Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Kocatepe Gazetesi
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Öğretmenlik artık itibarlı değil mi?..

Kocatepe Gazetesi 18 Temmuz 2014 Cuma 03:00:00
  Dünyanın en eski ve en itibarlı mesleklerinden biri de kesinlikle öğretmenliktir.Hangi ülkeye giderseniz gidin, hangi yaş grubuna sorarsanız sorun, itibar sıralamasının en üst sırasında onlar yer alır.
Peki öğretmenler kendilerini bu skalanın neresinde görüyorlar?
Öylesine yıpranmış, yorulmuş ve horlanmışlar ki keyifleri hiç yerinde değil.Her ne kadar mesleklerini canı gönülden seviyor olsalar da toplumun kendilerine yeterince itibar gösterdiğine inanmıyorlar…
Kesinlikle yanılmıyorlar.
Çünkü, anne babalar ve devletler için de çocuklardan daha önemli bir varlık olmamasına rağmen, yeri geldiğinde en fazla horlanan hep onlar oluyor.
Benzeri bir soru gençlere sorulsa ve “Size yeterince değer verildiğine inanıyor musunuz?” denilse, eminim ki sonuç hiç de farklı çıkmayacaktır…

Afyonkarahisar’a bakalım, İl Milli Eğitim Müdürü’nden tutun tüm yöneticiler öğretmen aslında, ama egolarından mıdır?, Oturdukları koltuktan mıdır?, Makamdan mıdır? Yoksa koltuğu kaybetmeme uğruna mıdır? Bilinmez. Öğretmen olduklarını unutmuşlardır. Farkında değildirler, öğretmeninin itibarsızlaştırılmasındaki en büyük rol sahibi olduklarını biliyorlar mı? Yoksa bilmiyorlar mı? Artık siz düşünün….
Ama öğretmenler bunlara rağmen görevlerinin bilincinde, mesleklerini severek icra etmeye çalışmaları övgüye değerdir.
Seviyorlar ama!..
İşte size çok çarpıcı bir araştırma:
Merkezi Paris’te bulunan Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından yayımlanan 2013 Öğretim ve Öğrenim Araştırması’na (TALIS) göre, öğretmenler mesleklerini sevmelerine karşın, yeteri kadar destek ve itibar gördüklerini düşünmüyor.OECD’nin 34 ülkeden, 107 bin öğretmen üzerinde gerçekleştirdiği ve Türkiye’nin yer almadığı araştırmaya göre, eğitimcilerin çoğunluğu mesleklerini sevmelerine karşın yeterince destek ve itibar görmediklerini söylüyor.
Kadın mesleği oluyor
Öğretmenlerin yüzde 68’ini kadınlar oluştururken, eğitim kurumlarının yüzde 5’inde erkek yönetici bulunuyor. Öğretmenler 34 ülke genelinde 43 yaş ortalamasına sahip. Ortalama meslek tecrübesi ise 16 yıla karşılık geliyor.
Çalışma saatlerinde ise ülkeler arasında önemli farklar bulunuyor. Araştırma yapılan ülkelerdeki öğretmenler haftada ortalama 38 saat çalışıyor. Şili ve İtalya’da öğretmenler haftada 29 saat çalışırken, Japonya’da 54 saat hizmet veriyor. Öğretmenler mesai saatlerinin çoğunu öğretim faaliyetine ayırıyor. Haftada ortalama 19 saat öğretim faaliyetiyle meşgul oluyorlar. Norveç’te bir öğretmen haftalık ortalama 15 saat öğretim yaparken, ABD’deki bir eğitimci 27 saati bu faaliyetle geçiriyor. Çalışma saatlerinin yüksek olduğu Japonya’da ise öğretmenler sadece 18 saatini öğretim çalışmalarına ayırıyor.
Dünyadaki tablo bu ve hemen her alanda bizdeki durum, onlardan daha iyi değil!..Özetin özeti: Ne olur, değerli olduklarını öğretmenlerimize çok daha fazla hissettirelim.
(Bir eğitimci)

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER