Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Kocatepe Gazetesi
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

OKUL MÜDÜRLERİNİN İDARE VE BÖLGE İDARE MAHKEMELERİ KARARLARINA UYULACAK MI? (2)

Kocatepe Gazetesi 11 Aralık 2014 Perşembe 02:00:00
  Yönetici görevlendirmenin bir başka aşaması olan mülakat yöntemi ile yönetici atama işlemi de tamamlanmış ve görevinden alınan yöneticilerden dolayı münhal olan okullara yeni yöneticileri görevlendirilmiştir. Mülakat yöntemi ile yönetici seçimi ile ilgili öteden beri mahkemelerin, işlemin iptali yönünde kararlar aldıkları bilinmektedir. Son süreçte geliştirilen “bir bölümü mülakat” olan yeni yöntem hakkında da farklı kararlar gelmeyecektir. Ayrıca bu okulların yöneticiliği zaten görevden alınan müdürleri tarafından davalıktır ve bu davaların sonucu verilen kararlar birbiri ardına gelmeye devam etmektedir.
Yani demem o ki, yeni mağdurların ortaya çıkması kaçınılmaz gibi görünmektedir. Tüm bu ifadelerden, bu görevlere yeni atanan kimselerden bağımsız olarak, subjektif olarak görevden alma işlemin, hukuka ve etik kurallara uygun bir işlem olmadığını ifade etmek istediğim anlaşılmalıdır. İfade etmek istediğim hukuken sakat işlemin sonucunda atananında, görevden alınanında nasıl mağdur edildiği ve ya süreç içinde nasıl mağdur olacağıdır. Bunun yanında hukuk kurallarının aynı zamanda toplumun ahlaki değerlerinden de bağımsız olabileceği düşünülemez. Bu bağlamda şu atasözü akıllara geliyor “ağlayanın okulu, gülene hayır olmazmış”. Atasözü öyle değildi biliyorum ama, temsilde hata olmaz. Atalarımız ne söylemişse kıstas alınsın diye söylemişlerdir.
Aynı süreç eğitim kurumu müdür yardımcıları için de yaşanacağa benziyor. Onların da bazıları görevden alınacaklar. Bazıları göreve devam edecek. Görevden alınanların yerlerine başkaları görevlendirilecek. Görevden alınanlar, “Neden beni görevden aldın? Suçum neydi?” diye soracak. Kendisini tatmin eden bir cevap alamayacak. Dava süreçleri başlayacak. Mahkeme karar verecek subjektif karar kanaatine varacak. Göreve iade edecek. Alınanlar mağdur, görevlendirilen de mağdur olacak. Böylece mağduriyet silsilesi ve eğitim adına olumsuz etkileri, bir aklıselim çıkıp önlem alınmazsa devam edip gidecek.
Amacım; neden bunlar alındı, onlar verildi demek değildir. Amacım, esasen görevden alınanın da, görevlendirilenin de, süreç içinde mağdur olduğu veya olacağıdır. Yani değneğin neresine bakarsanız bakın pek de iyi görünmediğini gözler önüne sermektir.
Yeter artık; insanlarımızı ötekileştirmekten vazgeçin, işini iyi yapmaktan başka bir şey düşünmeyen, doğru işi yapmak için mücadele veren, prensip sahibi, düzgün insanlarla uğraşmayın. İlin önde gelen okullarını boşaltmak, söz verdiğiniz kişilere koltuk vermek amacıyla, bu başarılı okul müdürleriyle uğraşmayın. Çocuklarımıza, gençlerimize yazık etmeyin, Afyonkarahisar’a yazık etmeyin…
Çözüm nedir derseniz? Çözüm zaten Anayasamızda “liyakat esası” olarak ifade edilmiştir. Çözüm, tarafsız ve objektif olmaktan ve liyakati ön plana koymaktan geçmektedir.
(Bir eğitimci)

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER