı bir eğitim anlayışının hâkim olması gerektiği hususuna dikkat çeken Vali Tutulmaz, “Eğitim öğretim yılı içerisinde sizlere verilen süreyi iyi değerlendirin. Bir haftayı tanışma ile geçirmeyelim. İlk haftadan işi ciddiye almazsanız daha sonrasında müfredatta geri kalınabiliyor ya da öğrenciler de işi ciddiye almayabiliyor.” dedi.
“DEVLET ÜZERİNE DÜŞENİ YAPIYOR,
 İLK GÜN DERS BAŞLAMALI”
Tutulmaz konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı:
“Eğer bu ülkenin çocukları Dünya’da matematik sorularında sonlarda yer alıyorsa bunun bir sebebi de ne yazık ki eğitimcilerdir. Eğitim öğretimin son haftalarında öğrenciler serbest bırakılıyor ya da tatil yapıyorlar. Bu çok yanlış. Hiçbir şey yapamıyorsanız bile o çocuğa kitap okutun. Devlet o hafta için o öğretmene para veriyor, o okul açılıyor, elektriği, suyu açık. Yani devlet üzerine düşeni yapıyor ancak o hafta tanışmayla, tatille geçiyor. Sizlerde eğitim öğretim konusunda daha ciddi davranın. İlk günden ders başlamalı.”
“DENETİMLERİMİ ARTTIRACAĞIM”
“Öğrenciler ders yoksa kitap okunsun. Bu konuda denetimlerimi arttıracağım ve bizzat takipçisi olacağım.” diyen Tutulmaz, “Eğitimde kaliteyi artırmadan ülkemizi de iyi bir konuma taşıyamayız. Geleceğimiz ve güçlü bir ülke olabilmemiz eğitimde gizli. Yüksek teknoloji üretmeliyiz. Yüksek teknolojiyi üretemeden diğer ülkelerle rekabet eder hale gelemeyiz. Ne zaman yüksek teknolojiyi üretirsek o zaman güçlü bir ülke konumuna geliriz. İşte bu yüksek teknolojiyi üretecekler de bu çocuklar.” ifadelerini kullandı.
“ÖĞRETMENLER KILIK
 KIYAFETLERİNE DİKKAT ETMELİ”
Kılık kıyafet konusunda da uyarılarda bulunan Vali Mustafa Tutulmaz, öğretmenin öğrenciye örnek olması gerektiğine değinerek, bakım ve özen konusunda dikkat edilmesini önemle vurguladı.
“HER ÖĞRENCİNİN KİTAP KARNESİ OLSUN”
Kitap okuma konusuna da bir kez daha dikkat çeken Vali Tutulmaz, “Kitap okuma konusunda da özenli davranalım. Her öğrencinin takip ettiği bir kitap olsun ve devamlı okusun. Bu konuda her öğrencinin bir kitap karnesi olsun. Öğretmenlerimiz ve okul yöneticilerimiz takipte olsun. Kitap okumayı arttıralım ki akademik başarımız artsın. Kitap okumanın genel kültüre de katkısı büyük. Öğrencilerin kendilerine güveni, toplum içerisinde konuşması ve yazması kitap okumakla daha da gelişecektir. Bir diğer husus idarecilik kısmı. Bu konuda okul yöneticilerine görevler düşüyor. Okullarınıza hâkim olun ve idareciliğinizi ortaya koyun. İyi geçinmekle idare etmek kısmını birbirinden ayırın. Her türlü sıkıntıda bana ulaşın.” dedi.
Yeni eğitim öğretim yılının hayırlı olmasını dileyen Vali Mustafa Tutulmaz, katılımcıların talep ve sıkıntılarını dinledi. Karşılıklı görüş alışverişiyle toplantı sona erdi.

Bakmadan Geçme