• Haberler
  • Genel
  • Okullar, hayatla içiçe olacak – Kocatepe Gazetesi

Okullar, hayatla içiçe olacak – Kocatepe Gazetesi

Afyonkarahisar’ın yeni Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın, Milli Eğitim Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın ortak projesi olan 'Okullar Hayat Olsun' projesi kapsamında, okulların mahallelerde cazibe merkezi hâline geleceğini bildirdi. Yalçın, Afyonkarahisar’ın gelişmeye açık olduğunu dile getirerek kurumlar, kuruluşlar ve sivil toplum örgütleriyle işbirliği yapacaklarını aktardı1 Şubat 2012 itibariyle Afyonkarahisar Milli Eğitim Müdürü olarak [&hellip]

Okullar, hayatla içiçe olacak

Afyonkarahisar’ın yeni Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın, Milli Eğitim Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın ortak projesi olan “Okullar Hayat Olsun” projesi kapsamında, okulların mahallelerde cazibe merkezi hâline geleceğini bildirdi.

Yalçın, Afyonkarahisar’ın gelişmeye açık olduğunu dile getirerek kurumlar, kuruluşlar ve sivil toplum örgütleriyle işbirliği yapacaklarını aktardı
1 Şubat 2012 itibariyle Afyonkarahisar Milli Eğitim Müdürü olarak Afyon’da göreve başlayan Metin Yalçın, daha önce yürütülen projelerin yanı sıra bu yıl “Okullar Hayat Olsun” projesi doğrultusunda da çalışma yürütüleceğini bildirdi. Milli Eğitim Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın ortaklaşa geliştirdiği proje olan “Okullar Hayat Olsun” projesi ile okuldaki bah-çelerin ağaçlandırılacağını, okulların mahallelerde cazibe merkezleri hâline geleceğini belirten Yalçın, bu proje için Afyonkarahisar’ın şanslı bir il olduğunu bildirdi. Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer ile Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun bu projeye önem verdiğini kaydeden Yalçın, “Okullar Hayat Olsun projesi çok önemli. 3 veya 4 ayaktan bahsedebiliriz. Kütüphanelerin, laboratuvarların, sosyal kesimler okulun en güzel yerinde, ulaşılabilecek en kolay noktada olması gerekiyor. ‘Öğrenci, ders dışında da kütüphane ve laboratuvarda zaman geçirebilsin. Okullarımızı bu şekilde dizayn edelim. Hatta bu konuda öğrenci ve öğretmenlerimize soralım. Onların da fikirlerini alalım’ diye düşünüyoruz. Öğrenciyi okulda tutmayı hedefli-yoruz” dedi.
Okullardan hafta sonu da
yararlanılabilecek
Okulların sadece mesai saatlerinde değil, haftasonlarında ve akşamları da kullanılmasını sağlamayı hedeflediklerini bildiren Yalçın, “Haftasonlarında veya akşamları öğrencinin okuldan faydalanmasını sağlamak istiyoruz. Okul bahçelerinin düzenlenmesi ile ilgili imkanlar dahilinde bahçelerin cazip hale getirilmesini istiyoruz. Yeşillendirilmesini, ağaçlandırılmasını istiyoruz. Bu konuda destek de isteyeceğiz. Okul bahçelerimizi imkanlar ölçüsünde yeşillendirmek istiyoruz. Cazip bir park haline getiri-lebilir” diye konuştu.
Okul, mahalleye
hayat verecek
Okullar Hayat Olsun projesiyle okulların “hayat boyu öğrenme” merkezleri olarak algılanabileceğine dikkat çeken Yalçın, şöyle devam etti:
“Okul bahçelerinde oyun alanları, spor alanlarının yapılması gibi düzenlemeler istiyoruz. Tören alanları dışında simsiyah asfalt ve betonun görünmesini istemiyoruz. Okul, bulunduğu mahalleye hayat versin ki kendisi de diri kalsın. Bunu duvarlarla sağlamayacağız. Salonlarını bahçelerini halka açacak. Vatandaşımız sosyal etkinliklerini okullarımızda yapabilecek.”
“Aidiyet duygusu”
vurgusu
Okulların mahallelere hayat vermesi gerektiğini hatırlatan İl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın, “Okullarımızın bulunmuş olduğu mahallelerde iletişimi çok önemli. Okullarımız. Bulun-duğu mahallelere hayat versin istiyoruz. Vatandaşımız rahatlıkla okullara gidip gelsinler. Öğrencile-rimiz ve çocuklarımız zamanlarını, farklı mekanlarda değil, okullarda, kütüphanelerde, laboratuvarlarda, haftasonunu da oyun bahçelerinde geçirsin istiyoruz. Öğrencilerin okulları bir yuva gibi benimsemesini istiyoruz. Aidiyet hissiyatı çok önemli. Öğrencini, öğretmenin, velinin mahallesindeki okula ait olduğunu hissetmesi gerekiyor. birçok zorluk ve sıkıntının bu şekilde aşılacağını düşünüyorum. Bizim potansiyelimiz var. Bu yönde projeler üretmeye çalışacağız.” ifadelerini kullandı.
Sınavlar için motivasyon şart
Afyonkarahisar’da “Akıllı Adımlar”, “Bir Fincan Kahve” gibi projelerin de yürütüldüğünü hatırlatan Yalçın, ikinci dönemdeki sınavlara hazırlanırken “motivasyon” üzerinde duracaklarını kaydetti. Yalçın, “İkinci dönem sınavlar dönemi başlıyor. Öğrencinin, öğretmenin ve okul yöneticisinin motivasyonuna dikkat etmemiz gerekiyor. Biz bunu sağlamakla başlıyoruz. Özellikle Yatılı İlköğretim Bölge Okulları’ndaki çocuklarımızı motive ederek, öğretmenlerimizin ve yöneticilerimizin yanlarında olduğunu belirterek motivasyon sağlıyoruz. Motivasyonu sağladığımız zaman öğrenci çalışır, öğretmen ve okul yöneticisi de hiçbir fedakarlıktan kaçınmaz diye düşünüyoruz. Biz onlardan Afyon’un eğitimin gelişmesine destek istiyoruz” dedi. Yalçın, bu doğrultuda, zümre toplantılarına da önem vereceklerini kaydetti.

Eğitimin her kademesinde yer aldı

Eğitim ve öğretimin her kademesinde bulunduğunu aktaran İl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın, “Öğretmenliğimiz, okul müdür yardımcılığımız, okul müdürlüğümüz, ilçe milli eğitim müdürlüğümüz var. Afyonkarahisar’da ilk milli eğitim müdürlüğü tecrübemizi yaşıyo-ruz. Dolayısıyla öğretmenin öğrencinin, okulun derdini bilen ve bunu yaşayanlardan bir tanesiyim. Burada amacımız eğitimi geliştirmek. Afyon geneli itibariyle gelişimi sağlamak isti-yoruz. Biz üniversite ile işbirliği içinde olmak durumundayız. Önümüzdeki günlerde rektörümüzü, eğitim fakültesi dekanı ve sekreterini ziyaret etmeyi düşünüyorum. Diğer mahalli ve valilik bazındaki kurum ve kuruluşlarla işbirliği içinde olmak istiyoruz” diye konuştu.

Değerler eğitimi de önemli

Türk toplumunun milli ve manevi değerlerinin öğretilmesine de önem vereceklerini belirten Metin Yalçın, “Toplumumuzun milli ve manevi değerleri var. saygı sevgi, birbirilerine hoşgörü içinde geçinmeleri, yardımlaşma gibi manevi değerler ile tarih ülke ve milli bilinç, bu tür kazanımları elde etme üzerinde de duracağız. Gönüllere bir nebzecik de olsa merhamet duygusunu yerleştirmeliyiz. Değerler eğitimi üzerinde de durmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

“Eğitime kapsamlı bakıyoruz”

İl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın, Afyonkarahisar’a olumlu düşüncelerle geldiğini, özellikle termal ve mermercilik alanlarında şehirde ciddi bir hareketlilik yaşandığını söyledi. Yalçın, eğitim alanında olumlu sonuçlara ulaşmak için işbirliğine ihtiyaç duyduklarına dikkat çekti. Yalçın, “Milli Eğitim Bakanlığı olarak, eğitimciler olarak olaya bütüncül olarak bakıyoruz. Sadece Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullar verme değil, bu eğitim sistemine farklı kurum ve kuruluşların, sivil toplum örgütlerinin, yerel idarelerin de desteklerinin bu eğitimin içinde olmasını arzu edi-yoruz. Eğitimde olumlu gelişmeler elde etmek istiyorsak, bunların katılımına mutlaka ihtiyaç var. Eğitimi, okul, öğretmen ve öğrenci olarak görmüyoruz. Eğitime daha kapsamlı bakıyoruz. Bütün kurum ve kuruluşlarla işbirliği içinde çalışan, onların da ne kadar katkısı olursa, oran itibariyle çok düşük oranlarda bile olsa bir katkısının sağlanması gerektiğinin inancındayız. Bu sanayinin gelişmesi ve kentin gelişmişlik düzeyi mutlaka eğitime de olumlu yansıyacaktır.” dedi. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme