• Haberler
  • Genel
  • Öğretmenlik, kutsal bir meslek – Kocatepe Gazetesi

Öğretmenlik, kutsal bir meslek – Kocatepe Gazetesi

16 Mart 1848 tarihinde açılan ilk öğretmen okulunun kuruluş yıldönümü törenle kutlandı. Anadolu Öğretmen Lisesi’nin ev sahipliği yapıp hazırladığı kutlama programında öğretmenliğin toplumlar için ne kadar önemli ve kutsal bir meslek olduğu mesajı verildi 16 Mart günü kurulan öğretmen okulları için kutlama programı düzenlendi. Program öncesinde öğrencilerin Osmanlı İmparatorluğunu dönemini anlattıkları çalışmalar ve fotoğrafların yer [&hellip]

Öğretmenlik, kutsal bir meslek

16 Mart 1848 tarihinde açılan ilk öğretmen okulunun kuruluş yıldönümü törenle kutlandı.

Anadolu Öğretmen Lisesi’nin ev sahipliği yapıp hazırladığı kutlama programında öğretmenliğin toplumlar için ne kadar önemli ve kutsal bir meslek olduğu mesajı verildi
16 Mart günü kurulan öğretmen okulları için kutlama programı düzenlendi. Program öncesinde öğrencilerin Osmanlı İmparatorluğunu dönemini anlattıkları çalışmalar ve fotoğrafların yer aldığı sergi gezildi. Konuklara karanfillerin verildiği program spor salonunda gerçekleştirildi.
Bugün 297 öğretmen okulu var
Programın açılış konuşmasını Anadolu Öğretmen Lisesi Okul Müdürü Abdullah Avcı yaptı. Öğretmen Okullarının 164. kuruluş yıldönümünün meslektaşları için ayrı bir anlam ifade ettiğini belirten Okul Müdürü Abdullah Avcı, öğretmenler arasında sevgi saygı ve hoşgörü adına atılacak her adımın sosyal yaşamı doğrudan etkileyeceğine dikkat çekti. Avcı, bu nedenle milli bütünlüğe ve dünya barışına önemli katkı sağlayacağı inancıyla 16 Mart’a tüm varlıklarıyla sahip çıktıklarını vurguladı. Türkiye’de öğretmen yetiştirme çalışmalarının 16 Mart 1848 tarihinde kurulan “Dar’ül Muallim” ilk öğretmen okulu ile başladığını söyleyen Avcı; “Geçen tarihi süreç içerisinde inişli çıkışlı bir aşama ve deneyimden sonra, günümüze kadar gelmiştir. Öğretmen liselerinin programları yeniden yapılandırılarak, 1989-1990 öğretim yılında Anadolu Öğretmen Liselerine dönüştürülmüştür. 1989-1990 öğretim yılında 18 olan öğretmen okullarının sayısı bugün itibariyle 297’ye ulaşmıştır. Toplumun sosyal, kültürel, ekonomik ve politik yapısını oluşturan, onu millet yapan, devlet olarak güçlü kılan özellikler, fertlere ancak eğitim yoluyla ve eğitimin temel unsuru olan öğretmenlerle kazandırılır.” dedi.
İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı İbrahim Çakal, bir toplumun gelişmişlik düzeyinin o toplumun eğitim düzeyini gösterdiğini kaydetti. İlerlemek isteyen toplumların bireylerini mutlaka iyi yetiştirmesi gerektiğine temas eden İbrahim Çakal; “Eğitim niteliğinin artması okullardaki öğretimin niteliğine ve öğretmenlerin alanlarında iyi yetiştirilmesine bağlıdır. Osmanlı devletinden günümüze kadarki dönemde öğretmen yetiştirmede çok zengin tecrübeler yaşanmıştır. Bu tecrübelerden yararlanan cumhuriyet hükümetleri mili ve çağdaş bir eğitim sistemi kurma çalışmaları kapsamında öğretmen yetiştirme sorununuda ele almışlardır. Bu konuda başarılı uygulamalar gerçekleştirmişlerdir. Ülkemizde