Öğretmenler savunma yaptı – Kocatepe Gazetesi

Afyonkarahisar 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde Fetullahçı Terör Örgütü, Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma, Örgüte Yardım suç isnadıyla haklarında kamu davası açılan 21 sanığın davaları görüldü.21 SANIĞIN İLK DURUŞMALARI GÖRÜLDÜEv hanımı, işsiz, kamudan öğretmenlik görevinden ihraç, açığa alınmış öğretmen, Muhasebeci, İlçe Müftüsü, Emekli Astsubay gibi meslek gruplarından sanıklardan avukatı bulunmayanlara Baro Başkanlığı'ndan [&hellip]

Afyonkarahisar 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde Fetullahçı Terör Örgütü, Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma, Örgüte Yardım suç isnadıyla haklarında kamu davası açılan 21 sanığın davaları görüldü.
21 SANIĞIN İLK DURUŞMALARI GÖRÜLDÜ
Ev hanımı, işsiz, kamudan öğretmenlik görevinden ihraç, açığa alınmış öğretmen, Muhasebeci, İlçe Müftüsü, Emekli Astsubay gibi meslek gruplarından sanıklardan avukatı bulunmayanlara Baro Başkanlığı’ndan avukat ataması yapılması ve esasa dair savunma hazırlığı için sanıklara süre verildi. Bu nedenle duruşmalar Ocak ve Şubat aylarına ertelendi. Afyonkarahisar 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde; Demet Yeşildağ, Ali Boztepe, Bekir Soytürk, Mustafa Zambak, Fatma Doğan, Kerime Tokmak, Rasime Şap, Bedriye Başer, Ahmet Aydoğan, Ramazan Poyraz, İbrahim Yıldırım, Şener Özcan, Mükerrem Arslan, Sultan Çetingül, Hüseyin Sav, İhsan Özben, Sümeyra Günay, Filiz Çakar, Yaşar Aksoy, Saliha Dönmez, Şadiye Ertem’in davaları görüldü. Toplam 21 tutuksuz sanığın ilk duruşmaları önceki gün görüldü.
BANK ASYA VE SENDİKA ÜYELİĞİ MERCEK ALTINDA
Mahkemede öğretmen ağırlıklı sanıkların Bank Asya’da ki hesap hareketliliği, örgütle müzahir Aktif Eğitim Sen üyeliği, örgütün dini sohbet adı vererek meşrulaştırmaya çalıştığı örgütsel toplantılara katılım iddiaları inceleniyor. Ev hanımı Demet Yeşildağ’ın duruşması Ocak ayına ertelendi. Sanık Yeşildağ’ın gelecek duruşması Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile gerçekleştirilecek. Görevine devam ettiği öğrenilen öğretmen sanık Ali Boztepe savunmasında örgüte yardım amacı gütmediğini, kimseden talimat almadığını Bank Asya’ya örgüt elebaşının talimatı doğrultusunda para yatırmadığını banka hesabının 2005 yılında açıldığını ifade etti. Aktif Eğitim Sen’e bir dönem üye olduğunu aktaran Boztepe, bir dönem Eğitim-Bir-Sen’in yönetiminde yer aldığını sözlerine ekledi.
“BANK ASYA’YI YÜZDE YÜZ YERLİ DİYE TERCİH ETTİM”
Öğretmenlik görevinden ihraç sanık Bekir Soytürk, 15 Temmuz hain darbe girişimini lanetleyerek mahkeme huzurunda söz konusu isnatla yer almaktan duyduğu rahatsızlığı dile getirdi. Örgütle herhangi bir bağı olmadığını belirten Soytürk, “Atanıncaya kadar aileme yük olmamak için yaklaşık 3 ay kadar süre ile dershanede çalıştım. Ben orayı ülkücü diye biliyordum. Daha sonra atamam çıktı Ağrı Patnos’ta görev yaptım. Örgüte ait ev ya da yurtlarda kalmadım. Faizsiz bankacılık hizmeti nedeniyle Bank Asya’yı tercih ettim” dedi. Mahkeme Başkanı Boztepe’ye aynı nitelikte başkaca bankaların olduğunu belirterek Bank Asya tercihinin asli nedenini sordu. Sanık Bekir Soytürk, Bank Asya’yı yüzde yüz yerli sermaye olduğu düşüncesiyle tercih ettiğini kaydetti. Mahkeme heyetinden bir hâkim Soytürk’e, “Neden maaş aldığınız bankanın aidat alınmayan kredi kartını kullanmadınız?” sorusunu sordu. Sanık soruyu o kartı da kullandığı şeklinde cevaplandırdı.
“BÜYÜK ABİLER HİZMETİN MANEVİ YÖNÜNÜ ANLATIYORDU”
Örgütsel otel toplantılarına katılmadığını iddia eden sanık Bekir Soytürk, ekonomik olarak uygun olan otellerde ailecek zaman zaman konakladıklarını kötü alışkanlıklarından kurtulmak ve Kur’an-ı Kerim öğrenme hedefi doğrultusunda yaklaşık 3 ay kadar sohbet toplantılarına katıldığını kaydetti. Tutuksuz tanık S.Ş. duruşmada verdiği ifade de 2010 yılında İzmir’den Afyonkarahisar’a tayin olduğunu sanık Soytürk’ü 3 ay kadar sohbet toplantılarında gördüğünü söyledi.  Öğretmenlik görevinden ihraç tanık S.Ş. hakkında FETÖ/PDY soruşturması yürütüldüğünü örgüt hiyerarşisinde bulunan kişilerin de katıldığı otel toplantılarına “büyük abiler” geldiğinde davet edildiğini söyledi. S.Ş., “Otelde ki toplantılara da dini sohbet olduğu için giderdim. Sanığı o toplantılarda görmedim. İl dışından gelen sözüm ona ‘büyük abiler’ geldiğinde hizmetin manevi yönü anlatılacak diye yapılan davete katıldım. Dini sohbet olduğu için o toplantılara gitmiştim. Terör örgütünü çağrıştıran bir şey yoktu. Olsa zaten gitmezdim.”
TANIKLAR GELECEK DURUŞMAYA ZORLA GETİRİLECEK
Öğretmenlik görevinden a��ığa alındığı öğrenilen Mustafa Zambak, örgütle müzahir sendika Aktif Eğitim-Sen hiç üye olmadığını Eğitim Bir Sen Üyesi olduğunu birikimini yatırdığı Bank Asya’dan parayı çektikten sonra istemesine rağmen hesabının kapatılmadığını anlattı. Görevde olan öğretmen Fatma Doğan örgütle hiçbir ilgisinin bulunmadığını kaydetti. Oğlunun sünnet düğününde gelen altınları Bank Asya’ya yatırdığını aktaran Doğan, bankanın yapı ile olan durumu sonrası parasını çektiğini sözlerine ekledi. Öğretmenlikten ihraç sanık Kerime Tokmak, dini sohbetlere katıldığını, Aktif Eğitim-Sen tanıtımı sonrası bu sendikanın haklarını koruyacağına ikna olduğunu hiçbir örgüte üye olmadığını kaydetti. Normal yolla davetiye gönderilmesine rağmen duruşmaya katılmayan tanıklar Ç.S. ile Ö.K. gelecek celse dinlenmek üzere zorla getirilecek.
“ARDIŞIK ARAMA YOK”
Öğretmenlikten ihraç Rasime Şap’a, Bedriye Başer’e, Muhasebeci Ahmet Aydoğan’a, işçi Hüseyin Sav’a, öğretmen İhsan Özben’e, işsiz Filiz Çakar’a, öğretmenlikten ihraç Yaşar Aksoy’a, işsiz Saliha Dönmez’e İlçe Müftülüğünden emekli İbrahim Yıldırım’a savunma yapmaları için avukat ataması yapılacak. Emekli Astsubay Şener Özcan 32 yıl boyunca devletine hizmet ederek her türlü kanun ve kurala titizlikle uyduğunu belirtti. Şener savunmasında; “Silahlı terör örgütüne üye olduğum yönünde ki isnat üzücü ve itibar sarsıcıdır. Hakkımda ankesörlü telefon ve sabit hattan arama tespiti var. Ancak bu aramaların emekli olmadan önce çarşı iznine çıkacak askerlerin toplanma yerinde askerler ve orada bulunan şoförlerce yapıldığını tahmin ediyorum. HTS kayıtlarından bu durum ortaya çıkacaktır. Görüleceği üzere ardışık bir arama yoktur. Afyonkarahisar’da 3 yıl görev yaptım. Emekli olduktan sonra tek bir arama kaydı yoktur. Açıkçası askerler ya da şoförler tarafından örgütsel faaliyet olmayan aramalar yapıldığını düşünüyorum. Hiçbir zaman FETÖ/PDY üyesi olmadım. Beraatımı talep ediyorum.” dedi.
SANIKLAR HAKLARINDA Kİ İDDİALARI REDDETTİ
Öğretmenlikten ihraç sanık Mükerrem Arslan hakkında ki suçlamayı reddetti. Öğretmenlik görevinden açığa alınan Sultan Çetingül Bank Asya’ya talimatla para yatırmadığını söyledi. Öğretmenlikten ihraç sanık Sümeyra Günay hakkında ki suçlamaları kabul etmedi. Kandil gibi özel günlerde katıldığını belirttiği sohbet toplantılarında Kur’an-ı Kerim okunduğunu belirten Günay’ın duruşmasında mahkemece hakkında hüküm verilen ve etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanan S.D. tanık olarak dinlenildi. Tanık S.D. sanığı ara ara sohbetlerde gördüğünü belirtti. Öğretmenlikten ihraç sanık Şadiye Ertem örgüte yardım iddiasını kabul etmedi. >> Burcu AYDIN’ın Haberi

Bakmadan Geçme