Öğrenciler hurdadan araçlar yapıyor – Kocatepe Gazetesi
Okulun öğretim görevlisi Hasan Oruncak, öğrencilerin hayal güçlerini kullanarak tasarımlar yapmaları için 2012’de Prototip Motorlu Araçlar Kulübünü kurduklarını söyledi.ÇIKMA PARÇALARDAN TASARLANIYORKulübün faaliyetlerine değinen Oruncak, “Bunlar arasında, çıkma parçalardan çeşitli taşıt modelleri tasarlama gibi çalışmalarımız var. Bu taşıtlara her yıl yenileri ekleniyor. Öğrencilerimiz, tasarladıkları araçları, kulübümüzün düzenlediği Motorlu Araçlar Şenliği’nde sergileme imkanı buluyor” diye konuştu.ARAÇLAR ŞEKİL [&hellip]
Okulun öğretim görevlisi Hasan Oruncak, öğrencilerin hayal güçlerini kullanarak tasarımlar yapmaları için 2012’de Prototip Motorlu Araçlar Kulübünü kurduklarını söyledi.
ÇIKMA PARÇALARDAN TASARLANIYOR
Kulübün faaliyetlerine değinen Oruncak, “Bunlar arasında, çıkma parçalardan çeşitli taşıt modelleri tasarlama gibi çalışmalarımız var. Bu taşıtlara her yıl yenileri ekleniyor. Öğrencilerimiz, tasarladıkları araçları, kulübümüzün düzenlediği Motorlu Araçlar Şenliği’nde sergileme imkanı buluyor” diye konuştu.
ARAÇLAR ŞEKİL OLARAK
ABSÜRT GÖRÜNEBİLİR AMA!
Öğrencilerin hayal güçleri sayesinde ilginç araçlar yaptığını anlatan Oruncak, şöyle devam etti:
“Amacımız gençlerin, muhtelif taşıtlardaki parçaların uyumlarını, deneme yanılma yöntemiyle sınayarak çalışır halde bir ürün meydana getirmesi. Buradaki araçlar belki şekil olarak absürt görünebilir ama bu parçaların birbirine uyumlu çalıştırılması gerçekten çok önemli. Halk arasında ‘pat pat’ diye bilinen pancar motoru kullanılarak yapılan bir aracımız var. Bazı ilavelerle bir görsellik kazandırılmış. Bu araçta asıl amaç, yük taşımak değil. O yüzden arkada çok fazla kasa hacmimiz yok.”
“ARACIMDA ‘YOK’ YOK”
Programın 2. sınıf öğrencisi Semih Kısa da araçları üretirken hocalarından büyük destek aldıklarını bildirdi.
Hazırladıkları arazi taşıtı, gokart gibi araçlarla yıl sonunda gösteri amaçlı yarış yaptıklarını kaydeden Kısa, “Harçlıklarımızdan biriktirerek aldığımız parçalarla tasarımlar gerçekleştiriyoruz. Gerek benzin gerekse parça parası olsun desteğe ihtiyacımız oluyor. Bu konuda hocalarımız büyük destek veriyor” dedi.
Kaynak işlerini kendilerinin yaptığını dile getiren Kısa, “Arabamda ‘yok’ yok. Sileceği, farı, her şeyi var. Eski otomobil motoru kullandım, altını da hurda arabadan keserek yaptım.” ifadelerini kullandı. Öğrencilerden Faruk Yumuk, otomobil parçalarından bir araç hazırladığını anlattı.
MADDİ ZORLUKLARLA KARŞILAŞIYORUZ
Çalışmalarında maddi zorluklarla karşılaştıklarını ifade eden Yumuk, “Aracımda Anadol alt karteri kullandım. Gövdesi Ford Taunus. Arabamızda hem LPG hem benzinli olmak üzere iki yakıt sistemi kullanılıyor. Yeteri kadar maddi destek bulabilsek güneş enerjili araçlar da yapabiliriz.” diye konuştu.
Burak Daş ise pancar motorundan, kayışlı sistemle çalışan 4 vitesli araç hazırladığını söyledi. Yusuf İslam Yorgancı da “Gokart kategorisinde yaptığımız araca scooter motoru yerleştirdik. Daha rahat olması için 2 şasi kullandık” dedi. (AA)