şu anda genel orta öğretim içerisinde temelini öğretmen okullarının oluşturduğu Anadolu Öğretmen Liseleri, öğrencilerimiz ve özelliklede velileri tarafından fen ve sosyal bilimler liselerinden sonra en çok tercih edilen okul türü olarak kendisini göstermektedir. İlimizde bu yıl Şuhut’da açtığımız okulumuzla birlikte Anadolu Öğretmen Lisesi sayımız 8’e çıkmıştır. Bu okullarımızda toplam 2 bin 40 öğrenciye toplam 160 öğretmenimiz tarafından eğitim verilmektedir” diye konuştu.
Öğretmenlerin
görevi ulvidir
Yedi yıl Türk Milli eğitimine öğretmen olarak hizmet veren CHP Milletvekili Ahmet Toptaş yaptığı konuşmada öğretmen okullarının kuruluş yıldönümünü kutladı. Öğretmen okulu kökenli olduğunu söyleyen Milletvekili Toptaş, İmroz Öğretmen Okulu’nda okuduğunu, öğretmen okulu ile bağlarının halen devam ettiğini dile getirdi. İmroz Öğretmen Okulu’ndan 1968 tarihinde ayrılmasına rağmen bağlarının hala sürdüğünü aktaran Toptaş; “Arkadaşlarımızla her yıl bir yerde toplanarak birbirimize okul anılarımızı anlatıyoruz ve okulumuzada yardım ediyoruz. O sene hangi eksik varsa tespit edip yardım etmekteyiz. Öğretmen okullu olmak çok önemlidir. Öğretmen okullu olmanın bir başka anlamıda Türkiye’yi değiştirme, dönüştürme isteği olmasıdır. Çünkü Mustafa Kemal demiş ki, ‘Sizden fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller yetiştirmenizi istiyorum.’ demiş. Aslında öğretmenlerin fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller yetiştirmek gibi ulvi bir görevleri vardır. Bunun için öğretmen okulları çocukları kendilerini bu ülkeyi en çok seven insanlar olarak bilirler” şeklinde konuştu.
“Öğretmenlerimizi yâd ediyoruz”
Vali Yardımcısı Ali Şanlıer kutlama programının son konuşmasını yaptı. Şanlıer, Vali İrfan Balkanlıoğlu’nun programa katılmayı çok istemesine rağmen yoğun programı dolayısıyla katılamadığını belirterek onun iyi dileklerini iletti. 16 Mart 1848 tarihinde kurulan ilk öğretmen okulu ile Osmanlı devletinin öğretmen okulları temelini attığını ifade eden Vali Yardımcısı Ali Şanlıer şunları söyledi: “Daha sonra mülkiye mektebi ve diğer mektepler sırasıyla açılmaya başlandı. Bu vesile ile eğitim alanında çağdaş eğitim verecek okullarımızın günümüze kadar geçen çalışmaları tarihimizde başarılarla doludur. Öğretmenlik mesleği ilahi ve kutsal bir meslek. Makam ve görevlerde öğretmenlerimizin sayesinde bulunuyoruz. Onlar hergün yad ediyoruz. Bütün Türk ve Müslüman devletlerimizin kuruluşunda öğretmenlerin görevi büyük.” Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Mehmet Aydın tarafından hazırlanan okulun tanıtıdığı sinevizyon gösterimi izlendi. Halk oyunları gösterisinden sonra günün anlamına yönelik bir şiir okundu. Koro ve solo şarkıların seslendirildiği programa; Vali Yardımcısı Ali Şanlıer, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, bazı daire müdürleri, okul müdürleri, öğretmenler, öğrencilerle çok sayıda davetli katıldılar. Program sonrası öğrencilerle birlikte pansiyon yemekhanesinde öğle yemeği yenildi. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme