'Okul öğrencilerin adeta evi oldu'
İscehisar'daki Karaağaç Köyü Merkez İlkokulu'nda öğrenciler sınıflarından dışarıya çıkmak istemiyor. Onlar için özel oluşturulan sınıfın adı 'Etkileşimli Sınıf'. Sınıf içinde öğrencilerin kendi yeteneklerini keşfedeceği müzik köşesi, resim köşesi, Atatürk köşesi, anılar köşesi, araştırma köşesi gibi bölümler bulunuyor. Boş zamanlarda öğrenciler istediği gibi müzik köşesine geçip müzik aletini kullanabiliyor, dileyen öğrenci de resim köşesine geçip tuvaller [&hellip]
İscehisar’daki Karaağaç Köyü Merkez İlkokulu’nda öğrenciler sınıflarından dışarıya çıkmak istemiyor. Onlar için özel oluşturulan sınıfın adı “Etkileşimli Sınıf”. Sınıf içinde öğrencilerin kendi yeteneklerini keşfedeceği müzik köşesi, resim köşesi, Atatürk köşesi, anılar köşesi, araştırma köşesi gibi bölümler bulunuyor. Boş zamanlarda öğrenciler istediği gibi müzik köşesine geçip müzik aletini kullanabiliyor, dileyen öğrenci de resim köşesine geçip tuvaller üzerinde resim çiziyor. Bu sınıfın öğrencileri hem okula severek geliyor hem de yeteneklerini keşfettikleri sınıftan çıkmak istemiyor. Öğrencileri ile sınıfta çok çeşitli etkinler yaptıklarına dikkat çeken Karaağaç İlkokulu Sınıf Öğretmeni Onur Erdönmez, basın mensuplarına eğlenceli bir müzik dinletisi gerçekleştirdi. Okula Doğa Koleji’nden gelen misafirlerle birlikte eğlenceli vakit geçiren öğrenciler birlikte oyun havasıda oynadılar.
“YARDIM ETMEK İSTEYEN ÇOK KİŞİ KARŞIMIZA ÇIKTI”
“Etkileşimli Sınıf” projesinin kurucusu olan Karaağaç İlkokulu Sınıf Öğretmeni Onur Erdönmez, “Biliyoruz ki yetişkin bir birey olduğumuzda köyden gelende şehirden gelende aynı ortamı kullanacak. Bundan dolayı çocuklarımızın en iyi eğitimi alması gerektiğini düşündük. Bunun için bir çalışma başlattık. Önce 1960 yılından kalan binamızı yeniledik. Burası ilk başta bakımsızdı. Bağışlar topladık. Yardım etmek isteyen pek çok kişi karşımıza çıktı” dedi.
“SINIFIN YARISINDAN FAZLASI OYUNLARI BİLİYOR”
Öğrencilerin ilkokul çağında genelde okula gelmek istemediğine dikkat çeken Erdönmez, “Bu algıyı kırmak için öğrencilerin yaşamaktan mutlu olacakları, sevebilecekleri bir ortam oluşturmaya çalıştıklarını ifade etti. Bunun için pek çok araştırma yaptıklarını söyleyen Erdönmez, “Burayı yenilerken yurt dışındaki örnekleri inceledik. Onların sınıfları nasıl bunlara baktık. Okul eğlenceli bir yer olmalıydı. Öğrenci buradan gitmek istememeliydi. Bizde her daim şu vardır; öğrenci okuldan sıkılır ve gitmek ister. İşte biz bunu kırmak istedik. Öğrencinin evi gibi sahipleneceği, kendinden bir parça bulabileceği bir sınıf tasarlamak istedik. Çocuk mağazalarını gezdik. Oralardan fikir edindik. Onlara benzer bir sınıf oluşturmaya çalıştık. Özel bir okulumuzun desteğiyle Atatürk köşesi oluşturduk. Zeka oyunlarımızın olduğu köşemiz var. Boş kaldığımızda bu oyunlarımızı oynuyoruz. Sınıfın yarıdan fazlası bütün oyunlarımızı biliyor” ifadesine yer verdi.
“İKİ AYDIR TENEFÜSE ÇIKARAMIYORUZ”
Öğrencilerin iki aydır teneffüslere çıkmak istemediğine ve özel sınıfta severek vakit geçirdiğini aktaran Erdönmez, “Burası onların adeta evi oldu. Birçok köşe hazırladık. Çocukların beğenisine, ilgisine uygun olacak köşeler bunlar. Bunu yaparken bilimsel olmasına önem verdik. Her çocuğun ilgi ve yetenekleri farklıdır. Mesela benim müzik yeteneğim vardı. Bu ortaya çıkmadığı için kayboldu gitti. Burada çocuklar teneffüslerde kimi zaman müzik aleti çalmaya çalışıyor, kimi zaman tuvallerde resim yapmaya çalışıyor. Köydeki çocukların en büyük problemi araştırma imkânının olmamasıdır. Bu yüzden araştırma ödevleri veremiyoruz. Bunu önlemek için bilgisayarın, üç boyutlu kitapların yer aldığı bir araştırma köşesi oluşturduk. Onların sevebileceği, kullanabileceği bir sınıf oluşturduk. İki aydır çocukları teneffüse çıkaramıyoruz. Burası onların adeta evi oldu” şeklinde konuştu. >> Ali Fuat GÜÇLÜER’in Haberi