'Oda seçimlerinde yeterlilik GÖZ ÖNÜNE ALINMALI'

Afyonkarahisar Bakkallar Odası Başkanı Cengiz Üstün, fahiş un ve ekmek fiyatları konusunda piyasada denge sağladıklarını söyledi. Üstün, 'Oda seçimlerinde ahbap-çavuş ilişkileri değil mesleki yeterlilik göz önüne alınmalı' dedi   Afyonkarahisar Bakkallar Odası Başkanı Cengiz Üstün, Kocatepe TV'de Burcu Aydın'ın konuğu olarak piyasada un fiyatlarının dengelenmesi, stokçularla mücadele ve 9 Ocak 2022 tarihinde adaylığını açıkladığı Oda [&hellip]

Afyonkarahisar Bakkallar Odası Başkanı Cengiz Üstün, fahiş un ve ekmek fiyatları konusunda piyasada denge sağladıklarını söyledi. Üstün, “Oda seçimlerinde ahbap-çavuş ilişkileri değil mesleki yeterlilik göz önüne alınmalı” dedi

Afyonkarahisar Bakkallar Odası Başkanı Cengiz Üstün, Kocatepe TV’de Burcu Aydın’ın konuğu olarak piyasada un fiyatlarının dengelenmesi, stokçularla mücadele ve 9 Ocak 2022 tarihinde adaylığını açıkladığı Oda seçimi sürecini değerlendirdi.
“KONU SİYASETİN ÖTESİNDEYDİ”
Cengiz Üstün, un fiyatlarına gelen fahiş zamlardan dolayı Bakkallar Esnaf Odası Başkanı olarak fırıncılarında başkanı olması nedeniyle çözüm için gayret ettiklerini belirtti. Konunun hem vatandaşı hemde esnafı ilgilendirdiğini belirten Üstün, “Her ilde farklı un fiyatlarına şahit oluyorduk. Milletvekilimiz Sayın Ali Özkaya bu mücadele bizlerle birlikte çok uğraş verdi. Un fiyatlarına yapılan fahiş zamlar son 2 yıldır yaşadığımız küresel salgın ve kuraklıktan, üretimden doğan sıkıntılardan kaynaklanmaktaydı. Özellikle tarımda üretimin azalmasından dolayı gelen zamların dışında un fiyatlarına gelen fahiş fiyatlarla ilgili stokçulara gerekli uyarıyı yaptım. Toprak Mahsulleri Ofisimiz (TMO) un fabrikalarına ucuz buğday vererek bu buğdaylardan yapılan unları fırıncılara 185 ile 200 TL’ye satma garantisine rağmen, fiyatların 40 günde 180 TL’den 380 TL’ye ulaştığına şahit olduk. Devletimizin fırıncılarımıza sağladığı ucuz buğday ve karşılığında ki unu gerçekten fırıncılara ulaştırarak ekmek fiyatı ve piyasada denge sağlamak için çalıştık. Bu çalışma öncesi 380 TL’den 50 kilogramlık bir çuval unu satın alınınca 13-14 TL’ye ekmek satışlarına şahit olduk. Fırıncılarımızda bu durumda para kazanamıyorlardı. Bunun üzerine ben TMO Genel Müdürlüğü’nden Türkiye genelinde ucuz buğday alan un fabrikalarının listesini aldım. O günkü konuşmamda da bu listelerin ilgililer ve stokçular tarafından fırıncılara ulaştırılmasını istemiştim. Tabi burada işi siyasete döküp siyasi söylemler ile fahiş fiyatların siyasetten kaynaklandığını iddia edenlerde muhalefet etmek durumunda kaldı. Kaldı ki bu siyasetin ötesinde bir konudur.” dedi.
“ORTAK PAYDAMIZ OLAN EKMEKTE BULUŞTUK”
Un ve ekmek fiyatlarında piyasa dengesinin oturması mücadelesinde Odası Başkanı ve sorumlu vatandaş olmanın dışında bir taraf olduğunu belirten Üstün, “Açıklamamız o kadar ses getirdi ki Türkiye’nin her yerinden telefonlar aldık. Esnaf teşkilatlarımız, siyaset adamlarımız gibi ortak paydamız ekmekte buluştuk. Şehrimizdeki un fabrikaları ile görüştük. TMO Müdürümüzle birlikte fabrika yöneticilerini ziyaret ettik. Kısa sürede KDV ve nakliyede dâhil bir un çuvalını 195 TL’den geçtiğimiz hafta Cuma günü Fuar Alanı’nda esnafımıza 4 bin çuval un dağıttık. Hem sarı hem de beyaz un dağıtımını gerçekleştirdik. Ev ekmeği sarı undan imal ediliyor. Yüklü sipariş veren esnaflarımıza direk fabrikadan işletmelere yönlendirme suretiyle teslim ettik. Biz un fabrikasıyla fırıncılarımızı bir araya getirmiş olduk. Afyonkarahisar’ın 17 ilçesi var. Diğer illerden konuyla ilgili pek çok telefon alıyoruz. Tabii ki bizi Afyonkarahisar ilgilendiriyor. Esnaf Odası Başkanlarımız var her ilçede mümkün olduğunca hepsini ulaşmaya çalıştım. Ulaşamadığım oldu, dönmeyen oldu. Dolayısıyla o günden beri biz halen daha ihtiyacı olana fırıncı olmak şartıyla TMO ile anlaşmalı olan un fabrikalarına yönlendiriyoruz. Un temin etme işi de devam etmektedir.” diye konuştu.
“ARTIK EV EKMEĞİ 10 TL’DEN SATILIYOR”
Stokçulukla mücadele de işin boyut değiştirdiğini belirten Üstün, “Sizin aracılığınızla Afyonkarahisar halkını yüksek veya fahiş fiyatlı yerlerden alışveriş yapmayarak durumu bizzat gözetleme çağrısında bulunuyorum. İhtiyaç harici indirimli fiyatla un tedarik etme, konu ve ihtiyacın dışında alış ve satışlara karşı halkımız uyanık olup olası durumlarda ilgilileri haberdar etmelidir. İfade ettiğim üzere ev ekmeği satış fiyatı 13-14 TL’ye kadar çıkmıştı. Bazı ilçelerde ev ekmeği satışının 18 TL’ye kadar ulaştığını öğrendik. Fırıncılarımıza makul fiyatlı un tedariki ile ev ekmeği satış fiyatı 10 TL oldu. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın da ifade ettiği üzere adeta bir ekonomik kurtuluş savaşı veriyoruz. Dolayısıyla bu konudan hepimiz sorumluyuz. Herkes üzerine düşen sorumluluk ve fedakârlığı yerine getirerek top yekûn bir mücadele vermemiz gerektiğini bu vesileyle tekrar ediyorum.” şeklinde konuştu.
“ÜÇ HARFLİLER PANİK HALİNDE”
1989 yılından bugüne dek esnaflık yaptığını dile getiren Üstün şöyle konuştu: “1990’lı yıllardan beri de üç harfli zincir marketlerin hızla büyüdüğüne şahidiz. İlk defa şu yaptığımız iş sonuç verdi. Şu anda bizim bakkal ve fırıncı esnafımızda satılan ekmek fiyatları üç harflilerde satılan ekmek fiyatlarından daha düşüktür. Onların yani üç harflilerin panik halinde Afyon’da şu anda benim fırıncı esnafımı arayıp mal tedariki taleplerine şahit oluyoruz. Kayseri Başkanımız ile görüştüm. Fırıncılar Odası Başkanı Sayın Mustafa Arslan ile görüştüm. Kendisi de bu konuda çok duyarlı. Bakkallar Esnaf Oda Başkanlarımızın bir WhatsApp grubu var. Gruptan ben zaman zaman bilgi paylaşıyorum. Tüm Oda Bakşanlarıma bu konuyu ilettim. Sahada olan insanların duruma müdahil olması lazımdır. Birkaç gün önce Sandıklı İlçe Başkanımız Ali Çiçek’in de esnafına bin çuval un dağıttığını biliyorum.”
“HER MESLEK GRUBU SEÇİMİNİ İYİ ÖLÇÜP TARTMALI”
2022 yılı Ocak ayı itibariyle Esnaf Odalarının olağan seçimli genel kurlu sürecinin başlayacağını belirten Üstün şunları söyledi: “Ocak ayı itibariyle odalarımızın seçimleri başlayacak. Bakkallar Odası olarak 9 Ocak 2022 Pazar günü odamızın seçimi yapılacak. Tüm oda seçimleri bittikten sonra Mayıs ayında Oda Başanlığına seçilen başkanlar Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği yönetimini seçecek. Afyonkarahisar’da 22 bin esnafımız var. Her meslek grubu seçeceği Oda Başkanı ve yönetim kurulu üyelerini çok iyi ölçüp tartmalıdır. Mesleki konularda kendilerini temsil edebilecek ve haklarını savunabilecek insandan emin olmalıdırlar. Ahbap, çavuş ilişkilerinden ziyade bu durum çok iyi değerlendirilmelidir. Oda Başkanlıklarına aday olan arkadaşlarımız şu anda sahada çalışıyorlar.”
>> Burcu AYDIN’ın Özel Haberi

Bakmadan Geçme