Öğrenciler Mevlevi Müzesi'ni Gezdi

​Fatih İlkokulu Tiyatro Kulübü öğrencileri, öğretmenleri Özcan Çalışkan'ın gözetiminde 12-17 Aralık Mevlana Haftası dolayısıyla Afyonkarahisar Sultan Divani Mevlevihane Müzesi'ni gezdi

Mevlevihane Müze Sorumlusu Hasan Özpınar, öğrencilere Mevlevilik hakkında bilgiler verdi.

“AFYONKARAHİSAR MEVLEVİHANESİ 1710 YILINDA YAPILDI”

Mevlevihane Müze Sorumlusu Hasan Özpınar, Afyonkarahisar Mevlevihanesi’nin 1710 yılında yapıldığını belirterek, “Afyonkarahisar Mevlevihanesi yıkılmış ve 1844’de Sultan Abdülmecit tarafından yenilenmiş, 1905’te de Sultan II. Abdülhamit tarafından yeniden onarılmıştır. Mevlevi kültüründe Afyon Mevlevihanesi Konya dergâhından sonra önem sırasına göre 2. sırada gelmekte idi. Mevlevihane, semahane, harem-selamlık, matbah, derviş hücreleri gibi bölümleri ile büyük bir alanı kaplıyordu. Kesme taştan yapılmış olan semahanenin giriş kapısı üzerinde kitabesi ve Mevlevi sikkesi bulunuyordu. Kuzeye bakan cümle kapısındaki merdivenlerden sonra Dedegânın hücrelerinin bulunduğu bir avluya giriliyordu. Bu avlunun ortasında da büyük bir şadırvan vardır. Avlunun sağında matbah kısmının bir bölümü ile çilehane yer alıyordu.” dedi.

“TÜRBEDE 12 AHŞAP SANDUKA BULUNUYOR”

Mevlevihane Camisi’nin kesme taştan, üzeri merkezi bir kubbe ile örtülen bir yapı olduğunu ifade eden Özpınar, sözlerini şöyle tamamladı:

“Kasnağındaki renkli camlarla caminin içerisi aydınlatılmıştır. Semahanenin doğusunda şerbethanenin üst katında da semahaneye bakan kafesli kadınlar mahfili bulunmaktadır. Semahanenin sol tarafındaki türbe bölümünde de Mevlevi Şeyhlerine ait 12 ahşap sanduka bulunmaktadır. Burada Mevlana’nın torunlarından Aba Puş-i Veli, Sultan-ı Divani Mehmet Semai Çelebi, Hızırşah Çelebi, Şah İsmail’in oğlu Elkas Mirza ve diğer Mevlevi büyükleri gömülü bulunmaktadır. Tekke ve dergâhların kapatılmasından sonra Mevlevihane Afyon Müftülüğünce kullanılmış ve günümüzde de camiye dönüştürülmüştür.” Gezi öğrencilerin Mevlevihane girişinde hatıra fotoğrafı çektirmesiyle tamamlandı.

Bakmadan Geçme