• Haberler
  • Genel
  • Öğrenci-kent bütünleşmesi sağlanmalı – Kocatepe Gazetesi

Öğrenci-kent bütünleşmesi sağlanmalı – Kocatepe Gazetesi

Afyonkarahisar’da düzenlenen Göller Bölgesi Etkileşim Planı İkinci Bölge Çalıştayı’na ilişkin Afyonkarahisar Çalıştay Raporu açıklandı. Çalıştaya katılanların taleplerinin ortak noktalarının özetlendiği raporda, öğrenci-kent bütünleşmesinin sağlanması, yenilenebilir enerji kaynaklarının verimli bir şekilde kullanılması gibi talepler yer aldı. Rapor’da 10 temel öneri özetlenirken, mübadele ile yöreyi terk eden Ermeni nüfus ile ilişkinin kurulması da önerildi. Çevre ve Kültür [&hellip]

Öğrenci-kent bütünleşmesi sağlanmalı

Afyonkarahisar’da düzenlenen Göller Bölgesi Etkileşim Planı İkinci Bölge Çalıştayı’na ilişkin Afyonkarahisar Çalıştay Raporu açıklandı.

Çalıştaya katılanların taleplerinin ortak noktalarının özetlendiği raporda, öğrenci-kent bütünleşmesinin sağlanması, yenilenebilir enerji kaynaklarının verimli bir şekilde kullanılması gibi talepler yer aldı. Rapor’da 10 temel öneri özetlenirken, mübadele ile yöreyi terk eden Ermeni nüfus ile ilişkinin kurulması da önerildi.

Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı öncülüğünde, 12 Ekim 2012’de Korel Termal Otel’de düzenlenen Göller Bölgesi Etkileşim Planı İkinci Bölge Çalıştayı’nın raporu, kamuoyuna açıklandı. Çalıştaya katılan kişilerin ortak taleplerinin genel bir noktada buluşturulduğu raporda şehrin ilerlemesini sağlayacak birçok unsur bulunuyor.
Afyonkarahisar’da 36 bin dolaylarında öğrencinin bulunduğuna dikkat çekilen raporda “Yaklaşık 36 bin öğrenci nüfusunu barındıran Afyon’da öğrenci–kent bütünleşmesinin sağlanması gerekir. Bunun yanında eğitim çalışmaları yoluyla değerlere ilişkin farkındalık ve sahiplenme yaratılmalı, planlama ve karar alma süreçlerine etkin katılım arttırılmalıdır. Bu noktada, eğitimciler ile yerel halkın özellikle bilinçlendirilmesi gerekliliği çalıştay katılımcıları tarafından vurgulanmıştır” denildi.
CİDDİ BİR TURİZM
POTANSİYELİ VAR
Kentin ciddi bir turizm potansiyeline sahip olduğu, bu doğrultuda çalışmalar yapılması gerektiğine dikkat çekilen raporda, “Afyonkarahisar’ın sahip olduğu özgün değerlerin akılcı ve etkin bir turizm yaklaşımı yoluyla değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu bağlamda turizm altyapısı güçlendirilmeli, aynı zamanda markalaşma, tanıtım ve pazarlama stratejileri geliştirilmelidir. İlin sahip olduğu değer çeşitliliği ise alternatif turizm tiplerinin geliştirilmesi ve turizm sektörünün dört mevsim canlı tutulabilmesi için önemli bir potansiyeldir. Bu noktada yatırımların özellikle daha çok kültür turizmine yönlendirilmesinin önem kazanmaktadır. Termal turizm gibi doğal kaynaklardan beslenerek büyüyen sektörlerin, duyarlı gelişiminin sağlanması önemlidir. Gerek kent içinde gerekse Sandıklı gibi ilçelerde gelişmeye devam eden termal turizm yatırımları ve giderek daha fazla tüketilen termal sularının kontrolünün sağlanması bu noktada daha önemli hale gelmektedir. Termal suların kullanım ölçütleri ile atık su dönüşüm koşullarının ortaya konulması ve etkin bir şekilde uygulanması gerekmektedir” ifadelerine yer verildi.
DOĞA VE KÜLTÜR
ENVANTERİ ÇIKARILMALI
Doğa ve kültür varlıklarının envanterinin çıkarılması gerektiği vurgulanan raporda, şöyle denildi:
“Kentsel etkileşimin kurulması ve ortak değerlerin değerlendirilmesi için öncelikle bölgesel planlama anlayışının geliştirilmesi gerekmektedir. Etkin bir bölgesel planlama yaklaşımı, kalkınma ajanslarının işbirliğinde ve yerel-merkezi yönetimlerin koordinasyonu ile geliştirilmeli ve uygulamaya geçirilmelidir. Bu noktada bürokrasinin planlama çalışmaları için engelleyici bir etken olmaktan çıkarılıp, destekleyici bir unsura dönüştürülmesi önem kazanmaktadır. Bu nedenle bürokratik engellerin nasıl aşılabileceğiyle ilgili çalışmaların yapılması gerekmektedir. Bunun yanında, özellikle Burdur ve Eğirdir gölleri gibi sulak alanlar için hazırlanan yönetim planlarının uygulanması gerekliliği katılımcılar tarafından vurgulanmıştır.”
KALE ETKİN BİR ŞEKİLDE SUNULMALI
“Ortak Su Kültürü ve Yönetimi”, “Tarih Öncesi Zenginliği”, “Komşu Uygarlıklar: Pisidya ve Frigya”, “Yaşam Zenginliği”http://m.kocatepegazetesi.com/”Üçlü Enerji Çeşitliliği: Jeotermal, Rüzgar, Güneş”, “Akıllı Büyüme”, “Ekolojik Denge”, “Etkileşim Zinciri: Kültürel, Coğrafi, Kentsel Etkileşim”, “Rekabetin Gücü” başlıklarıyla, uzun vadede yapılması gerekenlerin de özetlendiği raporda Karahisar Kalesi’nin daha etkin bir şekilde sunulması talep edildi. (Kocatepe)

Rapor’da 11 Öneri

Afyonkarahisar Çalıştay Raporu’nda “Öneriler” kısmında da 11 madde yer aldı. Afyonkarahisar’ın gelişimine katkı sunması amacıyla hazırlanan öneriler şöyle:
Tarihsel kent birliklerinin kurulması, Frig Vadisi projeleri, yöresel ürün ve el sanatlar��n tanıtımı ve pazarlanması, göllerde yaban hayatın korunmasına dair projeler, alternatif turizm çeşitlerinin geliştirilmesi, Bölgesel “Deprem Programı”nın geliştirilmesi, organik gül yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması, Avercius Marcellus’un mezar anıtı (Sandıklı) – St.Paul Yolu – Akdağ Milli Parkı birlikteliğini temel alan bir gezi rotasının oluşturulması, endemik turizminin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması, Afyon–Uşak–Burdur kentlerini temel alan bir günlük gezi programı geliştirilmesi, mübadele ile yöreyi terk eden Ermeni nüfusla ilişki kurulmasına yönelik proje geliştirilmesi.

Bakmadan Geçme