Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Ramazan Balkan
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

OKUL – Kocatepe Gazetesi

Ramazan Balkan 16 Şubat 2010 Salı 02:00:00
  15 Mayıs 1919’da Yunan orduları İzmir’e çıkar. Aralık 1919’a kadar geçen sürede Ayvalık’tan başlayıp Bergama, Akhisar ve Salihli’ye kadar olan hattın içinde kalan İzmir çevresini işgal eder. Yunan işgal ordularının yayıldığı hattın sınırlarını 2 Kasım 1919’da İngiliz Generali George MİLNE belirlediğinden bu hatta “Milne Hattı” denir.
Yunanlılar 1920 Haziran ayına kadar Batı Anadolu’da Milne Hattı içinde hareketsiz kaldılar. Bu geçen süre zarfında Osmanlı topraklarının paylaşımında anlaşmalar sağlamak için Londra Konferansı ile San Remo Konferansı düzenlendi. Osmanlı topraklarının paylaşımında mutabık kalınınca hazırlanan anlaşma metni Osmanlı Devleti’ne iletildi. Bu metin Sevr Antlaşması idi ve Osmanlı Devleti anlaşma şartlarını çok ağır bulup imzada tereddüt etti.
Bu tereddüt üzerine, Osmanlı Devleti’ni Sevr Antlaşması’nı imzaya zorlamak için Yunan orduları tekrar işgallere başlarlar. 22 Haziran 1920’de Milne Hattı dışına çıkıp Uşak ve Balıkesir istikametinde Yunan ilerleyişi başladı. Aynı ta-rihlerde Yunan orduları Trakya bölgesinde de askeri harekat başlatmıştır.
Trakya bölgesini savunmak üzere merkezi Edirne’de bulunan 1. Kolordumuz bulunmaktadır. Kumandanı Albay Cafer Tayyar (EĞİLMEZ) Paşa’dır. Yunan ilerleyişi karşısında 1. Kolordumuz direnmeye çalışır. Ancak Kolordunun Anadolu ile bağlantısı olmadığından üstün Yunan kuvvetleri karşısında dayanamaz. Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ işgal edilir. Cafer Tayyar Paşa Yunan kuvvetleri ile çarpışırken Babaeski yakınlarındaki Bostanlı adında bir Türk köyüne sığınır.
Trakya, çok kısa sürede ve hiç beklenmedik surette Yunan işgaline uğramıştır. Bunun verdiği moral çöküntüsü, korku ve cehalet yüzünden köylüler Albay Cafer Tayyar Paşa’yı Yunan alayına ihbar ederler. Yunan alayı 26 Temmuz 1920’de Cafer Tayyar Paşa’yı gizlendiği köy evinde yakalayıp esir eder.
Düşüne biliyor musunuz ne kadar büyük bir ihanet. Düşmanla işbirliği yapan Türk köylüleri bir Türk subayını Yunanlılara ihbar etmekte.
Albay Cafer Tayyar Paşa esir olarak Atina’ya götürülür. Sıkıntılı bir esaret hayatı yaşar. Türkiye ile Yunanistan arasında yapılan esir değişimi anlaşması sonucunda Büyük Taarruz’da esir düşen Trikopis’e karşılık serbest bırakılır. Türkiye’ye gönderilirken kendisi gibi esir olan Türkler hapishanede Cafer Tayyar Paşa’ya uğurlama töreni düzenler. Bu törende bir arkadaşı;
“-Paşam sizin buraya nasıl geldiğinizi bili-yoruz. Sizi tutarak Yunanlılara teslim eden köylülere ne ceza verilmesini talep edeceksiniz ?” diye sorduğunda;
-“Bu köyde mükemmel bir okul açtıracağım. Eğer cahil olmasalardı, bir kumandanı tutup kendi elleriyle düşmana teslim ederler miydi ? ”

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER