• Haberler
  • Genel
  • Öğrenci sınavsız üniversite istemiyor – Kocatepe Gazetesi

Öğrenci sınavsız üniversite istemiyor – Kocatepe Gazetesi

Afyon Kocatepe Üniversitesi Sinanpaşa Meslek Yüksek Okulu’nun düzenlediği ‘Meslek Yüksekokullarının Sorunları, Çözüm Önerileri ve Beklentiler’ kongresine katılan öğrenciler, sınavsız geçişin kaldırılmasını istedi. Meslek yüksek okullarına da sınavla öğrenci alınmasını isteyen öğrenciler, sınavsız girişin meslek yüksek okulu öğrencilerinin kendilerini değersiz hissetmesine neden olduğunu üzerinde birleştiler Sinanpaşa Meslek Yüksek Okulu’nda 15 şehirden 300 yakın katılımcıyla gerçekleştirilen ‘Meslek [&hellip]

Öğrenci sınavsız üniversite istemiyor

Afyon Kocatepe Üniversitesi Sinanpaşa Meslek Yüksek Okulu’nun düzenlediği ‘Meslek Yüksekokullarının Sorunları, Çözüm Önerileri ve Beklentiler’ kongresine katılan öğrenciler, sınavsız geçişin kaldırılmasını istedi. Meslek yüksek okullarına da sınavla öğrenci alınmasını isteyen öğrenciler, sınavsız girişin meslek yüksek okulu öğrencilerinin kendilerini değersiz hissetmesine neden olduğunu üzerinde birleştiler

Sinanpaşa Meslek Yüksek Okulu’nda 15 şehirden 300 yakın katılımcıyla gerçekleştirilen ‘Meslek Yüksekokullarının Sorunları, Çözüm Önerileri ve Beklentiler’ konferansı etkinlikleri sonuç bildirisinin yayınlanmısıyla sona erdi. Öğrencilerin özgürce görüş ve önerilerini dile getirdiği kongrede 73 sözlü, 13 poster toplam 86 bildiri sunuldu. Bilimsel etkinliklerin yanı sıra eğlence ve şehitlik gezilerinin de gerçekleştirildiği kongrede yabancı katılımcıların oluşturduğu koro, büyük ilgi gördü.
ÖĞRENCİ TOPLUMDAN KABUL
GÖRMEK İÇİN SINAV İSTİYOR
Kongrede en iyi üç posteri bildiriye ödül verildi. Sunulan bildirilere öğrenci ve akademisyenlerin görüşleriyle katkı sağladığını açıklayan Sinanpaşa Meslek Yüksekokulu Öğrenci Kongresi Başkanı Doç. Dr. Gürbüz Ocak, hazırlanan sonuç bildirgesinde en dikkat çeken konunun, meslek yüksek okulu öğrencilerinin sınavla giriş talebi olduğunu söyledi.
Meslek yüksek okulu öğrencilerinin sınavsız giriş nedeniyle toplumun kendilerini üniversite öğrencisi olarak görmediğinden yakındığını ifade eden Ocak, “Bizzat öğrenciler sınavla giriş talep ediyorlar. Sınavsız geçişin, hem toplumun gözünde hem de öğrenim gördükleri kurumlarda, üniversite öğrencisi olarak kabul görülmelerine engel olduğu yönünde bir düşünce var. Sınavsız giriş yapan öğrenci kendini yeterince üniversiteli hissedemiyor” dedi.
MYO SAYISI AZALTILMALI
Meslek yüksek okullarının (MYO) sorunlarının çözümüyle ilgili kongrenin ilerleyen yıllarda da devam etmesini hedeflediklerini söyleyen Düzenleme Kurulu Başkanı Yrd. Doç. Dr. Sibel Kula Ölmez, kongrede dile getirilen sorunlarla ilgili bilgi verdi. Sınavsız geçişin yeniden düzenlenmesinin yanı sına MYO sayısının fazlalığının da bildirilerde yer aldığını vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Ölmez, “bildiri ve öğrencilerin katılımlarında mevcutlarının düşürülmesi, program sayısının fazla olması, ders programlarının karmaşık olması, öğretim üyesi ve elemanı sayısı yetersizliği, matematik ve yabancı dil derslerinin yetersizliği ile özel sektörlerle ilişkilerin yetersizliği sorunları dikkat çekiyordu” diye konuştu.
Öğrencilerin iş yaşamına yönelik eğitim içeriğinin olmaması ile İlçelerdeki barınma ve beslenme sorunlarından da yakındığını belirten Ölmez, sonuç bildirisine yansıyan sorunları şu şekilde sıraladı; “Sınavla geçiş sistemini yürürlüğe konmalıdır. Kontenjan, başarı puanı ve benzeri kriterler getirilmelidir. Kontenjanlar fiziki ve beşeri koşullara göre planlanmalıdır. Ortak içeriği olan bazı program ve derslerin birleştirilmesi değerlendirilmelidir. Staj gibi konularda işbirlikleri geliştirilmelidir. Öğrencilerin katılımının sağlanması için mezun olmak için etkinliklere katılım koşulu getirilebilir. Eğitim içeriğinin güncel koşullara göre düzenlenmesi gerekmektedir.” (Kocatepe)

Bakmadan Geçme